Кошарка Кошарка/Евролига Кошарка/Најава утакмица

7. kolo, Evroliga; Bamberg – Crvena zvezda

Autor: CZBG, Stefan N.

Sedmo kolo Evrolige je pred nama, a novi protivnik Crvene zvezde je ekipa iz Nemačke, Brose Bamberg. Crveno-beli u ovaj susret ulaze sa tri vezana Evroligaška poraza. Tokom poslednjih par dana imali su i dosta nezgodno putovanje do Rusije i nazad.

Sa druge strane, Bamberg je jedan od većih tragičara na početku nove evroligaške kampanje. Skor 2-4 ne govori dovoljno o tome. Tri utakmice su izgubili na jednu loptu, a protiv Barselone su izgubili 4 poena razlike. O rezultatima u domaćem prventsvu suvišno je govoriti, jer su dominantni. Beleže 85 poena po utakmici, dok sa druge strane primaju 64.

Bamberg nije mnogo menjao ovog leta, tražena je praktično samo zamena za Bredlija Vanamejkera. To su donekle pronašli u Fabijanu Kozeru.

trinkijeri

Trener Bamberga je 48-godišnji italijanski strateg Andrea Trinkijeri. Košarkaškoj Evropi, on je jedan izuzetno harizmatičan trener. Trenersku karijeru počeo je 1998. godine u Armaniju (kao asistent), a za njega se čulo tek 2009. godine kada je preuzeo Kantu. Od tada je vodio još Uniks, grčku reprezentaciju i od leta 2014. godine Bamberg. Ima dve titule prvaka Nemačke iza sebe i dva puta je bio trener godine u Italiji. Jedna izuzetno zanimljiva osoba, koja vuče korene sa ovih prostora.

Nemački tim ima nekoliko problema sa povredama (Elijas Heris, Vladimir Vermenko), tako da u ovom trenutku Trinikjeri ima samo 8-9 igrača u rotaciji. Polako im ponestaje i snage čini se. Za vikend su velikom mukom došli do pobede u domaćem prventsvu. Protivnik je savladan rezultatom 79:77, košem Darijusa Milera u poslednjoj sekundi.

Startna petorka Bamberga je sledeća: Nikos Zizis, Fabijen Kozer, Darijus Miler, Nikolo Meli, Leon Radošević.

Nikos Zizis

zizis

Zizis i Trinkijeri imaju specifičan odnos, i grčki plejmejker je zaista produžena ruka trenera na terenu. Znaju se još iz vremena dok su obojica bili u Italiji odnosno dok je Zizis igrao u Sijeni, kasnije se to prenelo na: Uniks, reprezentaciju Grčke, a prošlog leta i Bamberg. Zizis je klasičan pikenrol plejmejker, sa sporadičnim šutem sa distance. U Evroligi je najbolji asistent ekipe. Ove sezone u 16 utakmica, ima jedno promašeno slobodno bacanje – 44/45.

Fabijen Kozer

kozer

Farncuski košarkaš je praktično kao što je već rečeno došao kao zamena za Vanamejkera. Troši veliki broj minuta, i trenutno je na preko 50% šuta iz igre – 52/103. Jedan je od bitnijih igrača u napadačkom sistemu, pogotovo u ovako skraćenoj rotaciji. Sposoban je da odigra na poziciji sekundarnog plejmejkera i prenese loptu na protivničku polovinu. U Evroligi šutira 4/15 za tri poena.

Darujus Miler

miler

U ovom trenutku, on je napadački najopasniji igrač Bamberga. U napadu ima svu potrebnu slobodu i prvi je strelac ekipe. Šutira sjajnih 55,8% iz igre tokom čitave sezone (67/120). Protiv Armanija, ovaj krilni košarkaš je bio sjajan. Pogodio je 6 trojki iz 11 pokušaja, dok nije izašao sa 5 ličnih. Dangubić će vrlo verovatno, nakon Lengforda imati još jedan zadatak ispred sebe. Dobra stvar je što Miler ipak ne troši toliko lopti.

Nikolo Meli

meli

Italijanski reprezentativac je još jedan od ljubimaca Trinikjerija. Jedna dosta atipična 205cm visoka četvorka, koja je možda i prototip onoga šta navijači Zvezde žele da vide od Luke Mitrovića. Kao i veći deo petorke, šutira preko 50% iz igre (51/101). Za razliku od Kozera i Milera, njegovi procenti su bolji u Evroligi, gde igra i daleko više. Praktično preko 30 minuta po utakmici.

Leon Radošević

radosevic

Poropustio je početak Evrolige, i u poslednje vreme počeo da dobija nešto veću minutažu. Još uvek traži svoj ritam i trenutno je Tajs ispred njega. Svoje šuteve uredno stavlja u koš. Šutira 10/17 iz igre (sve za dva poena). Kako sezona bude odmicala sigurno je da će dolaziti do svoje igre.

Bitni igrači u rotaciji sa klupe su: Janis Strelnieks, Patrik Hekmen i Danijel Tajs.

Janis Strelnieks

strelnieks

Letonski combo bek je praktično šesti igrač Bamerga. Neko je ko više traži svoj šut sa pozicije plejmejkera, pretežno za 3 poena. Pola svojih šuteva ove sezone uputio je van linije 6,75 (19/50 – 38%). Napadački posle Milera možda i najbitniji igrač u rotaciji italijanskog trenera. Izuzetno je nezgodan i u kretnji bez lopte, odlično koristi blokove, gde pokušava da napravi sebi minimalan prostor za šut.

Patrik Hekmen

hekman

24-godišnji nemački košarkaš je i ove sezone dobio svoj prostor. Odigrao je svih 16 utakmica ove sezone, u jednoj dosta pristojnoj minutaži. Za loptu i svoje šuteve, očigledno treba još rada. Može da odgovori igri na poziciji niskog krila i beka šutera sa svojih 198cm. U Evroligi uzima isključivo otvorene šuteve. Do utakmice sa Darušafakom, na svakoj utakmici gde je šutnuo trojku, pogodio je bar jednu.

Danijel Tajs

tajs

Ovaj atipičan 24-godišnji centar je još jedan od dijamanata u Trinkijerijevom rudniku. 204cm visoki košarkaš, sposoban je da odigra odbranu praktično na bilo kom protivničkom igraču zbog svojih atletskih mogućnosti. Napadački se oslanja isključivo na pikerol, gde iz brzog spuštanja dole, pokušava da poentira. Često i atraktivno odnosno zakucavanjima. Retko ume da se izvuče na distancu, iako je sposoban da pogodi i to. Što je par puta već ove sezone i pokazao. Za centra, izuzetno je dobar i sa linije slobodnih bacanja – 18/21 (85,7%) ima ove sezone.

Igrači koji imaju manju ulogu su: Maodo Lo i Luka Štajger.

Maodo Lo

lo

Jedan od talentovanijih nemačkih plejmejkera je treći u rotaciji na toj poziciji ove sezone i u Evroligi dobija do 5 minuta na terenu. Praktično ne uzima šuteve, kao i Hekmen uzima isključivo otvorene situacije.

Luka Štajger

stajger

Igrač sa određenom rolom u sistemu. Jedan je od najčistijih nemačkih šutera, i kao takav ima svoje mesto u evroligaškoj ekipi. Može odgovoriti igri na poziciji beka šutera. Za tri poena šutira 22/42 ove sezone (52,4%), od toga 4/10 u Evroligi.

Roster od 12 u ovom trenutku popunjavaju: Aleksa Nikolić i Leon Kracer.

timska

Bamberg je ekipa sa najmanje ofanzivnih skokova u Evroligi, i samim tim Kuzmić i Bjelica ne bi trebali da imaju previše problema u građenju defanzivnog skoka. Meli je svoje ofanzivne skokove najviše skupio ustvari na poslednjoj utakmici protiv Darušafake.

Imaju dosta dobar protok lopte i pratično 30% postignutih koševa im se zaivršava iz asistencije. Visoki igrači su školovani igrači, koji umeju da podele pas sa visokog i niskog posta.

Stvar na koja se treba obratiti pažnja jeste njihov šut za tri poena. U Evroligi su na 40%. Ipak, još precizniji su na domaćem terenu. U tom segmentu igre su trenutno najbolja Evroligaška ekipa. U svojoj dvorani šutiraju 46,2% – 30/65. To je 10 trojki po utakmici, i ne baš mali uzorak. Odbrana na perimetru zaista mora biti na visokom nivou. Crvena zvezda ostavlja svoje protivnike na 27% i svega ~5 trojki iz 20 pokušaja.

Utakmica će biti odigrana u utorak sa početkom u 20 časova. Prenos će biti emitovan na kanalima Sportkluba.

Скочи на траку са алаткама