Фудбал Фудбал/Најава утакмица

Дерби који не мења живот

Пред сутрашњи 169. вечити дерби Црвена звезда располаже са 13 бодова предности на табели и има комфорну ситуацију без обзира на крајњи исход. Сасвим јасно, нико не жели да изгуби у оваквој утакмици, али чини се да је Звезди победа потребнија пре свега са психолошког становишта него бодовног.

Много је клишеа о дербијима а посебно о великим биткама два вечита ривала – Црвене звезде и Партизана. Сви говоре о томе како детаљи одлучују, увек чујемо причу “о тренутку инспирације” и појединцу. Често сервиран јесте и клише да у овим мечевима било какве прогнозе нису валидне – у каквој год ситуацији да се налазе два тима, терен и развој дербија могу приказати другачије него табела, јер не побеђује увек бољи.

Црвено-бели имају “млаку” сезону по њиховим стандардима, али нико не може да оспори снагу нашег тима у суперлигашком оквиру. Звезда је најефикаснија екипа првенства са 60 постигнутих голова и убедљиво најбоља дефанзивно, јер је чувар на голу нашег клуба био немоћан свега осам пута.

Године доминације на домаћим теренима су ту, али навијачи вапе за потврдом надмоћи у вечитим дербијима. При томе, није реч о томе да је Звезда инфериорна у односу на Партизан у директним сусретима, баш напротив – наш клуб не зна за пораз на последња седам првенствена дербија, а ту су и победе у два финала Купа у прошлој, односно претпрошлој сезони.

Али кад је реч о претходна седам дербија, на њима је Звезда славила само два пута док је пет пута био реми. Први међу њима био је дебитантски за Дејана Станковића. Меч је одигран без голова уз јалову иницијативу нашег тима. Реми је допринео да аманет Владана Милојевића оличен у солидној бодовној предности буде преточен у титулу у сезони која није имала плеј-оф због пандемије.

У наредној сезони најпре је кобно погрешио тада неискусни Страхиња Ераковић што је Филипу Стевановићу трасирало пут до гола, али је Катаи сачувао Звезду пораза. Други дерби решен је трзајом главе Мирка Иванића после корнера који је извео Канга.

Прошле сезоне, на стадиону Партизана је опет било 1:1 на семафору. Звезда је била боља а онда је Натхо са дистанце нашао неспремног Борјана. Био је то први шут домаћина на мечу, а Звезда је била у шоку и дуго јој није полазило за ногом да нешто креира. Опет је Катаи у 83. минуту био тај који је сачувао екипу пораза. Фебруарски дерби је Звезда чекала на -5 и било је све или ништа. Екипа Дејана Станковића је потпуно потукла ривала у првом полувремену и водила головима Охија и Катаија. У другом полувремену фудбал се није практично играо. У плеј-оф дербију Звезда је већ била лидер, а меч је завршен 0:0. Александар Станојевић је у потпуности научио своје грешке из ранијег дербија. Милош Јојић се није одвајао од Драговића и онемогућавао  је да Звездин штопер креира из последње линије. Марко Јевтовић је закључао наш везни ред. Ни наши дефанзивци нису имали много мука што је резултовало досадним сусретом са по једим покушајем у оквир гола.

Летос је Милош Милојевић предводио екипу по први пут на дербију, а на другој страни био је сада бивши Гордан Петрић. Посед лопте у првих двадесет минута био је у фрапантном односу 80-20 (%) у корист наше екипе, али је после спектакуларног гола Букарија Звезда престала да игра. Катаи је овог пута био тај који је анулирао Звездину предност јер је направио пенал на ивици казненог простора. Непогршив је био Натхо са беле тачке, а наш тим морао је да буде задовољнији бодом јер је после велике грешке Санога стопостотну прилику пропустио Рикардо.

Као што видимо, дербији су углавном били на клацкалици. Много пута се враћала Звезда у утакмицу, пре свега када је гостовала. Али је и много пута повлачила ручну и стајала кад је могла више. Сутрашњи дерби неће бити као онај прошлосезонски на нож, када је победа била императив, али је овој генерацији потребан један дерби који би ушао у анале. На другој страни налази се екипа пољуљаног самопоуздања коју ће предводити већ трећи тренер од почетка сезоне.

Ово, наравно, није нешто што имплицира да је Звезда већ добила утакмицу. Сетимо се дербија после пласмана Звезде у Лигу шампиона. Сви су очекивали демонстрацију моћи у комшилуку. Вујадин Савић, Филип Стојковић, Марко Гобељић и Милан Борјан гостовали су у емисији Ивана Ивановића и пецкали ривала. На крају је наш тим погнуте главе изашао са терена у Хумској. Дербији не желе хвалисање. Једноставно, дербији желе да уђете, “окрварите” дрес и добијете га! Желе личност, карактер и снагу. Све ово Звезда мора да донесе на терен, од првог до последњег минута.

Нови реми при овој бодовној предности не би био катастрофа, али би био изгубљена прилика.

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама