Блог Фудбал Фудбал/Вести Фудбал/Извештаји и анализе Фудбал/Најава утакмица ЦЗБГ

Вештачки проблем: треба ли Звезда да се плаши синтетичке подлоге Јанг Бојса?

Када је 2005. године постављена вештачка трава на најсавременији стадион у Швајцарској, у клубу су веровали да је то привремено решење, али то питање још није решено. Како подлога утиче на лопту, да ли су веће шансе да се играч повреди и како би Звезда требало да се припреми за преломни меч групне фазе Лиге шампиона?

„Не разумем како УЕФА дозвољава да се утакмице Лиге шампиона одржавају на вештачкој подлози“, рекао је Жозе Мурињо у септембру 2018, након што је Манчестер јунајтед победио Јанг Бојс са 3:0 у Берну у првој утакмици групне фазе. „Након што смо победили, могу да говорим без размишљања да тражим изговоре. Моји играчи су били забринути због повреда. На тренингу који смо одржали вече пре утакмице осетили су болове у скочним зглобовима и леђима. Ова површина није лака за оне који на њу нису навикли. Зашто је одобравају?”, пита се португалски тренер, али и многи други тренери које је Јанг Бојс угостио у еврокуповима.

Сви они били су изненађени самом чињеницом да један од врхунских клубова у Швајцарској добровољно бира да игра на синтетичкој подлози. На крају крајева, овде нема климатских проблема – ово није стадион Боде Глимта, Норвежана који су изван арктичког круга, а на који Мурињо такође није имао замерке када је Рома играла два пута на вештачкој подлози током сезоне 2021/22. у Лиги Европе.

У Берну, као и у сваком другом граду у Швајцарској, можете уредити савршену природну траву, а то је управо оно што се дешава у било ком другом граду у Швајцарској. Дакле, који би могли бити разлози Јанг Бојса за овај необичан феномен?

Па, овај разлог је прилично чудан – овај клуб нема просторије за тренинг, тако да играчи свакодневно тренирају на самом стадиону Ванкдорф. Ако се ту постави природна трава, биће уништена због честих тренинга, па клубу не преостаје ништа друго него да постави синтетичку траву. Истовремено, последњих година учињено је безброј покушаја да се оформе центри за тренинг унутар или ван града, а они су пропали због приговора разних страна.

Временом се жеља за тим чак и смањила, јер су се сви навикли на статус кво. Унутар величанственог стадиона Јанг Бојса налази се све што је потребно играчима, укључујући луксузне теретане и сјајне базене, а предности су да све буде на једном месту. Људи су склони да зазиру од промена, а помисао да напусте стадион у корист тренинга на другом месту изазива нелагодност.

Није увек било тако, јер је оригинални и легендарни стадион Ванкдорф све време свог постојања имао травнату подлогу. У светску фудбалску историју ушао је када је био домаћин невероватног финала Светског првенства 1954. године. Чудесна Мађарска Ференца Пушкаша требало је тада да раскомада Западну Немачку и повела са 2:0 на отварању, али је изгубила 2:3 у, како је дефинисано, „чуду од Берна“. Затим, 1961. године стадион је био домаћин финала Купа шампиона између Бенфике и Барселоне, које је такође завршено драматичним 3:2 у корист Португалаца. Барселона је направила “историјску корекцију” у Берну 1989. године, када је екипа Јохана Кројфа победила Сампдорију Вујадина Бошкова са 2:0 у финалу Купа победника купова. Али стадион је тада већ био виђен као прилично застарео, а у швајцарској престоници су почели да размишљају о изградњи новог.

За такве планове је потребно време, посебно у „превише демократској“ земљи како је многи Швајцарци дефинишу. На крају, првобитни Ванкдорф је срушен 2001. године, градња новог Ванкдорфа је настављена до 2005. на истом месту, а током 4 године о којима је реч, Јанг Бојс лутао је севером града – у дому малог ФК Берн који ових дана игра у шестој лиги.

Мали терен поред првобитног стадиона преживео је реновирање, али је виђен као веома застарео. У склопу ових разматрања постављена је синтетичка површина, а првобитна идеја је била да то буде привремено решење. Стари терен је служио за припреме за гостовања на правој трави, али је премали и није погодан за честе радове. Био је план да тим добије објекат за тренинг ван града. Данас, скоро две деценије касније, ово питање и даље прати клуб.

У Берну, наравно, знају и да у кратком року поставе квалитетну редовну траву. То је урађено, на пример, у припремама за Евро 2008, где је стадион Ванкдорф био домаћин свих холандских утакмица у групној фази – где су забележене изненађујуће победе над Италијом 3:0 и Француском 4:1.

Швајцарци ће 2025. године бити домаћини Европског првенства за жене. Берн, као главни град, спада у градове организаторе, а жеља савеза је била да се на стадиону Ванкдорф игра што више утакмица, укључујући и финале, али то ставља Јанг Бојсе у проблем. Јер ако се елиминациине фазе турнира одржавају и у Берну, фудбалери швајцарског шампиона неће имати где да тренирају за важне утакмице у Европи на почетку сезоне, па је већ пре две године, када је тек поднета кандидатура, одлучено да се у великој мери убрза проналажење решења за успостављање савременог тренажног објекта који није у границама стадиона.

Међутим, сви напори су до сада били узалудни, па је одлучено да се само четири утакмице на Евру 2025. одрже у Берну, а одмах након тога трава ће бити поново претворена у синтетичку за очекивано учешће Јанг Бојса у квалификацијама у европским оквирима.

Главни проблем је што општина и окружне власти неће дозволити Јанг Бојсу да гради објекте на јавном земљишту искључиво за њихове потребе. Захтевају да их користи и шира јавност, укључујући места за тренинг утакмица разних омладинских тимова.

Извршни директор Јанг Бојса, Вања Гројле, изјавио је пре годину дана: „Коначно можемо да пређемо са речи на дела“, али ништа се није променило у протеклој години. У интервјуу који је дао пролетос, Гројле је рекао: „Одавно смо желели да се вратимо на природну траву на нашем стадиону. Покушавамо да нађемо решење са свим надлежним органима и спремни смо да преузмемо многе обавезе, укључујући и финансијску. Видећемо шта можемо да урадимо“.

Црвена звезда није заинтересована за све будуће планове. Српски шампион се спрема за претпоследњу утакмицу групне фазе Лиге шампиона која може одредити хоће ли црвено-бели зимовати у Европи.

Меч се игра на вештачој подлози, а нелагодност је јасна. Лопте имају тенденцију да се одбијају више на синтетичкој трави у поређењу са природном травом, а угао под којим се одбијају од земље може бити другачији и непредвидив. У равним додавањима, лопта се брже креће на синтетичкој трави у поређењу са обичном травом. Играчи Јанг Бојса су итекако свесни суптилности, али за црвено-беле сигурно може доћи до непријатних изненађења. Осим тога, узимају се у обзир и здравствени аспекти, а према неким теоријама постоји већа шанса за повреде, посебно у лигаментима колена и скочног зглоба. Међутим, то зависи од квалитета подлоге, а на стадиону Ванкдорф се често надограђује и испуњава највише захтеве по мишљењу стручњака.

„Било је година када су играчи Јанг Бојса патили од превише повреда које су приписиване терену, али то је било давно, а студије на ову тему су контрадикторне. Постоје стручњаци који сматрају да је шанса да се повреде на вештачкој подлози је заправо мања, јер је увек савршена и глатка, без рупа и неравнина. Немогуће је са сигурношћу утврдити. Нова подлога која је постављена овог лета је на највишем технолошком нивоу на свету, не можете чак ни да је упоредите са оним што је био пре неколико година. Ако ходате по њему, можете рећи да је вештачка, али није тврђа од нормалне траве и падови на њу нису болнији. Играчи Јанг Бојса су срећни са њом, чак и ако би већина њих ипак радије играла на правој трави“, каже новинар Доминик Вилмин.

Што се Црвене звезде тиче, чак и да је трава савршена, то неће бити природни угођај, а то ће утицати на ток утакмице. Може ли Звезда да искористи синтетичку подлогу као изговор за пораз и испадање? Свакако, али боље је само победити, обезбедити европско пролеће и жалити се на услове само ретроспективно, као што је Мурињо тада урадио.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама