Košarka Košarka/Izveštaji i analize CZBG

Standardna dva lica u dva poluvremena i sklizavanje na drugo mesto

Nastavili su se uobičajeni problemi Crvene zvezde u porazu na gostovanju Partizanu (92-81) kojim su crveno-beli spali na drugu poziciju u regionalnom takmičenju.

Kao i obično, Zvezda je ulazila u utakmicu na kvalitetan način, sa dosta fokusa i strpljivosti, ali je u nastavku usledio pad i novi preokret koji je rezultovao porazom. I pored prednosti koja je dostizala +20 (26-46), ekipa Duška Ivanovića nije mogla da iskontroliše dešavanja u trećoj deonici dozvolivši protivniku da stigne na zaostatak od jednog poseda pred odlučujući period.

Sjajno je Zvezda ušla u derbi i posle četiri vezana poena Bentila (5-10) nadograđivala prednost preko preciznog Kampaca sa linije slobodnih bacanja (6-17). Već posle prvih deset minuta dvocifren je bio Argentinac, dvocifrena je bila i prednost Zvezde (13-24), zahvaljujući dominaciji u skoku, pre svega ofanzivnom jer su sedam bila na kontu Zvezde.

Kad je Dobrić pogodio 2+1 razlika je bila +15 (15-30), a posle dve fantastične trojke Kampaca uz zvuk sirene u visokom uglu, iz dva različita ugla, razlika je dosegla do maksimalnih +20 (24:44). Ekipa Partizana do poena je dolazila realizacijom Matijasa Lesora sa linije penala. U završnici prvog poluvremena usledio je mali pad u igri crveno-belih od momenta kada je Filip Petrušev promašio dva slobodna bacanja, pa je domaćin serijom 6-0 uspeo da spusti na 34-48 pred drugo poluvreme.

Tokom treće deonice, Luka Vildosa uz koš i faul doneo je prednost našem timu od +16 (38-54). Posle dugo vremena, uspeo je Partizan da smanji na jednocifrenu razliku (51-58) i to nakon trojke Pantera i 2+1 situacije za Lesora posle poena iz tranzicije. Četiri vezana poena Luke Mitrovića vratila su Zvezdu na finu prednost (52-62), ali je usledila tehnička dosuđena klupi Zvezde zbog negodovanja povodom suđenja faula na Lesoru. Uz realizaciju, domaći su se opet približili, da bi važnu trojku postigao Luka Vildosa dalekometnim pogotkom od tablu (58-66). Ipak je Vildosa loše organizovao poslednji napad u trećem kvartalu, pošto mu je Madar ukrao loptu i pogodio trojku za 63-68 pred poslednji period.

Rano je u četvrtoj četvrtini Zvezda ostala bez Kampaca pošto je sudija odlučio da svira prekršaj nad Lesorom. Odmah potom domaći su odigrali akciju za Ledeja koji je trojkom doneo prvo vođstvo svom timu posle dugo vremena (68-66). Nastavila se loša igra Zvezde na obe strane parketa. U napadu nije bilo rešenja, a odbrana je pucala i suviše lako. Madar je pronašao Smailagića samog u reketu za lake poene, a onda je usledila izgubljena lopta Markovića posle koje je iz kontre u prodoru pogodio Egzum za prvo dvocifreno vođstvo Partizana (76-66). Pala je skroz Zvezda što se videlo u nemoći u nekim jednostavnim situacijama kao kada je posle defanzivnog skoka Petruševa loptu iz njegovih ruku izbio Madar za Lesorove lagane poene (87-75). Na kraju je bilo 92-81.

Najefikasniji na meču sa 27 poena bio je Lesor koji je na liniju slobodnih bacanja stao čak 21 puta za veče. Ipak, Partizanova petica nije se proslavila ni pored važne partije jer je po završetku meča vandalski nasrnuo na Filipa Petruševa. U redovima Zvezde, najefikasniji je bio Kampaco sa 21 poena, a svi su došli u prvom poluvremenu, što dovoljno govori šta je nedostajalo u nastavku.

Skoči na traku sa alatkama