Blog Fudbal Fudbal/Vesti Fudbal/Izveštaji i analize Fudbal/Najava utakmica CZBG

Veštački problem: treba li Zvezda da se plaši sintetičke podloge Jang Bojsa?

Kada je 2005. godine postavljena veštačka trava na najsavremeniji stadion u Švajcarskoj, u klubu su verovali da je to privremeno rešenje, ali to pitanje još nije rešeno. Kako podloga utiče na loptu, da li su veće šanse da se igrač povredi i kako bi Zvezda trebalo da se pripremi za prelomni meč grupne faze Lige šampiona?

„Ne razumem kako UEFA dozvoljava da se utakmice Lige šampiona održavaju na veštačkoj podlozi“, rekao je Žoze Murinjo u septembru 2018, nakon što je Mančester junajted pobedio Jang Bojs sa 3:0 u Bernu u prvoj utakmici grupne faze. „Nakon što smo pobedili, mogu da govorim bez razmišljanja da tražim izgovore. Moji igrači su bili zabrinuti zbog povreda. Na treningu koji smo održali veče pre utakmice osetili su bolove u skočnim zglobovima i leđima. Ova površina nije laka za one koji na nju nisu navikli. Zašto je odobravaju?”, pita se portugalski trener, ali i mnogi drugi treneri koje je Jang Bojs ugostio u evrokupovima.

Svi oni bili su iznenađeni samom činjenicom da jedan od vrhunskih klubova u Švajcarskoj dobrovoljno bira da igra na sintetičkoj podlozi. Na kraju krajeva, ovde nema klimatskih problema – ovo nije stadion Bode Glimta, Norvežana koji su izvan arktičkog kruga, a na koji Murinjo takođe nije imao zamerke kada je Roma igrala dva puta na veštačkoj podlozi tokom sezone 2021/22. u Ligi Evrope.

U Bernu, kao i u svakom drugom gradu u Švajcarskoj, možete urediti savršenu prirodnu travu, a to je upravo ono što se dešava u bilo kom drugom gradu u Švajcarskoj. Dakle, koji bi mogli biti razlozi Jang Bojsa za ovaj neobičan fenomen?

Pa, ovaj razlog je prilično čudan – ovaj klub nema prostorije za trening, tako da igrači svakodnevno treniraju na samom stadionu Vankdorf. Ako se tu postavi prirodna trava, biće uništena zbog čestih treninga, pa klubu ne preostaje ništa drugo nego da postavi sintetičku travu. Istovremeno, poslednjih godina učinjeno je bezbroj pokušaja da se oforme centri za trening unutar ili van grada, a oni su propali zbog prigovora raznih strana.

Vremenom se želja za tim čak i smanjila, jer su se svi navikli na status kvo. Unutar veličanstvenog stadiona Jang Bojsa nalazi se sve što je potrebno igračima, uključujući luksuzne teretane i sjajne bazene, a prednosti su da sve bude na jednom mestu. Ljudi su skloni da zaziru od promena, a pomisao da napuste stadion u korist treninga na drugom mestu izaziva nelagodnost.

Nije uvek bilo tako, jer je originalni i legendarni stadion Vankdorf sve vreme svog postojanja imao travnatu podlogu. U svetsku fudbalsku istoriju ušao je kada je bio domaćin neverovatnog finala Svetskog prvenstva 1954. godine. Čudesna Mađarska Ferenca Puškaša trebalo je tada da raskomada Zapadnu Nemačku i povela sa 2:0 na otvaranju, ali je izgubila 2:3 u, kako je definisano, „čudu od Berna“. Zatim, 1961. godine stadion je bio domaćin finala Kupa šampiona između Benfike i Barselone, koje je takođe završeno dramatičnim 3:2 u korist Portugalaca. Barselona je napravila “istorijsku korekciju” u Bernu 1989. godine, kada je ekipa Johana Krojfa pobedila Sampdoriju Vujadina Boškova sa 2:0 u finalu Kupa pobednika kupova. Ali stadion je tada već bio viđen kao prilično zastareo, a u švajcarskoj prestonici su počeli da razmišljaju o izgradnji novog.

Za takve planove je potrebno vreme, posebno u „previše demokratskoj“ zemlji kako je mnogi Švajcarci definišu. Na kraju, prvobitni Vankdorf je srušen 2001. godine, gradnja novog Vankdorfa je nastavljena do 2005. na istom mestu, a tokom 4 godine o kojima je reč, Jang Bojs lutao je severom grada – u domu malog FK Bern koji ovih dana igra u šestoj ligi.

Mali teren pored prvobitnog stadiona preživeo je renoviranje, ali je viđen kao veoma zastareo. U sklopu ovih razmatranja postavljena je sintetička površina, a prvobitna ideja je bila da to bude privremeno rešenje. Stari teren je služio za pripreme za gostovanja na pravoj travi, ali je premali i nije pogodan za česte radove. Bio je plan da tim dobije objekat za trening van grada. Danas, skoro dve decenije kasnije, ovo pitanje i dalje prati klub.

U Bernu, naravno, znaju i da u kratkom roku postave kvalitetnu redovnu travu. To je urađeno, na primer, u pripremama za Evro 2008, gde je stadion Vankdorf bio domaćin svih holandskih utakmica u grupnoj fazi – gde su zabeležene iznenađujuće pobede nad Italijom 3:0 i Francuskom 4:1.

Švajcarci će 2025. godine biti domaćini Evropskog prvenstva za žene. Bern, kao glavni grad, spada u gradove organizatore, a želja saveza je bila da se na stadionu Vankdorf igra što više utakmica, uključujući i finale, ali to stavlja Jang Bojse u problem. Jer ako se eliminaciine faze turnira održavaju i u Bernu, fudbaleri švajcarskog šampiona neće imati gde da treniraju za važne utakmice u Evropi na početku sezone, pa je već pre dve godine, kada je tek podneta kandidatura, odlučeno da se u velikoj meri ubrza pronalaženje rešenja za uspostavljanje savremenog trenažnog objekta koji nije u granicama stadiona.

Međutim, svi napori su do sada bili uzaludni, pa je odlučeno da se samo četiri utakmice na Evru 2025. održe u Bernu, a odmah nakon toga trava će biti ponovo pretvorena u sintetičku za očekivano učešće Jang Bojsa u kvalifikacijama u evropskim okvirima.

Glavni problem je što opština i okružne vlasti neće dozvoliti Jang Bojsu da gradi objekte na javnom zemljištu isključivo za njihove potrebe. Zahtevaju da ih koristi i šira javnost, uključujući mesta za trening utakmica raznih omladinskih timova.

Izvršni direktor Jang Bojsa, Vanja Grojle, izjavio je pre godinu dana: „Konačno možemo da pređemo sa reči na dela“, ali ništa se nije promenilo u protekloj godini. U intervjuu koji je dao proletos, Grojle je rekao: „Odavno smo želeli da se vratimo na prirodnu travu na našem stadionu. Pokušavamo da nađemo rešenje sa svim nadležnim organima i spremni smo da preuzmemo mnoge obaveze, uključujući i finansijsku. Videćemo šta možemo da uradimo“.

Crvena zvezda nije zainteresovana za sve buduće planove. Srpski šampion se sprema za pretposlednju utakmicu grupne faze Lige šampiona koja može odrediti hoće li crveno-beli zimovati u Evropi.

Meč se igra na veštačoj podlozi, a nelagodnost je jasna. Lopte imaju tendenciju da se odbijaju više na sintetičkoj travi u poređenju sa prirodnom travom, a ugao pod kojim se odbijaju od zemlje može biti drugačiji i nepredvidiv. U ravnim dodavanjima, lopta se brže kreće na sintetičkoj travi u poređenju sa običnom travom. Igrači Jang Bojsa su itekako svesni suptilnosti, ali za crveno-bele sigurno može doći do neprijatnih iznenađenja. Osim toga, uzimaju se u obzir i zdravstveni aspekti, a prema nekim teorijama postoji veća šansa za povrede, posebno u ligamentima kolena i skočnog zgloba. Međutim, to zavisi od kvaliteta podloge, a na stadionu Vankdorf se često nadograđuje i ispunjava najviše zahteve po mišljenju stručnjaka.

„Bilo je godina kada su igrači Jang Bojsa patili od previše povreda koje su pripisivane terenu, ali to je bilo davno, a studije na ovu temu su kontradiktorne. Postoje stručnjaci koji smatraju da je šansa da se povrede na veštačkoj podlozi je zapravo manja, jer je uvek savršena i glatka, bez rupa i neravnina. Nemoguće je sa sigurnošću utvrditi. Nova podloga koja je postavljena ovog leta je na najvišem tehnološkom nivou na svetu, ne možete čak ni da je uporedite sa onim što je bio pre nekoliko godina. Ako hodate po njemu, možete reći da je veštačka, ali nije tvrđa od normalne trave i padovi na nju nisu bolniji. Igrači Jang Bojsa su srećni sa njom, čak i ako bi većina njih ipak radije igrala na pravoj travi“, kaže novinar Dominik Vilmin.

Što se Crvene zvezde tiče, čak i da je trava savršena, to neće biti prirodni ugođaj, a to će uticati na tok utakmice. Može li Zvezda da iskoristi sintetičku podlogu kao izgovor za poraz i ispadanje? Svakako, ali bolje je samo pobediti, obezbediti evropsko proleće i žaliti se na uslove samo retrospektivno, kao što je Murinjo tada uradio.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama