Кошарка Кошарка/Евролига Кошарка/Извештаји и анализе

Zvezdini heroji izborili trijumf

Izvor: CZBG, Vasilije Z.

Ekipa Crvene Zvezde, velikom borbom i zalaganjem uspela je izboriti važnu pobedu na gostovanju u Nemačkoj. Pao je Bamberg, ekipa jednog od najboljih evropskih trenera Andree Trinkieria, tim koji od u poslednjih 8 meseci ima samo jedan poraz kod kuće. Ta informacija ima težinu znajući da je tamo, između ostalog,  pao i evropski šampion, CSKA iz Moskve.leon-radosevic-brose-bamberg-eb16

Naša ekipa je startovala u standardnom sastavu (Jović, Dženkins, Dangubić, Mitrović, Kuzmić), međutim nije uspela odmah da uspostavi kontrolu igre. Bamberg (Zizis, Kozer, Štajger, Meli, Radošević) je, u po malo konfuznoj igri, uspeo da postigne dve trojke i povede 6:0. Kako je vreme proticalo Zvezda je hvatala defanzivni ritam, Kuzmić je odlicno zatvorio reket ali slab protok lopte u napadu i neki promašeni otvoreni šutevi, doveli su do toga da se na prvi odmor ode sa prednošću gostiju od  3 poena razlike (14:11).

Drugu četvrtinu počinjemo mnogo bolje ofanzivno, Dženkins pogađa za izjednačenje (14:14), i uz konstantno jak pritisak na loptu, odlično branjenje pik igre, kao i apsolutnu kontrolu skoka dolazimo do svoje igre. Milko Bjelica, sjajnim rešenjima na niskom postu, napadom licem prema košu i odličnom pik igrom nam donosi raznovrsnost u igri. Da nije bilo nekih loših faulova i čak 6 promašenih slobodnih bacanja, razlika za apsolutnog prvaka Jadrana bi bila i veća od konačnih 9 razlike (29-38). Treba napomenuti da smo jednu od najefikasnijih ekipa EL sveli na samo 29 poena za poluvreme, što je za svaku pohvalu.

11111milko-bjelica-crvena-zvezda-mts-belgrade-eb161111111

U nastavku druga slika, Trinkieri je utegao svoju ekipu koja je zaličila na onaj prepoznatljivi razigrani Bamberg. Sve što je Zvezda uspevala neutralisati u prvom poluvremenu u drugom je profunkcionisalo. Sjajan protok lopte, kao i proboj prve linije odbrane a potom povratne lopte za slobodne igrace sa strane pomoci je funkcionisao besprekorno. To je iskoristio Nikolo Meli koji je sa 3 pogotka van linije za 3 poena (11 poena ukupno u toj deonici), doneo preokret. Zvezda je izgledala konfuzno ali je Marko Simonović sa dve vezane trojke vratio goste u igru, pa se na poslednji odmor otišlo sa rezultatom 61:58. U ovoj sjajnoj trećoj četvrtini, domaćini su postigli čitavih 32 poena, što je malo kome polazilo za rukom u eri Dejana Radonjića na klupi srpskog šampiona.

stefan-jovic-crvena-zvezda-mts-belgrade-eb16

Zadnja četvrtina počela je trojkom Marka Gudurića, međutim Zvezda je prebrzo rešavala napade i samim tim ušla u ritam domaćina. Nekoliko puta Bamberg je imao priliku da ode na osetniju razliku. Zadnjih 5 minuta gosti su ipak usporila ritam i došli do rezultatske klackalice. Poenima Dzenkinsa 24 sekundi pre kraja, Zvezda je povela 78:79 i po ko zna koji put ove sezone, Bamberg je rešavao utakmicu na jednu loptu. Sjajnom odbranom Lazića, uz pomoć Milka Bjelice, Zvezda se uspela odbraniti i slavlje je moglo da počne!

Veoma važna pobeda našeg tima za rast samopouzdanja i vraćanje na pobednički kolosek izborena je velikom borbom i sjajnom taktikom našeg trenera. Najzapaženiji u našem timu bio je Milko Bjelica sa 18 poena, 6 skokova i 3 asistencije. Pratio ga je sjajni Simonović sa 17 poena, dok je Jović zabilježio 12 poena, 5 skokova i 5 asistencija. Kod domaćina istakao se Nikolo Meli sa 16 poena, 10 skokova i 2 asistencije, uz sjajan šut za 3 (4/4). Istakli su se još Miler sa 14 poena i Zizis sa 9 asistencija.

Ekipa Crvene zvezde sledeću utakmicu igra u četvrtak, gdje pred domaćim navijačima docekuje Armani iz Milana. Nadamo se da će naši momci nastaviti tamo gdje su stali u Nemačkoj i da ce nas obradovati novom pobedom.

BAMBERG – CRVENA ZVEZDA 78:79
/14:11, 15:27, 32:20, 17:21/

BAMBERG: Kozer 7, Meli 16poena, 10 skokova, Zizis 11, Nikolić, Štajger 9, Tajs 2, Lo, Stelnieks 12, Miler 14, Hekman 2, Radošević.

CRVENA ZVEZDA: Volters, Dangubić, Mitrović, Lazić 3, Simanić, Dobrić, Simonović 17, Dženkins 10, Gudurić 11, Jović 12, 5sk, 5as, Kuzmić 8, Bjelica 18, 5sk.

(FOTO: euroleague.net)

Fotografije sa utakmice u Nemačkoj pogledajte OVDE.

Скочи на траку са алаткама