Intervjui Hokej Hokej/Vesti CZBG

CZBG intervju: Nikita Loščenko

Ekipa našeg portala imala je priliku da napravi kratki intervju sa ruskim trenerom Nikitom Loščenkom, koji je ove sezone preuzeo kormilo selekcije U15, ali pomaže i oko prvog tima.
Nakon ITHL turnira koji je ove nedelje održan u Sarajevu, zamolili smo Nikitu da nam odgovori na neka pitanja i malo se predstavi hokejaškoj javnosti i Zvezdinim navijačima, a on je to rado prihvatio.

CZBG: Nikita, pre svega hvala na odvojenom vremenu za ovaj intervju. Pre nego se dotaknemo tvog perioda u Crvenoj zvezdi, reci nam malo o sebi, tvojim hokejaškim i trenerskim danima pre Crvene zvezde.

Moja supruga i ja smo dugo vremena razmišljali o tome da živimo u nekoj drugoj zemlji iz različitih razloga (nemaju veze sa politikom), a odabir je pao na Srbiju najviše zbog činjenice jer su odnosi Rusije i Srbije fantastični. Za nas je takođe bilo bitno da živimo u jednoj pravoslavnoj zemlji, a to je automatski Srbiju stavilo kao prvi izbor. Pre nego smo otišli iz Rusije, poslao sam svoju biografiju na različita mesta, po dolasku sam obavio intervju i odmah shvatio da želim da počnem da sarađujem sa Crvenom zvezdom. 
Što se tiče hokejaškog iskustva, mogu da kažem da sam igrao u različitim zemljama u prvim i drugim ligama. Morao sam rano da prekinem karijeru, sa 22 godine, zbog povrede ruke koja me prestala mučiti pre nekih godinu dana. Po završetku igračke karijere uspeo sam da radim sa tinejdžerskim i seniorskim timovima u Sibiru i Moskvi, a takođe sam prošao treningeza specijalnu fizičku obuku i radio sam kao individualni hokejaški trener pripremajući sportiste iz raznih sportova za profesionalne nastupe.

CZBG: Kako si došao u Crvenu zvezdu? Ko je bio ključni čovek koji te doveo ovde?

Na samom početku sam u Beograd došao samo na razgovor sa našim direktorom Nenadom Stojkovim. Nakon intervjua, oboje smo pristali na uslove koji su jedni drugima ponuđeni i ja sam prionuo na posao. Dakle, ne može se reći da me je neko doveo u klub, pre je to bila sudbina 🙂

CZBG: Da li planiraš da ostaneš na duži period u Crvenoj zvezdi?

Bio bih srećan da nastavim da radim u Zvezdi i da razvijam klub. Mojoj suruzi i meni je prilično udobno u Srbiji, plus Beograd je veoma lep i ugodan grad, pa ako je sve u klubu dobro i postoji potencijal da se razvijem kao trener, onda bih sa zadovoljstvom planirao život u Srbiji dugi niz godina.

CZBG: Za vreme ovog perioda provedenog u Crvenoj zvezdi, kako vidiš srpski hokej? Šta nam to nedostaje i šta treba da uradimo ako nas usporediš sa drugima?

Iako vidim da je hokej u Srbiji pomalo haotičan, to mogu da pripišem činjenici da u ovoj fazi svog postojanja hokej nije popularna aktivnost i trenutno nema dovoljno sredstava za pravi temelj. Mi u Zvezdi redimo mnogo na stvaranju sistematskog pristupa, koji posebno nedostaje i koji je neophodan za razvoj ovog sporta. Ali generalno, država ima dovoljno talentovanih sportista na svim nivoima, mislim da zemlja ima veliki hokejaški potencijal, samo su joj potrebni uslovi za razvoj.

CZBG: Koje godište vodiš u Crvenoj zvezdi i da li nam možeš malo više reći o toj generaciji?

Trenutno sam glavni trener selekcije U15 i pomoćni trener seniorske ekipe. Što se tiče U15, u timu ima dovoljno dobrih igrača koje treba naučiti finoći igranja hokeja i usaditi im profesionalni odnos prema igri. Trudim se da ih obrazujem, a ne samo treniram. Želeo bih da napomenem da ekipa ima veoma talentovane momke koji imaju sve šanse da dostignu veoma dobar nivo.
Što se tiče seniorske ekipe, imamo dobar sastav, sjajnu atmosferu u svlačionici, imamo svoje poteškoće na kojima stalno radimo, ali mislim da bi bilo pogrešno sada pričati o tome. Borimo se za finale IHL-a i dobro znam da to možemo da ostvarimo. Završili smo regularni deo sezone na prvom mestu kada to niko nije očekivao od nas, a to govori da smo ove sezone okupili zaista dobar tim i da u Srbiji zaista postoji profesionalni hokej koji treba da se razvija.  

CZBG: Na poslednjem turniru u Sarajevu (U15) pobedili ste sva četiri meča. Da li misliš da ova ekipa može da osvoji ovaj ITHL turnir na kraju?

Rekao bih da idemo na završni turnir U15, koji će odrediti pobednika, pre kao autsajder od koga ne znaš šta da očekuješ (u dobrom smislu). Ali za nas je to još bolje. U svakom slučaju, ići ćemo na pobede i truditi se da učinimo sve što je moguće za maksimalan rezultat.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama