Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Odbrana Beograda

Autor: CZBG, Nikola S.

Još jedna fantastična partija naših momaka. Pobedu za pobedu vežu u Evroligi i sada plasman u narednu fazu deluje kao da je na dohvat ruke. Na početku sezone naš tim je važio, slobodno se može reći za jednog od autsajdera, jer smo tim sa ubedljivo najmanjim budžetom u najelitnijem evropskom takmičenju. Ali iz utakmice u utakmicu su pokazivali crveno-beli da se može nositi sa najvećima. Sada sa visine gledamo na jedan recimo Makabi, Barselonu ili Efes koji imaju višestruko veće budžete od Crvene zvezde.

Crvena Zvezda mts Belgrade celebrates - EB16
foto: www.euroleague.net

U poenterski jako lošoj prvoj četvrtini(26 poena), videli smo Zvezdin sjajan početak, po ko zna koji put u ovoj sezoni. Serija 8-0 za dobrodošlicu. Mitrović i Gudurić donose Zvezdi ranu prednost, ali tu seriju prekida, ponajbolji igrač gostiju, Nikolo Meli. Podatak koji pokazuje dominaciju našeg tima na ovoj utakmici: Brose je rezultatski Zvezdi najbliži bio pri rezultatu 8-7, na tri minute do kraja prve četvrtine. Nakon toga domaći vežu 9 poena, uz samo 2 primljena i na prvi odmor odlaze prednošću 17-9.
Potpuna suprotnost prvoj četvrtini, u drugoj pada 46 poena. Neverovatna razlika između dvije četvrtine, ali jednostavno je sve ulazilo na obe strane. Delovalo je kao da će Zvezdina serija 19-8 i odlazak na prednost od 17 poena odlučiti ovaj meč, ali ipak se gost pred kraj drugog perioda diže preko Hekmana, Nikolića i Tajsa. Za Zvezdu u ovoj seriji su se istakli Simonović i Gudurić, koji je nastavio sjajne igre sa Kupa i preneo ih na Evroligu. Na poluvremenu rezultat 43-29.

Marko Guduric - Crvena Zvezda mts Belgrade - EB16
foto: www.euroleague.net

U trećem periodu Zvezda nastavlja da pritišće gas i da polako uništava protivnika. U jednom trenutku prednost dostiže i 25 poena. Sjajna odbrana i neverovatna raznovrsnost u napadu dovode Zvezdu nadomak pobede. Činjenica da je prvih 11 poena u trećoj četvrtini postizalo čak 5 različitih strelaca, Lazić, Gudurić, Tompson, Mitrović i Dženkins pokazuje da se tražila najbolja pozicija i saigrač u najboljoj situaciji za postizanje koša. Ali to je vrlina Zvezde tokom cele ove sezone, zar ne? Ipak Kozer i Hekman započinju seriju krajem treće i početkom četvrte četvrtine koja Brose vraća u životu. Pretposlednji odmor i rezultat 56-43.
Kako se završila treća, tako je počela četvrta. Bamberg je treći period zatvorio serijom 12-0, a i četvrtu je započeo sa 5-0, tako da su se jednom ogromnom serijom od 17-0 vratili potpuno u život i od minus 25, došli na samo minus 8. Radonjićev tajm-aut i Dženkinsova dva poena prekidaju seriju i unose malo olakšanje u Zvezdinu igru. Ipak gosti drže ritam i dolaze na najmanju prednost od prve četvrtine, samo minus 6. Takvi padovi se ne smiju dešavati u jednoj šampionskoj ekipi. Ali naš tim onda pokazuje svoj pobednički mentalitet i ne dozvoljava gostima da priđu još bliže. Kada je najveći pritisak, hladne su glave kod naših momaka. Simonović, Kuzmić i Dženkins poenima ruše svaku nadu Bamberga da će doći do neizvesne završnice. Dženkins je posle Fenera odlučio još jednu utakmicu sa sedam vezanih poena u poslednje dve minute.

Charles Jenkins - Crvena Zvezda mts Belgrade - EB16
foto: www.euroleague.net

Razlozi pobede:
Timska igra- Koji put ovo pišemo kao razlog pobede? Jednostavno Zvezda igra najlepšu timsku košarku koju možemo gledati ove sezone u Evropi. Naš tim je igrao ovu utakmicu bez prve violine, igrača koji organizuje svaki napad i kada nije u igri, Zvezda obično pada, Stefana Jovića. Bez prvog pleja, u tu ulogu su uskočili Dženkins i Gudurić koji su imali po četiri asistencije, uz sjajne poenterske učinke.
Hladna glava- Ono što je bila mana prethodnih godina, a ove sezone je vrlina, Zvezdini igrači imaju “hladnu glavu” u tesnim završnicama. Protiv Partizana pre par dana u jednoj tesnoj i teškoj utakmici, do kraja treće četvrtine, a sada opet protiv Bamberga. Možda nekome ne deluje konačan rezultat ili prednost koju je Zvezda imala, kao da je ovo tesna utakmica, ali u trenutku kada Brose prilazi na minus 6, nakon minusa od 25 poena, ogroman je pritisak na igrače. Gosti igraju sa mnogo više želje i više grabe u odbrani, još ako se igra pred tvojim navijačima, veoma lako može doći do psihičke barijere i jako teškog i napornog rešavanja napada koji se često završavaju šutevima preko ruke u zadnjim sekundama napada, jer nema ideje. Ipak Radonjićev tajm-aut je odlučio ovu utakmicu, gde su se igrači smirili i predvođeni, pre svega, Dženkinsom došli do veoma važno trijumfa.

Crvena zvezda – Brose Bamberg 74: 60
/17:9, 26:20, 13:14, 18:17/
Crvena zvezda: Volters 5, Tomspon 7, Mitrović 8, Lazić 3, Simonović 13, Bjelica 3, Kuzmić 2, Dobrić 3, Dženkins 18, Gudurić 12
Brose Bamberg: Kozer 21, Meli 7, Zisis 9, Nikolić 9, Hekman 7, Štajger, Tajs 2, Lo 2, Veremenko, Miler 3, Radošević, MekNil

Скочи на траку са алаткама