Блог Фудбал Фудбал/Вести Фудбал/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Барак Бахар – амбициозни лидер и победник који је окусио све чари фудбала

Црвена звезда је данас саопштила да има новог тренера у лику Барака Бахара. Наш клуб биће четврта станица младом тренеру где ће покушати да настави путем успеха, пошто се на претходне три окитио трофејима и упесима.

УРУЧИО ОТКАЗ ТРОЈИЦИ ТРЕНЕРА ЛЕТОС

Име Барака Бахара већинска звездашка јавност чула је летос када је жреб укрстио наш клуб са Макабијем из Хаифе. Међутим, Бахаров пут кренуо је раније од плеј-офа у којем је наишао да екипу Дејана Станковића. На првом кораку добио за ривала фаворизовани Олимпијакос. Први меч у Хаифи завршен је 1:1, а његов тим је доминирао, стварао шансе, погађао оквир гола, имао поништене голове. Сви су жалили јер су мислили да је пропуштена велика шанса.

После меча Бахар је упитан да ли би волео да игра за резултат у Пиреју. “Не”, одговорио је кратко тренер Макаби Хаифе, али је новинар инсистирао констатацијом “Биће тешко, можда ћете примити гол због офанзивног приступа, зар не мислите тако?”. Бахар се насмејао и потом одговорио: “Причајте ми о томе, два пута се нисам квалификовао за Лигу шампиона јер ми је недостајао један гол. Доћи ћемо у Пиреј да победимо”.

Речено и учињено – Макаби је у Пиреју декласирао Олимпијакос победивши 4:0.  Такође у сусрету са Аполоном, Зелени су постигли четири гола, захваљујући којима су се квалификовали за двомеч против Црвене звезде, против које су узели тикет за Лигу шампиона. Тренер не само да је изненадио све, већ је чак послао и двојицу тренера претходних ривала кући, пошто су запањени Педро Мартинс и Александeр Цорнингер добили писмо отказа још у августу због њега. Због неуспеха против Макабија, са клупе Црвене звезде повукао се и Дејан Станковић.

НА СЕБИ НОСИ ПУНО ОЖИЉАКА, АЛИ НЕ ДОПУШТА ДА МУ СЕ ГРЕШКЕ ПОНОВЕ

Бахар можда изгледа као смирена особа, која лако долази до свега, али човек је пун ожиљака. Два пута је стизао до квалификационе плеј-оф фазе Лиге шампиона, али како је рекао, на крају га је један гол делио од групе. Први пут против Селтика изгубио је са 5:2 пред 60 хиљада људи у Глазгову, али је у Израелу водио 2:0 и фалио му је један гол да се квалификује за групну фазу, када је током меча његов тим стално промашивао пред голом, укључујући и промашај Мехрана Редија са пенала. Против Марибора је његов тим водио 2:1 после меча у Бершеви, али је изгубио са 0:1 у Људском врту и елиминисан је због правила гола у гостима, с тим да је Тони Вакама у завршним минутима направио велики промашај, тј. његов ударац је сјајно скинуо голман Хандановић у надокнади времена.

Бахар је доживео несрећу у тим играма, али увек учи и исправља. Барак није од оних који понављају исту грешку два пута. Уочи утакмице Хапоел Бершеве против Марибора, његова екипа је играла утакмицу домаћег првенства против Бнеи Јехуде, где се повредио Мигел Витор и покидао лигаменте, па је остао без водећег одбрамбеног играча непосредно пред један од најважнијих момената у историји клуба. Овога пута, током свог мандата у Хаифи, тренер је инсистирао да се екипа одмори и да не мора да игра између утакмица против Црвене звезде како би избегао преоптерећење својих играча и непотребне повреде.

МОТИВАЦИЈА И ПСИХОЛОГИЈА СУ МУ У ВРХУ ПРИОРИТЕТА.

Млади тренер никад није пристао да се преда, ма колико стрвари изгледале изгубљене. Његов сарадник из Бершеве у једном интервјуу говорио је: “Играли смо против Селтика у госима са 60 хиљада људи на трибинама. Стадион је био пун. Само седите на терену – у шоку сте, али Барак је наставио да захтева да их стиснемо и играмо наш фудбал. После пораза од 2:5 тамо, кажеш себи: ‘Вау, шта се овде десило?’ Док напуштате стадион шкотски навијачи се смеше и говоре вам ‘срећно у Лиги Европе’, али од тренутка када смо ушли у аутобус за Израел, Барак је стално свима говорио ‘могуће их је победити, могуће је проћи поред њих, могуће је ићи горе’. Што се свих тиче, било је завршено, али њега ништа није било брига, увек је фокусиран на гол. На крају, играчи су се увукли у то. У реваншу смо били један гол далеко од проласка”.

Мотивацији придаје велики значај. Зна како да приступи играчима. У првом мечу против нашег клуба, Бахаров тим је заостајао 1:2 на полувремену у Хаифи. Долев Хазиза је на крају прве утакмице говорио о разговору на полувремену који је екипа имала са Бахаром, у којем их је тренер говорио: “Заостајемо, али још увек можемо да победимо. Ти одлучи шта ћеш да урадиш. Размислите о каријери, можда нећете имати још једну овакву прилику да се докопате Лиге шампиона”. Био је то разговор који је навео Зелене да изађу у друго полувреме и направе преокрет.

Слична ствар се десила и у Бершеви. “Постоје тренуци који су урезани у ваше сећање као фудбалера”, поделио је голман Гај Каимов. “Пре утакмице против Марибора ушли смо у свлачионицу и сваки играч је имао своју слику из детињства која је чекала са неколико изјава у писму. Никада то нећу заборавити, било је узбудљиво и мотивирајуће. Барак је био играч и зна како се играчи осећају у оваквом дану. Он зна како да приђе сваком играчу и извуче најбоље из њега. На крају крајева, завршиш каријеру и остају ти сећања на твоја највећа искуства. У оваквим тренуцима, Барак је увек желео да нам покаже да имамо прилику да урадимо нешто што они одавно нису урадили. Увек је функционисало и подизало нас”.

ОФАНЗИВА, ОФАНЗИВА И ОФАНЗИВА

Последњих једанаест сезона поредак у израелском фудбалу био је овакав – пет титула које је освојио Макаби из Тел Авива углавно са страним стручњацима и шест титула клубова које је водио Барак Бахар. Најпре је три везао са Хапоелом из Бершеве, а онда исто са екипом из Хаифе са којом је прекинуо сушни период од једне деценије без титуле.

Одмах по елиминацији Макаби Хаифе из Купа крајем фебруара, стручни штаб се окупио на једном од састанака који се одржавају с времена на време и донео једну јасну одлуку: од сада ћемо играти офанзивни фудбал без ограничења. Зелени који су били у кризи разумели су да нешто шкрипи и да, ако не желе да изгубе шампионску титулу, морају нешто да промене.

За следећу утакмицу, Зелени су се појавили у градском дербију са само једним задњим играчем средине терена – и експлодирали на терену. Од тада, Бехар је играо само са том формацијом. Чак и пре утакмице против Макабија из Тел Авива, тим је расправљао о томе да ли да иде са два играча средине терена, али је Бахар пружио уверавања својим асистентима и рекао: “Чак и ако примимо један, постићи ћемо три.”. И заиста јесте. “Постојала је одлука да у плеј-офу, а можда и мало пре тога, играмо са свим нашим офанзивним алатима”, рекао је помоћни тренер Гај Сарфати, који је са Бахаром прославио трећи узастопни шампионат.

КОНСУЛТУЈЕ САРАДНИКЕ, У ЈАВНОСТИ ОДАЈЕ ПОМАЛО АРОГАНТНИ УТИСАК

Познато је колико Барах Бахар цени свој стручни штаб. Где год је радио, водио их је са собом. Када се преговарало о његовој повишици, захтевао је исто и за њих. Често се може запазити како се консултује са асистентима за време утакмице. Није од оних који се не обазиру на сугестије, иако је на њему да донесе преломну одлуку.

Међутим, Бахар уме да ода утисак хладног и арогантног човека. Заинтересован је за своју екипу, на конференцијама врло мало посвећује пажу противничкој екипи. На терену је карактеристичан његов погрбљени став крај аут-линије, укрштене руке и хладан израз лица.

Пре пар месеци, Хаифа је запала у период кад није добила четири везане утакмице. На питање новинара да ли је реч о кризи, категорично је одбацио и констатовао да је све у реду и како треба да буде.

Очигледно, нови тренер Црвене звезде има пуно самопоуздања и веру у себе и своје сареднике. Успевао је да промени менталитет у којем год клубу је радио и освајао трофеје, иако су сви одувек били у сенци клуба из Тел Авива. Домаће доминације потврђивао је и у еврпским такмичењима. Квалитет какав је Црвеној звезди потребан.

Скочи на траку са алаткама