Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Maestralna Zvezda do druge pobede

Autor: CZBG, Vasilije Z.

Crvena zvezda, dominantnom igrom na obe strane terena, ostvarila je drugu uzastopnu pobedu u finalu regionalne ABA lige, i povela sa 2:0.

U prepunoj dvorani „Aleksandar Nikolić“, Crveno-beli porazili su Cedevitu iz Zagreba rezultatom 84:73, i na taj način u potpunosti iskoristili prednost domaćeg terena.

Cedevita (Boatright, James, Babić, Žganec, Bilan) je u ovoj utakmici krenula na sve ili ništa. Rovitog Boatrighta, koji je tražio da igra na svoju odgovornost, su od početka ubacili u vatru, i tako pokušali da iznenade domaći tim. Međutim, Zvezda (Jenkins, Lazić, Dangubić, Mitrović, Kuzmić) je, za razliku od prvog duela, mnogo bolje i koncentrisanije ušla u utakmicu. Prednost domaćina je rasla iz minute u minutu, i sjajnom trojkom Gudurića uz zvuk sirene, Zvezda dolazi do maksimalnih 11 poena razlike. U jednoj od najboljih prvih četvrtina našeg kluba, Cedeviti je spakovano 29 poena uz sjajan procenat šuta iz igre.

Nevjerovatnu energiju, naš tim je nastavio ispoljavati i u drugoj četvrtini. To je donelo samopouzdanje čak i kapitenu Luki Mitroviću, koji je posle dugo vremena povezao tri šuta sa distance ( dve trojke i jedna duga dvojka). U tom periodu Zvezda je imala skoro 70% šuta iz igre, sto je neverovatno na bilo kom nivou takmičenja. Sa druge strane Cedevita je bila očajna u procentu šuta za 2 poena (rezultat fanatične odbrane domaćina), ali je kakav takav priključak držala dalekometnim šutevima preko ruke za 3 poena (u jednom trenutku 4 od 5). Sredinom četvrtine Bjelica i Kuzmić prave 4 brza faula i Cedevita se vraća u igru (39-29), ali Jenkins i Wolters ubacuju u brzinu više i vraćaju domaćina u ritam, dok Gudurić ponovo uz zvuk sirene para mrežicu gostiju za potpuni potop i veliku predost od čak 23 razlike (57-34). Treba napomenuti da je Zvezda spustila Cedevitu na samo 28% šuta za 2 poena, što je nevjerovatno uzevši u obzir da Zagrepčani imaju najbolji napad lige i daleko najbolje procente šuta za 2 u ligaškom delu.

Nije bilo za očekivati da će Crveno-beli nastaviti sa ovakvim ritmom i u drugom poluvremenu. Jednostavno, napori u Evroligi su uzeli danak, što se očitava u vidnom umoru pojedinih igrača. Sa druge strane, Cedevita je previse napadački potentna da ne bi iskoristila energetske rupe u igri domaćina. Preko svog najboljeg igraca, Boatrighta, vežu 6 poena a zatim još 4,i tjeraju Radonjića da reaguje sa time out-om. Do kraja četvrtine Zvezda popravlja igru i sa nekoliko odličnih poteza Woltersa vraća visoku prednost (72-50). Tome je kumovala i obnovljena povreda Boatrighta koja je poremetila napadački ritam gostiju.

Do kraja utakmice Cedevita je uspela da pripreti samo još jednom (serija 1-11 za 73-61), ali to je bilo sve od ekipe gostiju i Zvezda je, reklo bi se, dominantno došla do velike prednosti u seriji od 2:0.

Najzaslužniji za pobedu domaćina bili su Zvezdini Amerikanci. Jenkins je poneo titulu MVP utakmice, i za 27 minuta u igri postigao je 16 poena, uz čak 7 skokova i 4 asistencije. Pratio ga je Wolters sa 14 poena, 5 asistencija i tri skoka. Dvocifreni su još bili Dangubić sa 12, i Gudurić i Mitrović sa po 10 poena. Goste je predvodio Miro Bilan sa 12 poena, a zapaženi su još bili James sa 11, te Shurna i Boatright sa 10 poena.

Razlozi pobede:

Odbrana – Crvena zvezda je odigrala Evroligašku odbranu većim delom utakmice. Spuštanje najboljeg napada lige u jednom trenutku na ispod 30% iz igre, kao i drzanje procenta za 2 ispod 40% u 3 od 4 četvrtine je dokaz da je domaćin primenio recept kojim je pobeđivao sve velikane evropske kosarke u EL sezoni iza nas.

Skok – Zvezdina igra zasniva se jakoj defanzivi koja se kruniše defanzivnim skokom i brzom trazicijom sa lakim poenima kao rezultat takve vrste igre. Večeras je Zvezda defanzivno nadskakala protivnika (26-18), a deficit od 2 ofanzivna skoka se nije osetio zbog odlične zaštite obruča kako centara tako i bekova naše ekipe, pogotovo Branka Lazića.

Protok lopte – Mnogo muka je naš tim imao posle povrede Stefana Jovića, igra je bila spora i po malo impotentna. Ali novom raspodelom uloga, i davanjem više slobode Woltersu, stvari su došle na svoje mesto. Naš rezervni plej u ove dvije utakmice beleži 14 poena, 5,5 asistencija i 4 skoka u proseku i može se reći da solidno odmenjuje našu prvu violinu. Rezultat bolje igre Woltersa je i bolji i tečniji protok lopte, koji završava otvorenim šutevima (41,7% za 3) i laganim asistencijama kojih smo nakupili 18 u ovoj utakmici. Još jedan plus ovog pomaka u igri je rasterećivanje Jenkinsa, koji ulazi u svoj MVP ritam.

Sledeća utakmica igra se četvrtak od 19h u Zagrebu.

CRVENA ZVEZDA – CEDEVITA 84:73
(29:18, 28:16, 15:16, 12:23)

Dvorana Aleksandar Nikolić
Gledalaca: 5.989
Sudije: Pukl, Kolješnić, Mitrovski

CRVENA ZVEZDA: Wolters 14, Thompson , Dangubić 12, Mitrović 10, Lazić 6 (8 skokova), Dobrić, Simonović  5, Rakićević, Jenkins 16, Gudurić 10, Kuzmić 8, Bjelica 3.

CEDEVITA: James11, Bajo, Krušlin 2, Boutright 10, Katić 2, Babić 7, Žganec 4, Musa, Bilan 12, Shurna 10, Begić 6, Tomas 9.

 

Скочи на траку са алаткама