Блог Фудбал Фудбал/Вести Фудбал/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Какву заоставштину Црвеној звезди оставља Барак Бахар?

Тренер који је у Звезду дошао са великим очекивањима завршава мандат после само седам месеци, уз најмањи проценат успешности у клубу у последњој деценији.

Сада је коначно и званично: Барак Бахар је отпуштен са места тренера Црвене звезде дан после пораза у вечитом дербију. Пораз од вечитог ривала, због којег је екипа изгубили прво место у Суперлиги, била је кап која је прелила чашу управи клуба, па је после вишенедељних дискусија и гласина о смени, ствар добила коначни епилог.

„Нисмо испунили циљеве, желим да се извиним навијачима. Одлучили смо да се опростимо од тренера Барака Бахара. Хвала му на шестомесечном раду. Разилазимо се као пријатељи. Бахар је одличан тренер и особа, али неке ствари се нису уклапале. Две утакмице су биле одлучујуће, у обе је Црвена звезда била боља, али није победила. Реч је о утакмици против Јанг Бојса и дербију” саопштио је данас Звездан Терзић.

Изрелац је стигао уз велика очекивања након освајања шест шампионата у Израелу, а свој рад у Београду завршава седам месеци и два дана након именовања са скором од 17 победа, 8 пораза и два ремија у 27 утакмица.

Бахар ће напустити Београд заједно са проширеним израелским тимом са којим је дошао, укључујући помоћног тренера Гаја Сарфатија, тренера голмана и стручњака за прекиде Гаја Визингера, аналитичара Адама Давида и менталног тренера Данија Инбара.

ОБАВЉЕН ‘ПРЉАВИ’ ПОСАО

Први дани Барака Бахара у клубу изазивали су то да се многима подижу обрве на неке његове повучене потезе. Сада већ бивши тренер се прихватио рискантног задатка да почисти играчки кадар. Посебно је терет представљала чињеница да се међу отписанима налазио капитен и ауторитет какав је Милан Борјан. Сечу нису преживели Марко Гобељић, Славољуб Срнић, Алекс Виго.

Оно што нико није урадио са играчима који су већ прешли свој зенит, урадио је Бахар и природно навукао гнев на себе. Милан Борјан и Алекс Виго имали су синоћ објаве на друштвеним мрежама које се другачије не могу тумачити. Славодобитно су ликовали краху свог џелата.

Иако су појединци погођени личним ситуационим статусима у клубу, Црвеној звезди је било потребно да искорачи напред уколико жели да крене путем зацртаног резултатског искорак.

АФИРМИСАНИ МЛАДИ ИГРАЧИ

Највећи успех израелског стручњака без сумње је што је побио сваки фудбалски клише домаће струке о младим играчима. Многи његови претходници су изражавали веру у бисере из Звездине школе, а Бахар је био тај који им је дао праву прилику. Још од припрема у Русији говорио је како Црвена звезда има велику будућност у својим младима, који су ове сезоне добили прилику за доказивање на највећој смотри. И то не као статисти, већ у главној улози.

Коста Недељковић и Јован Мијатовић су добили прилику да се намећу и носе са квалитетним ривалима, па понуде за ову двојицу уочи прелазног рока нису изненађење. Веће изненађење ће бити ако клуб успе да одбије неку непристојну понуду, упркос наговештајима Звездана Терзића да они нису на продају.

ДОДАТНИ ПРИЛИВ ЗА КЛУБ ПО ОСНОВУ ТВ ПРАВА

Мало је било вероватно да ће српска Суперлига икад изазвати интересовање страних ТВ продукција, али је Бахар својим доласком донео ефекат интересовања из Свете Земље. Израелски канал Sport 1 откупио је ТВ права за Звездине утакмице.

Такође, после добре представе у Санкт-Петербургу на ПАРИ Купу, интересовања за Звездине игре појавиле су се и у Русији. ТВ платформа Okko откупила је преносе Звездиних мечева за тржиште Русије.

ФИНАНСИЈСКИ ГУБИТАК НЕЋЕ БИТИ ВЕЛИКИ

Црвена звезда ће Бараку Бахару исплаћивати део зараде све док не пронађе нови ангажман. Звездан Терзић је оповргао медијске конструкције о наводним уговорним клаузама и рекао да је Бахар поштен човек који не жели да узима оно што није зарадио. Напоменуо је да је Бахар заволео Црвену звезду и почео да учи о њој, да је заволео град Београд, а да је одлуку о растанку прихватио достојанствено.

Квалитети Барака Бахара су цењени и за очекивати је да ће тренера којег је јавно хвалио Пеп Гвардиола брзо наћи нови ангажман. Очи су пре свега упрте у репрезентацију Израела која ће играти бараж за пласман на Европско првенство.

СУМА СУМАРУМ

Мисија Барака Бахара на Маракани неће остати упамћена као успешна. Такмичарска јесен протекла је без реалног подвига. На крају се ломило на две утакмице. Парадоксално, екипа је у ова два сусрета у неким моментима имала и више од игре. Непрецизности његових играча, коштало је Барака Бахара посла. И то у периоду када је Звездина игра показивала узлазну линију.

Ипак, време је у Црвеној звезди понекад оскуднији ресурс неголи новац. Од скупоценог тима се очекивало да донесе инстант резултат, али правог система у континуитету није било. Обриси су се појавили тек пред крај полусезоне.

Бахар је без сумње добар тренер, што и његова ранија остварења могу да поткрепе, и има потенцијала да даље напредује. Ипак, у нестабилном окружењу какво је српско фудбалско сјатиште, многе ствари не функционишу по стандардима који другде пролазе. Црвена звезда ће се ослонити на проверену снагу у лику Владана Милојевића и кренути својим путем након застоја на раскрсници са Бахаром.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама