Blog Fudbal Fudbal/Vesti Fudbal/Izveštaji i analize CZBG

Bahar sa sobom dovodi mentalnog trenera koji je u Haifi stvorio emotivnu koheziju

Barak Bahar je novi šef struke Crvene zezde, ali ne i jedino novo lice na Marakani. Izraelski strunjak dovešće sa sobom gotovo kompetan stručni štab, a vežno mesto imaće i mentalni trener Deni Inbar. Pročitajte u nastavku njegovu priču koja je stvorila zajedništvo u Makabiju i otvorila put dominaciji.

Barak Bahar u tunelu Marakane sa saradnicima. Deni Inbar drugi zdesna.

Barak Bahar neguje metode koji su uspešno pimenjeni u velikim sistemima. U njegovom stručnom štabu ima stručnjaka različitih profila, a posebno mesto našao je Deni Inbar, mentalista, koji je danas otkrio detalje koji se se dešavali iza kulisa u Haifi.

Incident koji je ispričao Deni Inbar dogodio se posle poraza od Hapoela Kfar Sabe 3:2 na početku prve šampionske sezone. “Bučni deo publike nije u potpunosti voleo svog kapitena“,  napisao je Inbar o Neti Laviju, koji je u to vreme trpeo udare, “možda zbog relativno sive uloge, možda zbog tihog karaktera. Možda. Bez obzira zašto, to je bio slučaj. S jedne strane, on je 24/7 u timu, s druge strane podrška za njega je bila vrlo mala, a kada nije otišao, kriv je bio Neta. Zabolelo ga je. Ali ono što se dešavalo pored njega bolelo ga je mnogo više od toga, pred onim sa kojima je trebalo da deli teške trenutke zajedno”.

Inbar je nastavio: “Neta je obožavao Tjarona Šerija. Gledao je na njega kao na uspešnog i pametnog starijeg brata. Ali kada je trebalo zahtevati od Šerija da bude asertivan ili da Neta na terenu bude ‘ubica’, oba slučaja  se nisu videla. A Šeri, miljenik publike, nije bio spreman da to prihvati i bilo je prilično besan. Bio je prilično ljut na Netu. Ritual je bio da posle svake utakmice mali brat (Neta) dođe na trening sa tortom ili nekim drugim poklonom i pokloni ga velikom bratu (Šeri). A Šeri? Nije baš razumeo o čemu se radi, i uglavnom je bio zauzet prijatnim životom u Izraelu i provođenjem sa mnogo izlazaka. Da li je Neta bio vođa? Apsolutno ne”.

Ovde je napomenuo važnost Nikite Rukaticje za kojeg je govorio da je bio vođa kojeg su svi slušali i koji je puno govorio. Takođe, Važan je bio i Bogdan Planić u kome su videli jak karakter i koji se uspešno uklopio u ekipu Makabija, iako je sedam meseci bio bez odigrane utakmice.

Posle Netinog pada, vagalo se kome će se ustupiti uloga vođe. “Zaključci tima su bili da moramo da imamo drugi put i da Neta trenutno nije lider, sigurno ne može da nosi posao kada ne ide, svakako ne sam. Ali znamo da ćemo, ako napravimo korekciju, biti u nevolji. Odlučili smo da prepustimo ‘vođstvo grupom’ četvorici pomenutih momaka: Neti, Šeriju, Nikiju i Bogdanu. Što se tiče Baraka, to znači da čak i ako je jedan od njih manje dobar, razmislićemo 100 puta dok ne bude promene”.

“Za mene je ovo govorilo da moramo pronaći način da nateramo svakog od njih da preuzme odgovornost. Počeli smo sa Netom. Eitan Azaria, tada moj ‘partner u zločin’ i ja smo sedeli sa njim, Barak je sve režirao odozgo. Ubrzo je sve postalo jasno. “Sam“ je reč koju je Neta ponovio 1.000 puta. ‘Sam sam’, ‘sve pada na mene i živim grupu od jutra do mraka i onda sve staje’. Zaključak je bio da ćemo raditi na tome”.

Sledeći je u ispovedaonicu pozvan Šeri kojeg je Inbar opisao kao jednog od najšarmantnijih ljudi koje je ikad upoznao. Mentalista mu je objastio da je vreme da ode korak dalje i da od stranca postane lider, međutim to nije bila poenta. “Pitao sam ga u kakvom je odnosu sa Netom? A on je rekao: ‘Super, volim Netu. Sjajan igrač, sjajan kapiten. Ne mešam se mnogo u njegove stvari’. Objasnio sam mu da je upravo to problem koji je posađen u ono Netino ‘sam’. I što je još važnije, on ga gleda kao velikog i divi mu se, a Šeri baš i ne trepće u njegovom pravcu. ‘Zaista?!’ Pitao je: ‘Neta mi se divi? Nikada nisam razmišljao o tome. Ah, sad sam shvatio poentu. Sve će se promeniti od sada.’ Halucinacija u priči je brzo trebalo da bude testirana”.

Onda je posvetio vreme Planiću. “Pitao sam ga da li komanduje/viče/usmerava svoje drugove u odbranu? ‘Ne. Nedavno sam stigao i još se ne osećam prijatno da to radim’, odgovorio je. ‘Prestaje, od sada!’ Jasno smo mu stavili do znanja. Barak mu je jasno stavio do znanja da je od sada odbrana njegova odgovornost i da ima zeleno svetlo da priča, viče, grdi, šta god treba”.

“Završili smo rundu razgovora i otišli ​​na trening. Onda je počeo pravi film. Odjednom, niotkuda, 50-60 maskiranih muškaraca obučenih u crno preskočilo je ograde i ušlo na trening. ‘Danas nema treninga’, rekli su i svašta drugo. Došli su po sve, ali uglavnom, očekivano, po Netu. ‘Ti nisi kapetan’… to su bile neke od stvari koje su mu rekle sa udaljenosti manjoj od prsta od njegovog lica. Tada je Šeri prišlo i stalo ispred Nete, između njega i navijača. Sklonio je ruku sa Netinog lica i rekao: ‘Ako neko ima zamerke, neka se obrati meni, svima nama, a ne Neti. Neta je naš kapiten i nema nikoga ko više brine i daje više. Pusti njega, hajde kod mene’.

Zatim je usledio pravi sudar emocija. “Stajao sam po strani i jedna misao mi je prošla kroz glavu: Vau. Prošlo je još nekoliko minuta i navijači su otišli. Svi igrači su sedeli na travi, zajedno sa ekipom. Nastupila je jeziva tišina. Šeri je ustalo i reklo im: ‘Da…od sada niko ne beži i svi smo sa svojim kapetanom, ne mora da bude sam u ovome. Budi hrabar’. I opet, vau. Bilo je tiho, a prošlo je još nekoliko minuta. A onda se na Neta ‘otvorio’ jednom igraču čije ime nećemo pominjati. Kapiten ga je pogledao i dao mu ‘zalogaj’ uz govor od oko dva minuta koji mu je jasno stavio do znanja da mu se sada snažno savetuje da drži jezik za zubima. Jer ko je on uopšte, ako je postigao gol u karijeri. A tu je bilo i dosta psovki. A taj samo obori oči i ćuti, pun poštovanja. Nikada nisam video Netu ovakvog, ni pre, a sigurno ni posle”.

Inbar je zaključio: “Nekoliko minuta nakon događaja, Neta je plakalo na ramenima svog novog brata, Šerija, duge minute u svlačionici. I tako, za dve burne nedelje koje su se završile u petak u podne, rodilo se liderstvo, rodila se prava kičma za grupu. Da, vezano s tim, činjenica je da smo posle tog petka dobili deset utakmica uzastopno.”

Ovu priču Ibnar otkrio je tek danas, pošto je potvrdio da će sa Baharom deliti svlačionicu u Zvezdi. Jasno je, naš klub je dobio ne samo ambicioznog trenera, nego i mentalistu koji će biti tu da utire put sportskim uspesima.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama