Блог Фудбал Фудбал/Вести Фудбал/Најава утакмица ЦЗБГ

Шта Звезду чека против Јанг Бојса – противник који још тражи своју игру и који је спреман за провокације

Црвена звезда сутра игра једну од најважнијих утакмица у овосезонској европској кампањи у којој ће дочекати старе познанике из Берна. Јанг Бојс је ривал против којег ће Барак Бахар тражити прву европску победу на Маракани која ће постати очевидац стоте утакмице црвено-белих у најпрестижнијем европском такмичењу.

Швајцарски шампион и освајач швајцарског Купа из прошле сезоне морао је да прође кроз плеј-оф квалификација да би се пласирао у групну фазу Лиге шампиона, а тамо су били бољи у двомечу од Макабија из Хаифе. Након што су забележили нерешен резултат од 0-0 у Израелу, Јанг Бојси су завршили посао на свом терену победивши 3-0. Међутим жуто-црни су озбиљно патили на том мечу. Екипа из Хаифе је три пута погађала оквир гола, а Долев Хазиза је морао да прекине своју радост када је линијски судија дигао офсајд заставицу након што је погодио за вођство Израелаца.

Од тог двомеча прошло је више од месец дана, али се још увек говори да је тај реванш меч у Берну најбоље што је Јанг Бојс приказао у досадашњем току сезоне и поред среће која их је пратила.

С почетком нове сезоне тренер Рафаел Вики је почео да имплементира нове тактичке идеје. Прошле сезоне тактички правац је био изузетно јасан. Вики је преузео екипу са јасном намером да спроведе формацију 4-4-2 са дијамантом. Доследно форсирање те формације донело му је шампионски наслов и надмоћ над конкуренцијом. У текућој сезони увео је иновације у свој систем па је тако, на пример, прешао на дуплу шестицу у Хаифи у другом полувремену.

Викијева тактичка варијабилност је отишла толико далеко да је против Лајпцига покушао нешто што никад није – екипа из Берна је одиграла са тројицом позади. Нови систем није помогао, јер су Немци једноставно били бољи, а Вики је морао да се суочи са другом страном овог ризика. Јавност је гласно постављала питања зашто Рафаел Вики никада није играо са овим системом у претходних 57 утакмица на клупи Бојса и зашто је обацио фундаментални ДНК тима који га је успешно водио до трофеја.

Но, према последњим потезима, млади стручњака делује као да не хаје превише због тога. Последњих двадесетак минута против Грасхоперса опет је Вики одиграо са тројицом позади и наговестио да ће некад сигурно поново играти са тројком позади. Можда већ у Београду. Ипак, такав план може да му ремети ровито стање Лориса Бенита који је пропустио последње три утакмице због проблема са мишићима. Бенито је профил играча који савршено заузима леву позицију у одбрани са три човека.

ШЕСТОРИЦА ПОЗНАНИКА У РЕДОВИМА ЈАНГ БОЈСА

Црвена звезда се не тако давно сусрела са Јанг Бојсима, оставивши их иза себе у плеј-офу за улазак у Лигу шампиона 2019. године. Од тог лета, до данашњег дана обе екипе имају нове контуре, али се у редовима Швајцараца налазе шесторица играча против којих је Црвена звезда играла. Ту су капитен Фабијан Луштенбергер, Итен, Жан-Пјер Енсаме, Гарсија, фон Балмос и Сајди Јанко.

У којој год формацији Јанг Бојс истрчи на Маракану, системске дискусије нису најбитније, зато што ретко одређују ток игре. Увек су играчи ти који попуњавају систем. А Звездин ривал има играче који се могу адаптирати на различите поставке.

Јанг Бојс је састављен од физички снажних играча и технички поткованих што им даје способност да обављају задатке на хибридним позицијама. Филип Угринић често иде у средину када је у поседу лопте, Лакоми стоји мало дубље, а Елија, као најбољи дриблер и креативац брзинских квалитета, често се повлачи из шпица напада и долази преко крила.

О квалитетима Јанг Бојса доста говори интересовање које је владало за њихове играче. Одбрамбени играч Мохамед Али Камара помињан је као кандидат Реал Сосиједада. У Берну су пазарили Волфсбург, Норич, Рен, а интересовања су показивали Менхенгладбах и Брентфорд. Са друге стране, офанзивни везни фудбалер Даријан Малес купљен је од Интера за око два милиона евра у некој врсти отмице у Базелу, где је био на позајмици последње три године.

Важни шраф Викијевог тима јесте и Жоел Монтеиро, у улози џокера који често притиска ривале и игра високим интензитетом. За двадесетогодишњег дефанзивца Орела Аменаду се предвиђа да је у својој последњој години са Јанг Бојсима пре него што се пресели у неку велику лигу.

Хендикеп за госте биће и недостатак Кастриота Имерија, везног фудбалера албанских корена са Косова, који је повређен.

ИЗ ЈАНГ БОЈСА СПРЕМНИ НА ПРОВОКАЦИЈЕ У БЕОГРАДУ

Много су писали швајцарски медији о атмосфери која чека Бојсе на Маракани, до те мере да су из клуба створили слику да ће бити изложени провокацијама.

Седрик Итен који је био у прилици да упозна Маракану 2019. године очекује изванредну атмосферу али и провокацију: “Необично је и то што се само гостујући тим загрева на терену и противник то ради без домаћина. Онда вам навијачи звижде, то је посебно и провокативно. Међутим , то морамо да видимо као мотивацију и да онда наступамо још боље”, рекао је.

Тренер Рафаел Вики је атмосферу која ће дочекати његове играче окарактерисао као “казан” и говорио је да је тешко припремити екипу на тако нешто.  “Може да прича о ономе што смо урадили као припрему. Сутра ћемо имати последњи тренинг на стадиону. Чак и ако ће бити празан, добијате осећај како би то могло да буде”, каже Вики, додајући да је свестан да ће га играчи у бучном окружењу тешко чути, али да је одговорност на њима да сами раде на комуникацији и не би требало да дозволе да буду испровоцирани.

Вики није желео да истакне ниједног од Звездиних индивидуалаца: “То не би било фер. Имају технички веома добар и физички робустан тим”.

Меч почиње од 21 час, а главни судија биће шкотски арбитар Вилијан Колум који је два пута делио правду Звезди. Први пут на затварању групне фазе Лиге шампионе против ПСЖ-а у поразу 1:4, и други пут прошлог лета када је Црвена звезда славила у реваншу против Пјуника са 2:0.

 

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама