Кошарка Кошарка/Евролига Кошарка/Најава утакмица

6. kolo, Evroliga: Uniks – Crvena zvezda

Autor: CZBG, Stefan N.

U narednih 7 dana, crveno-belu ekspediciju očekuje dosta putovanja. Prvo na redu je ono do Kazanja. Ekipa Uniksa će sutra od 17 časova dočekati Dejana Radonjića i njegove izabranike.

Ruski tim je od početka sezone imao dosta problema sa rotacijom. Povredili su se Koti Klark i Anton Ponkrašov. Reagovali su na tržištu i doveli su Lorenca Brauna i Orlanda Džonsona, kao zamene. Trener Uniksa, Jevgenij Pašutin će tako imati opet 10 igrača u rotaciji. Popularno rečeno duplu petorku. Napomena samo da Lorcenco Braun još uvek nije registrovan za Evroligu.

pasutin

47-godišnji strateg Jevgenij Pašutin je od 2014. godine prvi trener Uniksa. Kostur ekipe od prošle godine je većim delom sačuvan: Kolom, Lengford, Ponkrašov, Panin, Kajmakoglu, Banić, Parahuski i Vilijams. Rezultati u VTB ligi su dosta dobri, za vikend su izgubili svoju prvu utakmicu u tom takmičenju od Himkija (70:87).

Tokom leta nisu kupovali mnogo. Došli su samo Koti Klark iz Amerike i dva ruska košarkaša Pavel Antipov i Jevgenij Voronov. Jednostavno veći deo ekipe ostao je na okupu i nije bilo potrebe. Iako su loše otvorili Evroligašku kampanju (1-4), reč je o ekipi punoj individualno kvalitetnih igrača.

U ovom trenutku petorka Uniksa izgleda ovako: Hoakin Kolom, Kit Lengford, Vadim Panin, Kostas Kajmakoglu, Artsiom Parahuski.

Hoakin Kolom

kolom

Španski košarkaš je u ovom trenutku po vokaciji jedini plejmejker kojeg Pašutin ima na raspolaganju. Protiv Himkija je za vikend proveo 39 minuta na terenu. Tokom poslednje dve utakmice proveo je 74 od 80 minuta na terenu (Fenerbahče i Himki). Tokom 11 utakmica podelio je 58 asistencija. Odlično igra za svoje saigrače, i pronalazi im otvorene situacije. Kolom nije neko ko u visokim procentima može da pogađa svoje šuteve. Tokom sezone šutira 38/106 (35,8%) iz igre, a za 3 poena 9/44 (20,5%). Zbog njegovog lošijeg šuta odbrane na perimetru se često prilagođavaju njegovom parnjaku Lengfordu.

Kit Lengford

lengford

Lengford je u ovom trenutku bek sa najboljom formom u Evropi. Igrač koji u ovom trenutku stavlja po 20 poena bez problema protivničkim odbranama. Prilagođava se svemu. Pun je samopozdanja. Brojke koje ima su zaista impozantne. 253 poena (23 poena u proseku) uz 53,7% šuta (88/164). Na gotovo 15 uzetih šuteva po utakmici, to su zaista odlične brojke. Nakon povreda, preuzeo je najveći deo tereta na sebe, i to iznosi na jedan kvalitetan način. Sa svojih 28 poena, jedan je od zaslužnijih za pobedu nad Fenerbahčeom u prošlom kolu. Čuvari se na njemu menjaju, ali Lengford isporuči svojih 20 poena, na različite načine.

Vadim Panin

panin

Ruski košarkaš je nakon povreda, ušao u startnu petorku. Nije veliki potrošač i napadački najčešće ćoškari. Protiv CSKA je imao neuspešno šutersko veče. Ekipa iz Moskve je odbranu unutrašnje linije rešavala pomaganjima upravo sa Panina, gde Kajmakoglu, Vilijams i Parahuski nisu mogli da se razigraju. Njih trojica su iz igre šutirali 5/15. U sezoni je na 20% šuta za 3 poena (4/20). Kit Lengford ima velike probleme da iznudi možda i veći broj slobodnih bacanja. Zbog loše šuterske forme Koloma i Panina, i situacija gde je reket u velikom broju slučajeva napunjen.

Kostas Kajmakoglu

kajmakoglu

Grčki reprezentativac se ne nalazi u sjajnoj formi na početku sezone. Odigrao je svega 8 utakmica, i samo na jednoj bio dvocifren. Ne nalazi se u sjajnom šuterskom ritmu, i ne dobija dovoljno lopti. 27 šuteva u 8 utakmica, za četvorku tih napadačkih karatkeristika je malo. Na malom uzorku on ipak šutira trojku 40% (6/15). Iz bloka u širinu može napraviti velike probleme, ako mu se utakmica otvori na pravi način.

Artsiom Parahuski

parahuski

211cm beloruski centar je u ovom trenutku jedini igrač koji donekle formom može da isprati Lengforda. Njih dvojica su bili najzaslužniji za pobedu nad Fenerom. Centar koji može da igra na niskom postu, kome može da se spusti dole lopta. Pravi izuzetno jake blokove svojim igračima, i dosta prostora bekovima. Kuzmić ne bi trebalo da ima veće probleme sa njim, ali Bjelica potencijalno može, koji je do sada imao problema sa centrima većih gabarita. Skoro 70% šuta iz igre (56/83 – 67,5%) govori o tome da ne komplikuje previše u napadu. Zicer, zakucavanja, otvorene situacije i rolanje iz pika. Slobodna bacanja su mu na 70% (29/41).

