Кошарка Кошарка/Најава утакмица

Crvena zvezda – Galatasaraj (najava 23. kola Evrolige)

Autor: CZBG, Stefan N.

Nakon osvojenog Kupa Radivoja Koraća, Crvena zvezda ne staje. Novi protivnik, evroligaški je ekipa turskog Galatasaraja. U Beograd dolaze u jednom dobrom ritmu, gde su dobili 3 od poslednjih 6 utakmica. Utakmice koje su izgubili, gubili su na 5 poena razlike. Ergin Ataman je otkazima i dovođenjem još par igrača, uspeo koliko-toliko da konsoliduje ekipu, i ubaci ih u pravi kolosek. Iako su 4 pobede iza pozicije za plasman u TOP8, u poslednjih mesec i više dana pokazuju da će svaka ekipa morati da se pomuči za pobedu protiv njih.

Ognjen Kuzmic - Crvena Zvezda mts Belgrade - EB16

Utakmice najčešće počinju u petorci: Sinan Guler, Bruno Fitipaldo, Vladimir Micov, Blejk Šilb, Tibor Flajs.

Sinan Guler je u poslednje vreme sigurno najbolji igrač Galatasaraja, nalazi se u odličnoj formi. Pikenrol bek, koji je sposoban da pogađa izuzetno teške i bitne šuteve kada je to potrebno za njegovu ekipu. Igra u proseku oko 30 minuta, i u ovom trenutku odlascima Džastina Dentmona i Rasa Smita, praktično nema zamenu. Bruno Fitipaldo je 25-godišnji italijanski bek, koji je došao na polusezoni u Istanbul. Kao sekundarni plejmejker, pomaže Guleru i Šilbu u postavci napada. Posduje odličan šut za 3 poena, iako na poslednje dve utakmice nije bio precizan van linije 6,75. Srpski internacionalac Vladimir Micov je jedan od ključnih igrača Galate. Jedan je od najvećih potrošača u ekipi, i za tri poena šutira ove sezone fantastičnih 42% (36/86). Napadački uz Šilba i Daja je sigurno najraznovrsniji košarkaš tima. Blejk Šilb je primarni organizator napada svoje ekipe, takvu ulogu je imao u svim evropskim ekipama u kojima je nastupao. Pa i u Crvenoj zvezdi. Drugi je asistent ekipe, iza Gulera. Obojica kombinovano imaju oko 10 asistencija za svoje saigrače. Šut za 3 poena ove sezone ne sluša češkog reprezentativca, šutira ispod 30% (18/61). Jedina prava petica u rosteru (210+cm igrač) je nemački reprezentativac Tibor Flajs. Nakon prvog dela sezone, u drugom je počeo da igra daleko bolje. Dobija iz pikenrola daleko više lopti oko obruča, dok u odbrani sa svojih 218cm odlično brani obruč, na poslednje 3-4 utakmice podelio je više od 5 rampi.

Druga petorka Galate, izgleda ovako: Emir Predžić, Džon Dibler, Goksein Koksal, Ostin Dej i Aleks Tajs.

Turski internacionalac Emir Preldžić, nije po vokaciji plejmejker, ali je sposoban da odigra na sve tri spoljne pozicije. Vratio se u rotaciju protiv Barselone, i odigrao je nekoliko minuta. Sigurno će nastupiti u Beogradu. Sa klupe daje svoj širok doprinos, gde je sposoban da odigra raznovrsno, ipak u tvrđim i nešto jačim utakmicama, zna da nestane sa terena. Džon Dilber je došao kao veliko pojačanje u Galatu, kao igrač koji u velikom broju šuteva za tri poena, treba i da pogađa iz tih  pokušaja. Na poslednjih 5 utakmica šutira 16/22 (72,7%) van linije 6,75, a na poslednje dve 7/7 (100%). Nakon slabog početka sezone, došao je do svog šuterskog ritma, po kome je i karaterističan. U odbrani je nešto slabiji, i protivnici ga obično napadaju u izolacijama. Kada se to dešava, često ume da uđe u problem sa penalima i nakupi 3-4 lične greške. Goksein Koksal je možda i jedini igrač u rotaciji Galate koji nije toliko napadački potentan. Obavlja defanzivne poslove i uzima najšešće otvorene šuteve iz spotup situacija. Ostin Dej je neko ko je u poslednjih 10-ak utakmica, izgubio svoje mesto. Imao je i lakšu povredu. Ekipa je počela da igra bolje i izgleda bolje na terenu, pa Ataman nije želeo da menja dobitnu kombinaciju koju je pronašao. Ulazi sa klupe i više nema tog napadačkog ritma koji je imao u prvoj polovini sezone, gde je bio igrač sa 20 poena u rukama. Tog samopouzdanja kao da više nema. Rezervni centar je odlični undersize centar, Aleks Tajs. Motorički je jedan od najboljih centara Evrolige. Iako samo 202cm visok, odličan je u igri izad obruča i sposoban je da odigra sa dosta kontakta. Loš je sa linije slobodnih bacanja, ta slobodna bacanja su možda i veliki razlog za pobedu Crvene zvezde u Istanbulu.

Crvenu zvezdu u Beogradu sigurno da očekuje jedan težak susret, iako je Galatasaraj tek na 14. mestu ove sezone. Kao što je već napomenuto, dratsično su digli formu u poslednjih mesec – mesec ipo dana, sa svima igraju na jednu loptu. Napadački su izuetno opasna ekipa, kada i ako nametnu svoj ritam. Sposobni su da imaju utakmice na 90-95-100 poena, mobilni su da dosta igrača van svojih primarnih pozicija. Vole da trče u leđa odbranu, uzimaju rane šuteve. Sa tim ne prestaju, čak i ako uđu u nekom kontra ritmu u utakmicu. Koz nove pokušaje, nastavljaju da nameću svoj ritam, i tako dođu do sekvenci gde mogu praviti serije i veće preokrete.

Utakmica se igra u četvrtak, u 19h. Prenos će biti emitovan na kanalima Sportkluba.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама