Блог Фудбал Фудбал/Вести Фудбал/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Бахар са собом доводи менталног тренера који је у Хаифи створио емотивну кохезију

Барак Бахар је нови шеф струке Црвене зезде, али не и једино ново лице на Маракани. Израелски струњак довешће са собом готово компетан стручни штаб, а вежно место имаће и ментални тренер Дени Инбар. Прочитајте у наставку његову причу која је створила заједништво у Макабију и отворила пут доминацији.

Барак Бахар у тунелу Маракане са сарадницима. Дени Инбар други здесна.

Барак Бахар негује методе који су успешно пимењени у великим системима. У његовом стручном штабу има стручњака различитих профила, а посебно место нашао је Дени Инбар, менталиста, који је данас открио детаље који се се дешавали иза кулиса у Хаифи.

Инцидент који је испричао Дени Инбар догодио се после пораза од Хапоела Кфар Сабе 3:2 на почетку прве шампионске сезоне. “Бучни део публике није у потпуности волео свог капитена“,  написао је Инбар о Нети Лавију, који је у то време трпео ударе, “можда због релативно сиве улоге, можда због тихог карактера. Можда. Без обзира зашто, то је био случај. С једне стране, он је 24/7 у тиму, с друге стране подршка за њега је била врло мала, а када није отишао, крив је био Нета. Заболело га је. Али оно што се дешавало поред њега болело га је много више од тога, пред оним са којима је требало да дели тешке тренутке заједно”.

Инбар је наставио: “Нета је обожавао Тјарона Шерија. Гледао је на њега као на успешног и паметног старијег брата. Али када је требало захтевати од Шерија да буде асертиван или да Нета на терену буде ‘убица’, оба случаја  се нису видела. А Шери, миљеник публике, није био спреман да то прихвати и било је прилично бесан. Био је прилично љут на Нету. Ритуал је био да после сваке утакмице мали брат (Нета) дође на тренинг са тортом или неким другим поклоном и поклони га великом брату (Шери). А Шери? Није баш разумео о чему се ради, и углавном је био заузет пријатним животом у Израелу и провођењем са много излазака. Да ли је Нета био вођа? Апсолутно не”.

Овде је напоменуо важност Никите Рукатицје за којег је говорио да је био вођа којег су сви слушали и који је пуно говорио. Такође, Важан је био и Богдан Планић у коме су видели јак карактер и који се успешно уклопио у екипу Макабија, иако је седам месеци био без одигране утакмице.

После Нетиног пада, вагало се коме ће се уступити улога вође. “Закључци тима су били да морамо да имамо други пут и да Нета тренутно није лидер, сигурно не може да носи посао када не иде, свакако не сам. Али знамо да ћемо, ако направимо корекцију, бити у невољи. Одлучили смо да препустимо ‘вођство групом’ четворици поменутих момака: Нети, Шерију, Никију и Богдану. Што се тиче Барака, то значи да чак и ако је један од њих мање добар, размислићемо 100 пута док не буде промене”.

“За мене је ово говорило да морамо пронаћи начин да натерамо сваког од њих да преузме одговорност. Почели смо са Нетом. Еитан Азариа, тада мој ‘партнер у злочин’ и ја смо седели са њим, Барак је све режирао одозго. Убрзо је све постало јасно. “Сам“ је реч коју је Нета поновио 1.000 пута. ‘Сам сам’, ‘све пада на мене и живим групу од јутра до мрака и онда све стаје’. Закључак је био да ћемо радити на томе”.

Следећи је у исповедаоницу позван Шери којег је Инбар описао као једног од најшармантнијих људи које је икад упознао. Менталиста му је објастио да је време да оде корак даље и да од странца постане лидер, међутим то није била поента. “Питао сам га у каквом је односу са Нетом? А он је рекао: ‘Супер, волим Нету. Сјајан играч, сјајан капитен. Не мешам се много у његове ствари’. Објаснио сам му да је управо то проблем који је посађен у оно Нетино ‘сам’. И што је још важније, он га гледа као великог и диви му се, а Шери баш и не трепће у његовом правцу. ‘Заиста?!’ Питао је: ‘Нета ми се диви? Никада нисам размишљао о томе. Ах, сад сам схватио поенту. Све ће се променити од сада.’ Халуцинација у причи је брзо требало да буде тестирана”.

Онда је посветио време Планићу. “Питао сам га да ли командује/виче/усмерава своје другове у одбрану? ‘Не. Недавно сам стигао и још се не осећам пријатно да то радим’, одговорио је. ‘Престаје, од сада!’ Јасно смо му ставили до знања. Барак му је јасно ставио до знања да је од сада одбрана његова одговорност и да има зелено светло да прича, виче, грди, шта год треба”.

“Завршили смо рунду разговора и отишли ​​на тренинг. Онда је почео прави филм. Одједном, ниоткуда, 50-60 маскираних мушкараца обучених у црно прескочило је ограде и ушло на тренинг. ‘Данас нема тренинга’, рекли су и свашта друго. Дошли су по све, али углавном, очекивано, по Нету. ‘Ти ниси капетан’… то су биле неке од ствари које су му рекле са удаљености мањој од прста од његовог лица. Тада је Шери пришло и стало испред Нете, између њега и навијача. Склонио је руку са Нетиног лица и рекао: ‘Ако неко има замерке, нека се обрати мени, свима нама, а не Нети. Нета је наш капитен и нема никога ко више брине и даје више. Пусти њега, хајде код мене’.

Затим је уследио прави судар емоција. “Стајао сам по страни и једна мисао ми је прошла кроз главу: Вау. Прошло је још неколико минута и навијачи су отишли. Сви играчи су седели на трави, заједно са екипом. Наступила је језива тишина. Шери је устало и рекло им: ‘Да…од сада нико не бежи и сви смо са својим капетаном, не мора да буде сам у овоме. Буди храбар’. И опет, вау. Било је тихо, а прошло је још неколико минута. А онда се на Нета ‘отворио’ једном играчу чије име нећемо помињати. Капитен га је погледао и дао му ‘залогај’ уз говор од око два минута који му је јасно ставио до знања да му се сада снажно саветује да држи језик за зубима. Јер ко је он уопште, ако је постигао гол у каријери. А ту је било и доста псовки. А тај само обори очи и ћути, пун поштовања. Никада нисам видео Нету оваквог, ни пре, а сигурно ни после”.

Инбар је закључио: “Неколико минута након догађаја, Нета је плакало на раменима свог новог брата, Шерија, дуге минуте у свлачионици. И тако, за две бурне недеље које су се завршиле у петак у подне, родило се лидерство, родила се права кичма за групу. Да, везано с тим, чињеница је да смо после тог петка добили десет утакмица узастопно.”

Ову причу Ибнар открио је тек данас, пошто је потврдио да ће са Бахаром делити свлачионицу у Звезди. Јасно је, наш клуб је добио не само амбициозног тренера, него и менталисту који ће бити ту да утире пут спортским успесима.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама