Фудбал Фудбал/Вести Фудбал/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Како је Александар Живковић до сада судио Звезди и Партизану

Судијска комисија делегирала је Александра Живковића да дели правду на Маракани у 169. вечитом дербију. Помало неочекивано, јер је јавност у виду имала, пре свих, Срђана Јовановића, Лазара Лукића или Милоша Милановића. Ипак, да организатори имају поверења у Нишлију говоре чињенице да је већ добијао задатке на захтевним утакмицама.

Нашем тиму Живковић је судио у девет наврата, где је Звезда славила осам пута, а на овогодишњој пролећној премијери против Војводине било је нерешено (1:1). На овим утакмицама, тридесетшестогодишњи судија је играчима Звезде поделио збирно дванаест жутих картона.

Узбудљиво је било прошле сезоне против Металца на Маракани. У 35. минуту утакмице гости су промовисали да је Страхиња Ераковић играо руком у свом казненом простору. Судија Живковић је видео да је пре тога неко од играча у плавим дресовима играо руком. ВАР ревизија установила је да је Фићовић био тај, па од пенала за госте није било ништа. У 90. минуту исте утакмице, Васиљевић је срушио Бена, а са пенала је Канга погодио за 3:1 и ставио тачку на меч.

У Новом Саду против екипе Пролетера, Живковић је судио пенал за домаћине пошто је у ваздушном дуелу са Томановићем Кристијано Пичини користио лакат. Борјан је одбранио ударац са беле тачке. У 94. минуту утакмице Пролетер је остао са играчем мање јер је Андрејевић зарадио други жути картон након оштрог старта над Кангом. Пар секунди касније одсвиран је крај, а Звезда је славила резултатом 2:1.

Летос је Звезда у Лучанима славила (2:1), а домаћи су тражили пенал после корнера сугеришући да је Милан Родић играо руком. Ипак, пре тога је контакт лопте са руком имао и Бојовић. У судару са истоименим клубом из Новог Сада, Живковић је за Звезду досудио два пенала. Најпре је ВАР потврдио да је Иванић непрописно заустављен у трећем минуту, али је пенал промашио Пешић. У 86. минуту голман Милојевић је срушио Стефана Митровића, а Канга погодио за коначних 4:0.

Последња у низу утакмица Црвене звезде на којој је пиштаљком баратао Александар Живковић била је она с почетка фебруара против Војводине (1:1). Остаје споран 85. минут када су наши играчи тражили пенал због играња руком. Судија није одреаговао.

Екипи Партизана Живковић је судио на десет мечева. Ни црно-бели немају пораз кад им суди овај арбитар – а на осам победа имају и два ремија. Играче Партизана је на десет утакмица санкционисао са двадесед жутих картона, а по једном је показао директан црвени и други жути картон. Рикардо Гомеш је на скоро свакој утакмици тражио пенал, што је за њега уобичајено опште гледано.

Први пут је у Хумској делио правду 2018. и имао је много посла у мечу са ОФК Бачком. Тражио је Рикардо пенал – није га било. Онда је Валијенте у казненом простору оборио Макарића који је склонио лопту, али Живковић се није огласио на Макарићеву неверицу. Да је потпуно погубио конце видело се у 72. минуту. Макарић је стартовао отвореним ђоном на Милетићу, а потом је овај револтиран са леђа ударио нападача Бачке. Дефанзивац Партизана добио је директан црвени, а играч Бачке жути картон.

Други меч који је судио Партизану такође се играо у Хумској улици. Било је то на половини децембра када је гостовала Мачва. Услови су били на граници регуларности. Користила се наранџаста лопта, а сусрет је пар пута био прекидан да би се очистио снег са линија терена. Домаћини су пре меча били за то да се утакмица одигра, гости из Шапца дошли су у Београд без шесторице стандардних првотимаца. Меч је завршен без голова уз искључење Урошевића, а на крају су домаћини били кивни на све што је меч одигран.

Наредне две утакмице Партизана где је судио Живковић биле су против Пролетера. Најпре у Београду, где је судио пенал за Партизан који је Холендер промашио. У Новом Саду су играчи Пролетера тражили пенал пошто је Вујачић срушио Даноског. Александар Живковић није хтео да контактира помоћнике нити ВАР.

Прошлог пролећа, после славља Звезде у вечитом дербију Партизан је и даље био лидер, али само са два бода предности. После дербија на стадион Партизана је стигао крушевачки Напредак. Меч је окончан без победника (0:0) па је Црвена звезда заузела прво место. На том мечу је Живковић опростио Рикарду чист црвени картон када је покушајем из маказица уместо лопте, нападач Партизана шутирао Којићу право у лице. Судија је показао само жути. Гомеш је до краја опет, као и у већини утакмица, тражио пенал, али безнадежно.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама