Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Zvezda u finalu ABA lige!

Izvor: Zvanični sajt KK Crvena zvezda

Košarkaši Crvene zvezde mts savladali su veoma ubedljivo Budućnost u trećoj utakmici polufinala plejofa ABA lige i na taj način zakazali finalne duele sa ekipom Cedevite – 82:59.
Sa puno energije i potpuno usmereni ka jednom cilju crveno-beli su ponovo uspeli! U odlučujućoj utakmici polufinalne serije plejofa ABA lige, košarkaši Crvene zvezde mts savladali su borbenu Budućnost veoma ubedljivo – 82:59. Na taj način, Zvezda je zakazala nove mečeve protiv Cedevite sa kojom je proteklih godina odmeravala snage u plejofu regionalnog takmičenja. Zagrepčani su u polufinalnoj seriji bili bolji od Partizana. Finalna serija kreće 10. aprila i igra se do tri dobijene utakmice, u prva dva meča domaćin će biti Crvena zvezda mts.
Kako i sam rezultat govori, igra izabranika Dejana Radonjića je bila veoma ubedljiva. Nakon uvodnog vođstva Podgoričana od 5:3, Zvezda je zaigrala izuzetno dobro u odbrani i sa puno energije preuzimala kontrolu nad utakmicom. U trećoj četvrtini u potpunosti je proradio napad. Za samo tri i po minuta Zvezda je napravila seriju 18:4 i stekla ogromnih plus 20 (53:33). Nakon toga, crveno-beli su u potpunosti preuzeli kontrolu nad utakmicom i veoma sigurno priveli meč kraju.
Koliko su crveno-beli bili fokusirani pokazuje i statistika. Samo jedno promašeno slobodno bacanje iz 19 pokušaja (95 odsto) i svega osam izgubljenih lopti uz 16 asistencija govore više nego dovoljno.
Uvodno vođstvo Budućnost od 3:5 samo je bio još veći podstrek za navijače, ali i igrače na terenu da ulože ogromnu energiju. Zvezda je od početka pokazala jasan stav i želju za pobedom. Gotovo svaka ’’ničija lopta’’ bila je u rukama crveno-belih i to se odražavalo na rezultat. Naime, nakon još jedne izvrsne odbrane i trojke Dženkinsa Zvezda je stekla prvo dvocifreno vođstvo nakon osam i po minuta igre – 18:8.
Međutim, Budućnost nije došla u Železnik sa belom zastavicom. Na krilima raspoloženog Borisa Savovića, početkom drugog perioda Podgoričani su napravili seriju 6:0 i izjednačili rezultat (21:21). Gudurićeva trojka odbila je nalet, a agresivna odbrana na obe strane je obeležila nastavak perioda. Ipak, Zvezdina veća želja bila je ključ da serijom u završnici perioda koju su predvodili Dangubić, Dženkins i Volters, crveno-beli obezbede plus šest na kraju druge deonice (34:26).
A onda, dogodili su se presudni momenti na utakmici. Izabranici Dejana Radonjića vratili su se na teren odlučni da prelome meč. Odbrana je funkcionisala izuzetno, a igra u napadu savršeno. Rafalna paljba Dženkinsa i Simonovića za tri poena, uz odličan doprinos Mitrovića i Kuzmića iz reketa doprineli su seriji 18:4 za samo tri i po minuta i na semafor postavili ogromnih plus 22 (52:30).
Rejnolds je ubacio trojku, ali crveno-bela mašina se zahuktala i nije stajala. Zvezda je tu deonicu završila sa ubačenih 32 poena i rešenim pitanjem pobednika.
Do kraja meča, trener Dejan Radonjić zahtevao je punu koncentraciju, a crveno-beli su sledili instrukcije. Odlična odbrana bila je zadužena da se stečeno vođstvo zadrži, a Budućnost iako veoma borbena, nije uspela da ni na jedan način ugrozi Zvezdu.
Na kraju, pobeda od 23 poena razlike i plasman u finale. Za crveno-bele slede novi napori. Već u petak u dalekom Istanbulu očekuje ih meč za novo veliko evroligaško čudo. Naime, crveno-beli će pokušati nemoguće da pobedom nad Darušafakom ostvare zasluženi plasman u Top 8 Evrolige.
Crvena zvezda mts – Budućnost Voli 82-59 (21:15, 14:14, 32:22, 15:8)
Crvena zvezda mts: Volters 7, Tompson, Dangubić 5, Mitrović  6 (12sk), Lazić 2, Dobrić, Simonović 14, Rakićević, Dženkins 17 (6as), Gudurić 8 (5as), Kuzmić 13 (10sk), Bjelica 10.
Budućnost Voli: Rejnolds 16, Šehović Su. 6, Subotić, Šehović Se, Gordić 8, Baćović, Ilić 6 (6sk), Savović 16 (6sk), Klasen 1, Nikolić, Popović 6, Vranješ.
Скочи на траку са алаткама