Fudbal Fudbal/Najava utakmica

Derbi koji ne menja život

Pred sutrašnji 169. večiti derbi Crvena zvezda raspolaže sa 13 bodova prednosti na tabeli i ima komfornu situaciju bez obzira na krajnji ishod. Sasvim jasno, niko ne želi da izgubi u ovakvoj utakmici, ali čini se da je Zvezdi pobeda potrebnija pre svega sa psihološkog stanovišta nego bodovnog.

Mnogo je klišea o derbijima a posebno o velikim bitkama dva večita rivala – Crvene zvezde i Partizana. Svi govore o tome kako detalji odlučuju, uvek čujemo priču “o trenutku inspiracije” i pojedincu. Često serviran jeste i kliše da u ovim mečevima bilo kakve prognoze nisu validne – u kakvoj god situaciji da se nalaze dva tima, teren i razvoj derbija mogu prikazati drugačije nego tabela, jer ne pobeđuje uvek bolji.

Crveno-beli imaju “mlaku” sezonu po njihovim standardima, ali niko ne može da ospori snagu našeg tima u superligaškom okviru. Zvezda je najefikasnija ekipa prvenstva sa 60 postignutih golova i ubedljivo najbolja defanzivno, jer je čuvar na golu našeg kluba bio nemoćan svega osam puta.

Godine dominacije na domaćim terenima su tu, ali navijači vape za potvrdom nadmoći u večitim derbijima. Pri tome, nije reč o tome da je Zvezda inferiorna u odnosu na Partizan u direktnim susretima, baš naprotiv – naš klub ne zna za poraz na poslednja sedam prvenstvena derbija, a tu su i pobede u dva finala Kupa u prošloj, odnosno pretprošloj sezoni.

Ali kad je reč o prethodna sedam derbija, na njima je Zvezda slavila samo dva puta dok je pet puta bio remi. Prvi među njima bio je debitantski za Dejana Stankovića. Meč je odigran bez golova uz jalovu inicijativu našeg tima. Remi je doprineo da amanet Vladana Milojevića oličen u solidnoj bodovnoj prednosti bude pretočen u titulu u sezoni koja nije imala plej-of zbog pandemije.

U narednoj sezoni najpre je kobno pogrešio tada neiskusni Strahinja Eraković što je Filipu Stevanoviću trasiralo put do gola, ali je Katai sačuvao Zvezdu poraza. Drugi derbi rešen je trzajom glave Mirka Ivanića posle kornera koji je izveo Kanga.

Prošle sezone, na stadionu Partizana je opet bilo 1:1 na semaforu. Zvezda je bila bolja a onda je Natho sa distance našao nespremnog Borjana. Bio je to prvi šut domaćina na meču, a Zvezda je bila u šoku i dugo joj nije polazilo za nogom da nešto kreira. Opet je Katai u 83. minutu bio taj koji je sačuvao ekipu poraza. Februarski derbi je Zvezda čekala na -5 i bilo je sve ili ništa. Ekipa Dejana Stankovića je potpuno potukla rivala u prvom poluvremenu i vodila golovima Ohija i Kataija. U drugom poluvremenu fudbal se nije praktično igrao. U plej-of derbiju Zvezda je već bila lider, a meč je završen 0:0. Aleksandar Stanojević je u potpunosti naučio svoje greške iz ranijeg derbija. Miloš Jojić se nije odvajao od Dragovića i onemogućavao  je da Zvezdin štoper kreira iz poslednje linije. Marko Jevtović je zaključao naš vezni red. Ni naši defanzivci nisu imali mnogo muka što je rezultovalo dosadnim susretom sa po jedim pokušajem u okvir gola.

Letos je Miloš Milojević predvodio ekipu po prvi put na derbiju, a na drugoj strani bio je sada bivši Gordan Petrić. Posed lopte u prvih dvadeset minuta bio je u frapantnom odnosu 80-20 (%) u korist naše ekipe, ali je posle spektakularnog gola Bukarija Zvezda prestala da igra. Katai je ovog puta bio taj koji je anulirao Zvezdinu prednost jer je napravio penal na ivici kaznenog prostora. Nepogršiv je bio Natho sa bele tačke, a naš tim morao je da bude zadovoljniji bodom jer je posle velike greške Sanoga stopostotnu priliku propustio Rikardo.

Kao što vidimo, derbiji su uglavnom bili na klackalici. Mnogo puta se vraćala Zvezda u utakmicu, pre svega kada je gostovala. Ali je i mnogo puta povlačila ručnu i stajala kad je mogla više. Sutrašnji derbi neće biti kao onaj prošlosezonski na nož, kada je pobeda bila imperativ, ali je ovoj generaciji potreban jedan derbi koji bi ušao u anale. Na drugoj strani nalazi se ekipa poljuljanog samopouzdanja koju će predvoditi već treći trener od početka sezone.

Ovo, naravno, nije nešto što implicira da je Zvezda već dobila utakmicu. Setimo se derbija posle plasmana Zvezde u Ligu šampiona. Svi su očekivali demonstraciju moći u komšiluku. Vujadin Savić, Filip Stojković, Marko Gobeljić i Milan Borjan gostovali su u emisiji Ivana Ivanovića i peckali rivala. Na kraju je naš tim pognute glave izašao sa terena u Humskoj. Derbiji ne žele hvalisanje. Jednostavno, derbiji žele da uđete, “okrvarite” dres i dobijete ga! Žele ličnost, karakter i snagu. Sve ovo Zvezda mora da donese na teren, od prvog do poslednjeg minuta.

Novi remi pri ovoj bodovnoj prednosti ne bi bio katastrofa, ali bi bio izgubljena prilika.

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama