Кошарка Кошарка/Евролига Кошарка/Најава утакмица

8. kolo, Evroliga; Crvena zvezda – Armani

Autor: CZBG, Stefan N.

Beogradska zvona zvone… Crvena zvezda nakon velike pobede u Nemačkoj već sutra uveče dočekuje ekipu Emporio Armanija, iz Milana. Slavlja su kratkog veka, novi izazov je već pred izabranicima Dejana Radonjića.

Ekipa Armanija ulazi u jednom dobrom ritmu u ovu utakmicu. Nakon što je Repeša javno „prozvao“ svoje igrače da se ne zalažu dovoljno, usledile su dve vezane pobede u Evroligi nad Efesom i Baskonijom. U ovaj susret ulaze sa skorom 4-3. Tokom domaćeg prventsva odigrali su 7 utakmica i zabeležili su isto toliko trijumfa.

Tim iz prestonice mode nije imao uspešnu prošlu sezonu, nakon čega su se odlučili na „popravku“ ekipe. Jasmin Repeša je ostao na klupi popularnih manekena, ali je drugačije selektirao ekipu. Roster su pojačali: Riki Hikmen, Zoran Dragić, Avudu Abas, David Paskolo i Miroslav Raduljica. Uz ostanak Mantasa Kalnietisa, Krune Simona, Alesandra Đentilea, Rakima Sendersa, Milana Mačvana i Džamela Meklina, kao i kapitena Andreu Ćinćerinija, oni čine 12-orku koju hrvatski strateg ima pod svojom komandom.

repesa

Jasmin Repeša je iskusan 55-godišnji stručnjak kome je ovo 11. klub u karijeri. Takođe je i u dva navrata vodio nacionalnu selekciju Hrvatske. Iza sebe ima 10 titula prvaka države, kao i 6 nacionalnih kupova. Poznat je kao izuzetno temperamentan, što je javnosti i pokazao u poslednje vreme. Voli da drži konce u svojim rukama. Prošla sezona nije bila prijatna za njega, iako je na kraju došao do titule prvaka države i nacionalnog kupa.

Zbog šireg rostera koji Repeša ima startna petorka nema pravilo. Nijedan igrač nije počeo svih 7 utakmica, čak ni prva zvezda tima Alesandro Đentile. Utakmicu protiv Baskonije počeli su: Riki HikmanZoran DragićAlesandro ĐentileMilan MačvanMiroslav Raduljica.

Riki Hikmen

hikmen

Od početka sezone, Hikmen je jedan od najkonstantnijih igrača ekipe iz Milana. Iznuđuje veliki broj faulova, iza Lengforda i De Koloa je treći po broju iznuđenih faulova. Često se odlučuje na prodor i dobro koristi blokove svojih centara i četvorki. Nije čist plejmejker, ali igra na toj poziciji i trenutno je drugi asistent ekipe, sa nešto ispod 4 asistencije po utakmici. Šut za tri poena ga ne služi od početka sezone – 9/35 (25,7%).

Zoran Dragić

dragic

Slovenački reprezentativac se dobro snalazi u nešto bržem ritmu koje ove sezone forsira Armani. Ima svojih 20-ak minuta koje koristi. Iz defanzivnog skoka odlično trči tranziciju, a šut za tri poena nije toliko sporadičan, u Evroligi je to na 44,4%, a ukupno je na 38% (16/42). Repeša je, može se reći, pogodio sa pojačanjima i prilagodio igru njima, pogotovo spoljnoj liniji kojoj je dozvoljeno mnogo više slobode i trčanja. Dragić je takođe i jedan od boljih defanzivaca na perimetru u ekipi.

Alesandro Đentile

dentile

Italijanski košarkaš je prva zvezda Armanija. Ovaj 24-godišnji košarkaš je prva napadačka opcija ekipe. Uzeo je najviše šuteva u ekipi, i praktično u svakoj postavci napada lopta se zadržava kod njega po nekoliko sekundi. Sposoban je da se sa pozicije beka šutera spusti na niski post gde traži lake poene protiv fizički  slabijih igrača. Jak rameni pojas koji ima mu to omogućava. Sa te pozicije odlično može i da razigra. Treći je asistent ekipe u Evroligi, što za igrača koji važi za sebičnog i nije toliko loše. Od početka sezone sporadičan je sa linije penala – 54,3% (25/46).

Milan Mačvan

macvan

Generalno, srpski centarski par svojim karakteristikama odudara od bržeg tempa igre koji forsira Armani. Mačvan je pre svega tu da ponekada u pozicionom napadu odigra leđima, da kazni skupljanja odbrane neki dodavanjem na otvoreni šut. Mačvan takođe ima neke igračke karakteristike koje su prilagodljive sistemu igre koji forsiraju. Iz defanzivnog skoka često ume da povuče loptu i prenese je na protivničku polovinu. Ove sezone šutira 59,4% iz igre (41/69). Ne uzima puno šuteva, ali kada uzme obično pogodi. Za tri poena u Evroligi šutira 63,6% (7/11).