Igrači sa klupe su: Latavijus Vilijams, Marko Banić, Jevgenij Voronov i Pavel Antipov.

Latavijus Vilijams

vilijams

Američki košarkaš je backup centar Uniksa i ove sezone. Centar koji igra iynad ubru;a. Ima fantastične fizičke predispozicije, i izuezetno je aktivan na ofanzivnom skoku. Na njega se mora obratiti posebna pažnja, i igrač koji ga čuva mora dobro graditi. Postavlja najčešče blokove od lopte za šutere, kada se igraju akcije iz uručenja. Izuzetno brzo se spušta dole, i traži lob pas.

Marko Banić

banic

Povremeni hrvatski reprezentativac je još jedan visoki igrač u rotaciji kojeg Pašutin ima na raspolaganju. Sa pozicije centra sposoban je da otvori reket i pogodi poludistancu oko kapice. Pravi blokove za igrača sa loptom, gde onda bek pokušava prodor igrom da nađe rešenje. Napadački nema veliki protagonizam, iako dolazi do svojih 5-6-7 poena.

Jevgenij Voronov

voronov

Voronov je prošle sezone nastupao za Lokomotivu Kubanj, i jedan je od onih domaćih košarkaša koji se rotira po Evroligaškim ruskim timovima. Kao i Panin, igrač je zadatka. Kao i dosta spoljnih igrača, van je šuterskog ritma. Od početka sezone šutira 33% iz igre (12/36). Još uvek nije postigao trojku u Evroligi. Defanzivno je agresivan i voli da igra pod kontaktom. Kada igra u nekoj većoj minutaži, često zbog toga ulazi u problem sa faulovima. Pokriva pozicije ’2’ i ’3’.

Pavel Antipov

antipov

Za razliku od Voronova, reč je o košarkašu koji pokriva poziciju ’3’ i ’4’. Još jedan u nizu igrača koji ne mogu da pronađu svoj šut. Neko je ko sporadično pogađa. Protiv Barselone u prvom kolu je pogodio 3 trojke. Njegov šut iz igre je na nekih 41% (14/34) od čega za 3 poena šutira 9/26 (34,6%)

Dva pojačanja koja će naverovatnije popuniti roster su Lorenco Braun i Orlando Džonson.

Lorenco Braun

braun

Amerčki plejmejker je pre par dana došao u Kazanj, i kako stvari stoje još uvek nije licenciran. 26-godišnjem plejmejkeru je ovo prva sezona u Evropi, nastupio je na oko 60-ak utakmica u NBA. Ovaj 196cm visoki igrač može da odgovori igri na obe bekosvke pozicije. Voli brži tempo igre, i najčešće do asistencija dolazi iz tranzicije. Slab je šuter i nešto lošije čita situacije u pikenrolu.

Orlando Džonson

dzonson

Džonsonu je ovo druga epizoda u Evropi. 2014. godine je na kratko bio u ekipi tada Laboral Kuće (sada Baskonija). Sličan je igrački Ponkrašovu, i vrlo verovatno je zato dobio samo 3-mesečni ugovor. Voli sa pozicije niskog krila da organizuje napad, i predtsvljaće tako pomoć Kolomu. Ujedno, verovtano je ideja i da Panin odnosno Voronov imaju nešto manju minutažu. Ima zaista veliki raspon ruku (212cm), na njegovu visinu od 195cm. Sporadičan je šuter, i ume da pogađa šuteve u serijama.

U slučaju da Lorenco Braun ne bude licenciran, mesta u 12 zauzeće: Azat Tukmakov i Aleksandr Karpuhin.

Uniks na početku sezone izgleda tako da sve zavisi od Lengorda. U pozicionim napadima sve se podređuje njemu, ili nekim osnovnim pikenrol akcijama. Četvorke Uniksa ove sezone imaju sekundarnu ulogu u napadu, gde postavljaju dosta leđnih blokada.
*Jedna karakteristična akcija do sada, na koju je Parahuski postigao dosta poena, jeste leđna blokada koju odmah na piku četvorka daje petici. Time petica ostaje praktično sama na ziceru, ako komunikacija i preuzimanje u odbrani nije dobro.

Izuzetno su agresivni na ofanzivnom skoku. Trenutno su treća ekipa Evrolige u tom segmentu. Visoki igrači su izuzetno agresivni, u prvom redu Parahuski i Vilijams. Mora se obratiti posebna pažnja na tom delu.

Sa nešto ispod 33% šuta za tri poena u Evroligi, zauzimaju 15. mesto. Praktično niko sem Lengforda nije sposoban da pogodi u nekom većem obimu. Protivnici su počeli jednostavno to da primenjuju. U poslednje 3 utakmice su jedva prešli 30% (20/65) od čega je Lengford pogodio 11 na 45,8% šuta.

Uniks je u ovom trenutku samo Lengford i njegov partner Parahuski. Jednostavno, njihovi saigrači su van forme. Povrede Klarka i Ponkrašova su ih dodatno poremetile i promenile situaciju u rotaciji. Fener je savladan, ali odmah nakon toga usledio je poraz i -17 protiv Himkija.

Utakmica će biti odigrana u četvrtak, sa početkom od 17 časova. Prenos će biti emitovan na kanalima Sportkluba

Скочи на траку са алаткама