Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Pobeda za Jagodu

Autor: CZBG, NIkoal S.

Nakon dva uzastopna poraza, naš tim je savladao Galatasaraj u Pioniru i vratio se na pravi put u Evroligi. Pod pritiskom i naletom rivala iz donjeg dela tabele, Zvezda je ipak uspela da slavi i tako učvrsti svoju poziciju u elitnom društvu. Ostalo je još sedam kola do kraja i borba tek počinje, ali naši momci su u dobroj poziciji, čak ako se neki rezultati ostvare, mogli bi ciljati i još bolji plasman.

Branko Lazic - Crvena Zvezda mts Belgrade - EB16
Foto: www.euroleague.net

Prva četvrtina je počela paljbom iza linije za tri poena sa obe strane. Zanimljiv je podatak, da je pri rezultatu 14-10 za Zvezdu,do tada pogođeno čak 6 trojki, odnosno, 18 od 24 poena. Tri trojke Lazića, uz poene Dženkinsa i Kuzmića, donose Zvezdi prednost u prvoj četvrtini od 6 poena, ali se gosti preko Micova, Deja i Fitipalda vraćaju u igru. Na prvi odmor se odlazi rezultatom 20-17.
U drugoj četvrtini se vidi očigledna, ako se tako može nazvati, taktička nezrelost Atamana, jer posle svakog pik&rola Jovića i Tompsona ili Kuzmića, dešava se preuzimanje i to Zvezda koristi maksimalno. Poeni Tompsona i Kuzmića, uz Simonovića koji odlično koristi prazninu u reketu i postiže neke veoma važne poene u Zvezdinoj seriji 21-7, koja je praktično odlučila ovu utakmicu. Još jednom je svoj kvalitet pokazao Stefan Jović, koji je u prvom poluvremenu razbijao odbranu Galate, i imao čak 6 asistencija. Poluvreme i rezultat 48-29.

Marko Simonovic - Crvena Zvezda mts Belgrade - EB16
Foto: www.euroleague.net

Nakon velikog odmora, Zvezda dolazi do prednosti od 21 poena, nakon ofanzivnog skoka i poena, MVP-a Evrolige za januar mesec, Ognjena Kuzmića. Nakon toga je bilo rutinsko odrađivanje posla od strane našeg tima koji je još jednom pokazao koliko je sazreo i nije dozvolio protivniku nijednom da uhvati priključak. Prednost je rasla i došla na maksimalnih 26 poena razlike, nakon pete trojke Lazića i poena Jovića.Na poslednju pauzu između četvrtina se otišlo rezultatom 64-42.
U poslednjem periodu dosta prostora je dobio Tompson koji je te minute iskoristio da ubaci 7 poena u ovoj četvrtini od Zvezdinih 13. Sa druge strane je kormilo preuzeo novopridošli Fitipaldo koji je svojim poenima smanjio prednost Zvezde na konačnih 19 razlike. Kako se igralo u poslednjoj četvrtini govori i podatak da nijedan tim nije ispunio bonus u ovom periodu. Konačan rezultat 77-58.

Charles Jenkins - Crvena Zvezda mts Belgrade - EB16
Foto: www.euroleague.net

Razlozi pobede:
Odbrana- Koji put ove sezone već pišemo ovo kao razlog pobede, ali jednostavno iz kola u kolo Zvezda drži neverovatan nivo odbrane. Držati protivnika na 58 poena i samo 3 ofanzivna skoka je zaista nevevatan podvig.
Kuzmić i Lazić- Kuzmić iz sedmice u sedmice pokazuje da je zasluženo osvojio titulu MVP-a za mesec januar u elitnom košarkaškom takmičenju, sa 16 poena i 8 skokova terorisao je odbranu Galate, koju predvode sjajni defanzivci kao što su Tajus i, nekadašnji član Jute Džez, Tibor Plajs. Podatak da je Kuzmić imao ofanzivnih skokova koliko i celi tim Galatasaraja vam sve govori. A šta tek reći o Laziću, čovek koji je večeras šutirao trojke 5/5, čovek koji je uz Dženkinsa noćna mora svakog beka u Evroligi. Kada Zvezda igra odbranu kao uvek, a ekipu krene i šut za tri poena, onda je takva Zvezda nezaustavljiva. Ipak večeras ostatak ekipe nije išao šut, ali sve su popravljali Lazić i Dženkins koji su ubacili sve Zvezdine trojke.

Crvena zvezda – Galatasaraj 77:58
/20:17, 28:12, 16:13, 13:16/
Crvena zvezda: Volters 2, Tompson 10, Mitrović, Lazić 17(5/5 trojke), Simanić, Dobrić, Simonović 12, Dženkins 11, Gudurić 2, Jović 6(8 asistencija), Kuzmić 16(8 skokova), Bjelica 1
Galatasaraj: Preldžić 4, Micov 11, Fitipaldo 8, Tajus 1, Korkmaz 5, Šilb 2, Arar 4(6 skokova) , Plajs 2, Dej 8, Guler 8, Dibler, Koksal 5

Скочи на траку са алаткама