Miroslav Raduljica

raduljica

Srpski reprezentativac je neko ko ima specifičnu ulogu kod Repeše. Koristi ga najčešće u delovima utakmice kada protivnik uspe da uspori tempo Armanija, i tako Raduljica doprinosi više u pozicionom napadu. Procenat šuta za dva poena mu je dosta dobar, obzirom da nije centar koji igra iznad obruča i dosta toga završava zakucavanjima. Više se oslanja na pivot i završnice oko obruča sa obe ruke. Šut za dva poena mu je 56% (42/75).

Ostatak rostera, odnosno popularno rečeno drugu petorku čine: Mantas KalietisKruno SimonAvudu AbasRakim SendersDžamel Meklin.

Mantas Kalnietis

kalnietis

Ovaj Litvanac je još jedan bitan igrač za Repešu. Sa njim umesto Hikmena tempo ne staje. Armani se u svakom momentu trudi da nametne brži tempo, sa mnogo trčanja u leđa. Za minutažu koju ima, kao rezervni plejmejker odlično radi svoju ulogu. Ima solidan broj asistencija, svoje % šuta drži na jednom veoma visokom nivou, pre svega u Evroligi.

Krunoslav Simon

simon

Hrvatski košarkaš je neko ko je zaista zanimljiv i neko ko je zvezdaškoj publici dobro poznat. Kao bivši košarkaš Zagreba, uvek je dobijao simpatije publike sa tribina Pionira. Ovaj 197cm visoki momak sposoban je da odigra na sve tri spoljne pozicije u timu. Najčešće igra kao sekundarni plejmejker, i njegova uloga je slična onoj koju Marko Gudurić ima u Crvenoj zvezdi. Naravno sa manjim brojem šuteva u završnici, jer postoje neki igrači pre njega u hijerarhiji. Šutira 48,8% iz igre ove sezone (62/127), od čega 42,6% za tri poena (29/68).

Avudu Abas

abas

Košarkaš iz Gane je jedan izuzetno zanimljiv 23-godišnji igrač. Sa svojih 200cm, sposoban je zbog fizikalija praktično da igra odbranu na igračima od 1 do 4. Ne uzima mnogo šuteva u Evroligi, više napadačkog protagonizma dobija u domaćem prventsvu. Ove sezone šutira 15/25 za tri poena, što je sjajnih 60%! Nije neko sa koga odbrana može da skuplja, jer će on to kazniti.

Rakim Sanders

senders

Ovaj krilni košarkaš doživeo je eksploziju. Nalazi se u sjajnom šuterskom ritmu i prvi je strelac ekipe u Evroligi. Repeša ga odlično dozira, jer je neko ko ume da se malo zaigra. Procenti u Evroligi iz igre su mu zaista na visokom nivou. Za dva poena šutira 22/37 – 59,5%, dok za tri poena šutira 14/26 – 53,8%. Slabija strana su mu slobodna bacanja gde je ukupno ove sezone na 12/25 – 48%.

Džamel Meklin

meklin

Troši više minuta na terenu od Raduljice, iako počinje utakmice sa klupe. Velika je pomoć na skoku, najbolji je skakač ekipe i odlično posle prvog pasa otvara tranziciju. Kao i Raduljica siguran je sa linije penala, 42/49 – 85,7%, dok za dva poena šutira 44/66 – 66,7%. Meklin i Sanders čine jednu od glavnih skakačkih poluga, i veoma su aktivni na ofanzivnom skoku.

Tim od 12 popunjavaju: Andrea Ćinćerini i Davide Paskolo.

Andrea Ćinćerini

cincerini

Kapiten Armanija ima malu ulogu ove sezone, pre svega zbog velike konkurecije na bekovskim pozicijama. Nešto veću šansu dobija u domaćem prventsvu, gde Repeša pokušava da drži svežinu pojedinim igračima.

Davide Paskolo

paskolo

Italijan je jedan veoma zanimljiv i žilav košarkaš koji može da odgovori igri na obe unutrašnje pozicije. Tokom poslednje dve Evroligaške utakmice, odigrao je svega 7 minuta.

timska

Kao što se kroz tekst može videti, ekipu Armanija karakteriše tempo. Jedna su od 4 ekipe u Evroligi koja igra na 90 ili više poseda po utakmici. Primera radi Crvena zvezda je na ispod 85. Pokušavaju iz defanzivnog skoka da odmah otvaraju tranziciju i tako dolaze do lakih poena.

Nešto što ih karakteriše još jeste igra na niskom postu Đentilea, pogotovo kada Italijan igra na poziciji beka šutera. Sa te pozicije je dominantan i može da traži različita rešenja. Takođe tu je prodor igra Rikija Hikmena, kao i pikenrol igra Krune Simona. U pozicionom napadu Armanija dosta toga se svodi na te tri stvari, i tu se ne osećaju toliko prijatno.

Opasni su iz drugog plana, odnosno na ofanzivnom skoku. Uspevaju da pokupe čak 30% svojih promašaja, i u tom segmentu trenutno zauizmaju peto mesto u Evroligi. Kao što je ranije napomenuto tu prednjače Sanders i Meklin. 79 ofanzivnih skokova u 7 utakmica je respektabilna brojka.

Utakmica će biti odigrana u četvrak, sa početkom u 19 časova. Prenos će biti emitovan na kanalima Sportkluba.

*Slike su preuzete sa Euroleague.net

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама