Blog Fudbal Fudbal/Vesti Fudbal/Izveštaji i analize CZBG

Kakvu zaostavštinu Crvenoj zvezdi ostavlja Barak Bahar?

Trener koji je u Zvezdu došao sa velikim očekivanjima završava mandat posle samo sedam meseci, uz najmanji procenat uspešnosti u klubu u poslednjoj deceniji.

Sada je konačno i zvanično: Barak Bahar je otpušten sa mesta trenera Crvene zvezde dan posle poraza u večitom derbiju. Poraz od večitog rivala, zbog kojeg je ekipa izgubili prvo mesto u Superligi, bila je kap koja je prelila čašu upravi kluba, pa je posle višenedeljnih diskusija i glasina o smeni, stvar dobila konačni epilog.

„Nismo ispunili ciljeve, želim da se izvinim navijačima. Odlučili smo da se oprostimo od trenera Baraka Bahara. Hvala mu na šestomesečnom radu. Razilazimo se kao prijatelji. Bahar je odličan trener i osoba, ali neke stvari se nisu uklapale. Dve utakmice su bile odlučujuće, u obe je Crvena zvezda bila bolja, ali nije pobedila. Reč je o utakmici protiv Jang Bojsa i derbiju” saopštio je danas Zvezdan Terzić.

Izrelac je stigao uz velika očekivanja nakon osvajanja šest šampionata u Izraelu, a svoj rad u Beogradu završava sedam meseci i dva dana nakon imenovanja sa skorom od 17 pobeda, 8 poraza i dva remija u 27 utakmica.

Bahar će napustiti Beograd zajedno sa proširenim izraelskim timom sa kojim je došao, uključujući pomoćnog trenera Gaja Sarfatija, trenera golmana i stručnjaka za prekide Gaja Vizingera, analitičara Adama Davida i mentalnog trenera Danija Inbara.

OBAVLJEN ‘PRLJAVI’ POSAO

Prvi dani Baraka Bahara u klubu izazivali su to da se mnogima podižu obrve na neke njegove povučene poteze. Sada već bivši trener se prihvatio riskantnog zadatka da počisti igrački kadar. Posebno je teret predstavljala činjenica da se među otpisanima nalazio kapiten i autoritet kakav je Milan Borjan. Seču nisu preživeli Marko Gobeljić, Slavoljub Srnić, Aleks Vigo.

Ono što niko nije uradio sa igračima koji su već prešli svoj zenit, uradio je Bahar i prirodno navukao gnev na sebe. Milan Borjan i Aleks Vigo imali su sinoć objave na društvenim mrežama koje se drugačije ne mogu tumačiti. Slavodobitno su likovali krahu svog dželata.

Iako su pojedinci pogođeni ličnim situacionim statusima u klubu, Crvenoj zvezdi je bilo potrebno da iskorači napred ukoliko želi da krene putem zacrtanog rezultatskog iskorak.

AFIRMISANI MLADI IGRAČI

Najveći uspeh izraelskog stručnjaka bez sumnje je što je pobio svaki fudbalski kliše domaće struke o mladim igračima. Mnogi njegovi prethodnici su izražavali veru u bisere iz Zvezdine škole, a Bahar je bio taj koji im je dao pravu priliku. Još od priprema u Rusiji govorio je kako Crvena zvezda ima veliku budućnost u svojim mladima, koji su ove sezone dobili priliku za dokazivanje na najvećoj smotri. I to ne kao statisti, već u glavnoj ulozi.

Kosta Nedeljković i Jovan Mijatović su dobili priliku da se nameću i nose sa kvalitetnim rivalima, pa ponude za ovu dvojicu uoči prelaznog roka nisu iznenađenje. Veće iznenađenje će biti ako klub uspe da odbije neku nepristojnu ponudu, uprkos nagoveštajima Zvezdana Terzića da oni nisu na prodaju.

DODATNI PRILIV ZA KLUB PO OSNOVU TV PRAVA

Malo je bilo verovatno da će srpska Superliga ikad izazvati interesovanje stranih TV produkcija, ali je Bahar svojim dolaskom doneo efekat interesovanja iz Svete Zemlje. Izraelski kanal Sport 1 otkupio je TV prava za Zvezdine utakmice.

Takođe, posle dobre predstave u Sankt-Peterburgu na PARI Kupu, interesovanja za Zvezdine igre pojavile su se i u Rusiji. TV platforma Okko otkupila je prenose Zvezdinih mečeva za tržište Rusije.

FINANSIJSKI GUBITAK NEĆE BITI VELIKI

Crvena zvezda će Baraku Baharu isplaćivati deo zarade sve dok ne pronađe novi angažman. Zvezdan Terzić je opovrgao medijske konstrukcije o navodnim ugovornim klauzama i rekao da je Bahar pošten čovek koji ne želi da uzima ono što nije zaradio. Napomenuo je da je Bahar zavoleo Crvenu zvezdu i počeo da uči o njoj, da je zavoleo grad Beograd, a da je odluku o rastanku prihvatio dostojanstveno.

Kvaliteti Baraka Bahara su cenjeni i za očekivati je da će trenera kojeg je javno hvalio Pep Gvardiola brzo naći novi angažman. Oči su pre svega uprte u reprezentaciju Izraela koja će igrati baraž za plasman na Evropsko prvenstvo.

SUMA SUMARUM

Misija Baraka Bahara na Marakani neće ostati upamćena kao uspešna. Takmičarska jesen protekla je bez realnog podviga. Na kraju se lomilo na dve utakmice. Paradoksalno, ekipa je u ova dva susreta u nekim momentima imala i više od igre. Nepreciznosti njegovih igrača, koštalo je Baraka Bahara posla. I to u periodu kada je Zvezdina igra pokazivala uzlaznu liniju.

Ipak, vreme je u Crvenoj zvezdi ponekad oskudniji resurs negoli novac. Od skupocenog tima se očekivalo da donese instant rezultat, ali pravog sistema u kontinuitetu nije bilo. Obrisi su se pojavili tek pred kraj polusezone.

Bahar je bez sumnje dobar trener, što i njegova ranija ostvarenja mogu da potkrepe, i ima potencijala da dalje napreduje. Ipak, u nestabilnom okruženju kakvo je srpsko fudbalsko sjatište, mnoge stvari ne funkcionišu po standardima koji drugde prolaze. Crvena zvezda će se osloniti na proverenu snagu u liku Vladana Milojevića i krenuti svojim putem nakon zastoja na raskrsnici sa Baharom.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama