Blog Fudbal Fudbal/Vesti Fudbal/Najava utakmica CZBG

Šta Zvezdu čeka protiv Jang Bojsa – protivnik koji još traži svoju igru i koji je spreman za provokacije

Crvena zvezda sutra igra jednu od najvažnijih utakmica u ovosezonskoj evropskoj kampanji u kojoj će dočekati stare poznanike iz Berna. Jang Bojs je rival protiv kojeg će Barak Bahar tražiti prvu evropsku pobedu na Marakani koja će postati očevidac stote utakmice crveno-belih u najprestižnijem evropskom takmičenju.

Švajcarski šampion i osvajač švajcarskog Kupa iz prošle sezone morao je da prođe kroz plej-of kvalifikacija da bi se plasirao u grupnu fazu Lige šampiona, a tamo su bili bolji u dvomeču od Makabija iz Haife. Nakon što su zabeležili nerešen rezultat od 0-0 u Izraelu, Jang Bojsi su završili posao na svom terenu pobedivši 3-0. Međutim žuto-crni su ozbiljno patili na tom meču. Ekipa iz Haife je tri puta pogađala okvir gola, a Dolev Haziza je morao da prekine svoju radost kada je linijski sudija digao ofsajd zastavicu nakon što je pogodio za vođstvo Izraelaca.

Od tog dvomeča prošlo je više od mesec dana, ali se još uvek govori da je taj revanš meč u Bernu najbolje što je Jang Bojs prikazao u dosadašnjem toku sezone i pored sreće koja ih je pratila.

S početkom nove sezone trener Rafael Viki je počeo da implementira nove taktičke ideje. Prošle sezone taktički pravac je bio izuzetno jasan. Viki je preuzeo ekipu sa jasnom namerom da sprovede formaciju 4-4-2 sa dijamantom. Dosledno forsiranje te formacije donelo mu je šampionski naslov i nadmoć nad konkurencijom. U tekućoj sezoni uveo je inovacije u svoj sistem pa je tako, na primer, prešao na duplu šesticu u Haifi u drugom poluvremenu.

Vikijeva taktička varijabilnost je otišla toliko daleko da je protiv Lajpciga pokušao nešto što nikad nije – ekipa iz Berna je odigrala sa trojicom pozadi. Novi sistem nije pomogao, jer su Nemci jednostavno bili bolji, a Viki je morao da se suoči sa drugom stranom ovog rizika. Javnost je glasno postavljala pitanja zašto Rafael Viki nikada nije igrao sa ovim sistemom u prethodnih 57 utakmica na klupi Bojsa i zašto je obacio fundamentalni DNK tima koji ga je uspešno vodio do trofeja.

No, prema poslednjim potezima, mladi stručnjaka deluje kao da ne haje previše zbog toga. Poslednjih dvadesetak minuta protiv Grashopersa opet je Viki odigrao sa trojicom pozadi i nagovestio da će nekad sigurno ponovo igrati sa trojkom pozadi. Možda već u Beogradu. Ipak, takav plan može da mu remeti rovito stanje Lorisa Benita koji je propustio poslednje tri utakmice zbog problema sa mišićima. Benito je profil igrača koji savršeno zauzima levu poziciju u odbrani sa tri čoveka.

ŠESTORICA POZNANIKA U REDOVIMA JANG BOJSA

Crvena zvezda se ne tako davno susrela sa Jang Bojsima, ostavivši ih iza sebe u plej-ofu za ulazak u Ligu šampiona 2019. godine. Od tog leta, do današnjeg dana obe ekipe imaju nove konture, ali se u redovima Švajcaraca nalaze šestorica igrača protiv kojih je Crvena zvezda igrala. Tu su kapiten Fabijan Luštenberger, Iten, Žan-Pjer Ensame, Garsija, fon Balmos i Sajdi Janko.

U kojoj god formaciji Jang Bojs istrči na Marakanu, sistemske diskusije nisu najbitnije, zato što retko određuju tok igre. Uvek su igrači ti koji popunjavaju sistem. A Zvezdin rival ima igrače koji se mogu adaptirati na različite postavke.

Jang Bojs je sastavljen od fizički snažnih igrača i tehnički potkovanih što im daje sposobnost da obavljaju zadatke na hibridnim pozicijama. Filip Ugrinić često ide u sredinu kada je u posedu lopte, Lakomi stoji malo dublje, a Elija, kao najbolji dribler i kreativac brzinskih kvaliteta, često se povlači iz špica napada i dolazi preko krila.

O kvalitetima Jang Bojsa dosta govori interesovanje koje je vladalo za njihove igrače. Odbrambeni igrač Mohamed Ali Kamara pominjan je kao kandidat Real Sosijedada. U Bernu su pazarili Volfsburg, Norič, Ren, a interesovanja su pokazivali Menhengladbah i Brentford. Sa druge strane, ofanzivni vezni fudbaler Darijan Males kupljen je od Intera za oko dva miliona evra u nekoj vrsti otmice u Bazelu, gde je bio na pozajmici poslednje tri godine.

Važni šraf Vikijevog tima jeste i Žoel Monteiro, u ulozi džokera koji često pritiska rivale i igra visokim intenzitetom. Za dvadesetogodišnjeg defanzivca Orela Amenadu se predviđa da je u svojoj poslednjoj godini sa Jang Bojsima pre nego što se preseli u neku veliku ligu.

Hendikep za goste biće i nedostatak Kastriota Imerija, veznog fudbalera albanskih korena sa Kosova, koji je povređen.

IZ JANG BOJSA SPREMNI NA PROVOKACIJE U BEOGRADU

Mnogo su pisali švajcarski mediji o atmosferi koja čeka Bojse na Marakani, do te mere da su iz kluba stvorili sliku da će biti izloženi provokacijama.

Sedrik Iten koji je bio u prilici da upozna Marakanu 2019. godine očekuje izvanrednu atmosferu ali i provokaciju: “Neobično je i to što se samo gostujući tim zagreva na terenu i protivnik to radi bez domaćina. Onda vam navijači zvižde, to je posebno i provokativno. Međutim , to moramo da vidimo kao motivaciju i da onda nastupamo još bolje”, rekao je.

Trener Rafael Viki je atmosferu koja će dočekati njegove igrače okarakterisao kao “kazan” i govorio je da je teško pripremiti ekipu na tako nešto.  “Može da priča o onome što smo uradili kao pripremu. Sutra ćemo imati poslednji trening na stadionu. Čak i ako će biti prazan, dobijate osećaj kako bi to moglo da bude”, kaže Viki, dodajući da je svestan da će ga igrači u bučnom okruženju teško čuti, ali da je odgovornost na njima da sami rade na komunikaciji i ne bi trebalo da dozvole da budu isprovocirani.

Viki nije želeo da istakne nijednog od Zvezdinih individualaca: “To ne bi bilo fer. Imaju tehnički veoma dobar i fizički robustan tim”.

Meč počinje od 21 čas, a glavni sudija biće škotski arbitar Vilijan Kolum koji je dva puta delio pravdu Zvezdi. Prvi put na zatvaranju grupne faze Lige šampione protiv PSŽ-a u porazu 1:4, i drugi put prošlog leta kada je Crvena zvezda slavila u revanšu protiv Pjunika sa 2:0.

 

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama