Кошарка Кошарка/Вести Кошарка/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Звезда убедљиво савладала европског првака и најавила даљу борбу за плеј-оф

Уз невероватног Кампаца и невероватну четврту четвртину, Црвена звезда је наставила традицују рушења актуелних европских шампиона, победила Анадолу Ефес резултатом 94-75 и одржала наде за плеј-оф.

У вежном мечу црвено-бели проналазили су одговоре на сваки потез Анадолу Ефеса и славила са 94-75. Овим резултатом наш тим одржава у животу сваку преосталу наду за лов на плеј-оф.

На почетку меча, тимови су бирали брзе нападе како би разбили противничку одбрану, Ефес је стигао до предности 0-5 вођен Жижићем и Бубоом, а потом и 2-8. Бентил је, са друге стране, покушавао да држи нашу екипу близу, која је изгледала као да је изгубљена пред турским налетом (9-17). Дванаест поена Добрића у првој четвртини дали су знаке живота Звезде (18-23) која је смањила на пет поена заостатка на крају прве четвртине.

Са две брзе тројке Факунда Кампаца, црвено-бели су били на пола коша заостатка (26-27), пре него што је Клајбурн преузео ствари у своје руке и вратио предност на 26-34 серијом 0-7. Одговорила је екипа Душка Ивановића серијом 10-0 добрим шутем за три, одржавши прикључак (36-34) и достигавши први пут предности од +4 (40-36). Жижић се побринуо за поравнање (40-40) да би Кампацо на три слободна бацања после фаула Ембајеа додао још једно услед техниче грешке досуђене клупи гостију за 49-45 на полувремену.

Кузмић и Добрић су постали фактори који су допринели да Звезда постигне двоцифрено вођство (55-45), а Ефес је задржао шут са периметра на 70% (7/10) за -6. Са истом ефикасношћу са дистанце, углавном преко Ембајеа (4/4) и Бубое (3/3), Турци су отворили пут Брајанту да поново доведе свој тим у предност (66-67), али је Петрушев победио тајмер и вратио предност Звезди (68-67) пред последњу деоницу.

Првим нападом који је нашао мету на почетку одлучујућег периода, Брајант је поново променио вођство издалека (68-70), а одговор црвено-белих састојао се од серије 10-0 за +8 (78-70) уз 20 поена Кампаца. Након искључења Атамана, утакмица је кренула на боље за Звезду која је мирном игром повећавала разлику до коначних 94-75.

Експлозивности Факунда Кампаца и 26-8 у последњем периоду запечатили су Звездину победу. Аргентинац је на крају имао 22 поена (4/5 двојке, 3/3 тројке), 3 скока и 7 асистенција. Запажен је био и Огњен Добрић са 15 поена, 3 скока и 2 асистенције. Важне секвенце биле су и Кузмићева рола у трећој деоници и тројка Стефана Марковића у кризном моменту.

У петак следи нова евролигашка обавеза кад Црвена звезда игра меч у Атини против Панатинаикоса.

Скочи на траку са алаткама