Кошарка Кошарка/Вести Кошарка/Евролига

„Kombank arena“ je opet u modi

Izvor: SD Crvena zvezda

Košarkaši Crvene zvezde mts vratiće se kući nakon tri uzastopna gostovanja i napornih putovanja. Nakon meča sa Bambergom crveno-beli kreću put Beograda gde će u četvrtak u „Kombank areni“ dočekati Emporio Armani.

Košarkaši Crvene zvezde mts konačno će staviti tačku na seriju dalekih putovanja, ali se time ne završava niz teških mečeva. Nakon svih peripetija i žestokih okršaja u Kazanju, Zagrebu, ali i onog koji predstoji u Bambergu, crveno-beli će se vratiti kući. Najbolji mogući doček izabranika Dejana Radonjića sprema se u četvrtak kada će Crvena zvezda mts odmeriti snage sa još jednim vrhunskim evroligaškim timom Emporio Armanijem. Mesto okupljanja je „Kombank arena“. Skupoceni sastav iz Italije dolazi sa velikim ambicijama, a ako se topao doček sprema za crveno-bele, igračima Armanija će sigurno biti pakleno u fantastičnom ambijentu koji je simbol Zvezdinih evroligaških nadmetanja.

U gradu mode sve mora da bude glamurozno i na „visokoj nozi“, a košarkaški sastav iz Milana nimalo ne odstupa od toga. Predsednik košarkaškog kluba Emporio Armani je modni mag Đorđo Armani i on godinama unazad ne žali novac da u svom timu ima velika imena evropske košarke. Tako je i ove sezone, a najbolji pokazatelj toga je da se u rotaciji tima iz Milana nalazi samo četvorica Italijana, od toga dva reprezentativca. To je zapravo i pravi dokaz sudara dve koncepcije koji je zakazan za četvrtak. Naime, Crvena zvezda mts u svom sastavu ima samo dvojicu internacionalaca, Amerikanca Nejta Voltersa i njegovog sunarodnika, ali sa srpskim pasošem Čarlsa Dženkinsa. Dok se crveno-beli oslanjaju na domaće snage, mladost i veliku energiju, u Armaniju je potpuno drugačija priča.

Na poziciji plejmejkera italijanske ekipe nalazi se motor reprezentacije Litvanije Mantas Kalnietis, a tu je još i član reprezntacije Italije Andre Ćinćarini. Kao ispomoć je na poziciji organizatora igre prekaljeni Riki Hikmen koji je u karijeri nosio dresove evropskih giganata kakvi su Makabi i Fenerbahče, a uprkos poznijim košarkaškim godinama blista od početka sezone pa je već bio i MVP kola u Evroligi. Bekovi u timu Armanija su reprezentativac Hrvatske u kog trener Jasmin Repeša ima neograničeno poverenje – Krunoslav Simon, kao i jedan od lidera nacionalnog tima Italije Alesandro Đentile. Poziciju krila takođe pokriva Đentile kada je na parketu sa Simonom ili Hikmenom ili obojicom, a kada on to ne radi tu je jedan od vodećih igrača reprezentacije Slovenije Zoran Dragić. Na visokim pozicijama su vlasnici olimpijskog srebra iz Ria Milan Mačvan i Miroslav Raduljica koje ne treba posebno predstavljati srpskoj košarkaškoj publici. Takođe, tu su i čuvari reketa – američki dvojac Rakim Senders i Džamal Meklin.

Nabrajanje sastava tima iz Milana dovoljno govori o budžetu rivala, a kvalitet sastava omogućava treneru Repeši da čestim rotacijama održava žestok napadački ritam. Otud i ne čudi podatak da je Emporio Armani u prvih šest kola napadački gledano drugi najbolji tim Evrolige. Na prvom mestu je aktuelni prvak Evrope CSKA sa 563 poena, a Armani je postigao samo šest poena manje, odnosno 91 po meču. I u tom pogledu nas očekuje sudar filozofija.

Izabranici Dejana Radonjića igraju u znatno sporijem ritmu, ali su isto tako najbolji defanzivni tim Evrolige. Zvezda je na šest utakmica dozvolila svojim rivalima da postignu samo 426 poena, odnosno svega 71 po meču. Međutim, sada ih očekuje možda i najteži zadatak – nametnuti svoj ritam i naterati Armani na pozicionu igru.

Crveno-beli sigurno neće biti u naponu snage nakon preko 9.000 „pregaženih“ kilometara. S toga, energija sa tribina će biti neophodna, a možda i ključna u želji da se prebrode svi napori. U četvrtak od 19 časova u „Kombank areni“ bićemo svedoci okršaja dva potpuno različita koncepta i filozofije.

Podrška crveno-belima je preko potrebna.
Crveno-beli košarkaši se vraćaju kući.
Zvona zvone …

Скочи на траку са алаткама