Интервјуи Хокеј Хокеј/Вести ЦЗБГ

ЦЗБГ интервју: Сарадња Црвене звезде и Авангарда

Хокејаши Црвене звезде синоћ су победили екипу Сиска ипродужили наду за пласманом у полуфинале ИХЛ-а, а већ следећа година (или барем за годину две) могла би да буде огромна прекретница у функционисању клуба, па самим тиме и наступима сениора, али и млађих селекција клуба.
 
Хокеј посрће у Србији, а ни Црвеној звезди није ништа боље. Ипак, светло на крају тунела се назире, а оно се очитује у сарадњи руског хокејашког гиганта Авангарда и наше Црвене звезде. 
 
Недавно су представници нашег клуба (председник Горан Ђаковић и спортски директор Ненад Стојков) боравили у Омску где су потписали историјски споразум са Академијом Авангард. 
 
Господин Стојков је за наш портал дао ексклузивни интервју поводом овог историјског потписа. 
 
Овај потпис подловно-техничке сарадње Црвене звезде и Авангарда је детонација у свету српског и регионалног хокеја. За почетак нам реците како је уопште дошло до ове сарадње?
 

– Да, може се тако рећи. Права детонација кад је хокеј у питању, с обзиром да овакве уговоре немају тимови који су по квалитету испред Црвене звезде. Али ми у Звезди смо се заиста, што се народски каже, “заинатили” да направимо нешто што ће помоћи српском хокеју да напредује и самим тим врати популарност. Ово је спорт који је “права мера” за наш менталитет и оваква сарадња, са тимом европског и светског квалитета, свакако помаже код регрутације нових чланова, будућих играча, који требају да чине окосницу сениорског тима и репрезентације. Ето, били смо упорни, покренули много личних контаката и успели да дођемо до потписа уговора и још важније уговорене сарадње.

 
Да ли нашим читаоцима можете детаљније појаснити шта подловно-техничке сарадња значи? Какве тачно бенефите би наш клуб требао да има у финансијском, а и у спортском смислу?
 
– Пословно техничка сарадња се односи на комплетну помоћ око развоја нашег клуба. Клуб Авангарад је достигао сам светски врх, када је у питању развој играча, и једна је од најреспектабилнијих академија у Русији и Европи. Сам податак да имају скоро 100 тренера који воде рачуна о 840 полазника академије, податак је који је фасцинантан. Они су развили системе и механизме развоја, држе се својих писаних принципа, имају скоро неограничен буџет и то даје резултате. Уложили су знање и новац, створили су фантастичну инфраструктуру, а сада су спремни да своја искуства и знања поделе са нама. Ми очекујемо помоћ у сваком сегменту развоја и овај уговор ће нам помоћи да ту сарадњу и остваримо на свим нивоима. То се пре свега односи на рад са нашим тренерима, њихов долазак у Београд и наш одлазак на усавршавање у Омск, као и помоћ  и ангажовање у раду са млађим селекцијама и сениорским тимом. Црвена звезда нема избор, ми немамо хокејашке центре широм Србије да би смо могли да нађемо талентоване играче које ћемо касније усавршавати. Ми смо приморани да ту децу сами пронађемо, развијамо и коначно ставимо у такмичарски процес, буквално од првих корака на леду. Доласком тренера са њихове академије добијамо уходан систем рада са свим селекцијама и на нама је да препознамо децу која ће имати капацитет да се баве овим спортом.
Потребно је да се створи константан генерацијски развитак и да тиме, кроз разне селекције и такмичења, дођемо до окоснице за сениорску екипу. Тако би смо добили већу базу, постојала би здрава конкуренција и тиме би се лагано подизао ниво хокеја. Кључно је одржати ту децу, а то можемо само под условом да се све селекције такмиче и тренирају по методама оних који су више искусни од нас у томе. Сада имате ситуацију да за државни тим играју играчи који су ту јер су, ако могу тако да кажем, “опстали” у овом спорту. Ако успемо да проширимо базу, што нам је један од најважнијих циљева, стварамо здраву конкуренцију и тиме подижемо ниво хокеја. Деца ће остати у хокеју и најбољи ће једног дана носити дрес сениорског тима и уједно бити окосница репрезентације. Зашто да и не поменемо да очекујемо да ће и неки Руски играчи остати у Србији, можда временом узети пасош наше земље и тиме ојачати и наш клуб, а касније, под условом да су квалитетом задовољили, и репрезентацију Србије. Много је опција за развој кад једном ствари поставимо на право место.
 
Фото: ЦЗБГ портал
 
Можете нам рећи ваше мишљење о томе како покренути и организовати нека смислена такмичења за све млађе категорије, која би, пре свега, окупила све хокјеаше у Србији (а и околини), а затим их и задржала у хокеју, у довољном броју, да буду нормалан извор младих играча за сениорске екипе. 
 
– Наравно да то планирамо. Када имате клуб хијерархијски организован, уз то користите искуства најбољих у том послу, припрема и такмичење млађих категорија је приоритет. Покушаћемо да неке од наших селекција убацимо у систем такмичења у региону, али и да на неки начин даље развијамо и регионалну лигу ИТХЛ која је имала свој пилот пројекат ове године. Само уз снажну регионалну лигу, стасаваће наша деца, а тиме ћемо имати и конкуренцију која ће изродити играче спремне да одговоре изазовима бољих такмичења.
 

Шта Звезда овим споразумом нуди Авангарду тј. какву они корист имају од исте?

– Добро питање. Наравно да нико не ради ништа, а да за све то нема неку повратну корист. Тако и мора да буде, јер једино на тај начин можемо очекивати да ова наша иницијатива, као и потписивање уговора, донесе резултате. Авангард у овом тренутку има много играча у свом програму који, и поред најбољих могућих услова, немају довољно утакмица и на тај начин не могу да постигну свој пун потенцијал. У оквиру размене играча и тренера, и потенцијалним ојачавањем позиција Црвене звезде, добићемо школоване играче и тренере, који ће се кроз процес рада установљен у Авангарду, развијати у Београду. Тиме би постали развојни тим Авангарада, а уз развој тих играча, добили би могућност да развијамо и сопствене играче по моделу једне од најбољих академија на свету. Наравно, све то иде и уз финансијску подршку спонзора који би требало да испрате све тачке из потписаног уговора.

Можемо ли очекивати да и маркетинг клуба заживи кроз ову сарадњу и како?

– Већ сам објаснио да ми у клубу желимо да учимо од најбољих. Зато смо сви у клубу желели да се “закачимо” за неко велико име, као што је Авангард, где би смо имали могућност да унапредимо све структуре клуба, како на леду, тако и ван леда. Ту пре свега мислим на организациону структуру, али свакако и на сам маркетинг клуба. Клуб мора бити “видљив”, ако тако могу да кажем, и то подразумева маркетинг који даље промовише бренд Црвене звезде. Ту постоје различити механизми за то, а на нама је да име и препознатљивост клуба на овим просторима искористио на најбољи могући начин.

Фото: ЦЗБГ портал
Да ли је у плану пријатељска утакмица против екипе Авангарда и ако јесте када би била?
 
– Што се тиче пријатељске утакмице тиче, она је свакако у плану и биће одржана пре почетка следеће сезоне. Установићемо где ће утакмица бити одиграна, због логистике, али реално је да утакмица буде крајем августа или почетком септембра. Јавност ће свакако бити обавештена.
 

У разговору који смо имали пре овог интервјуа, поменули сте да би будућност Црвене звезде требала да буде Ебел лига, али чак и КХЛ. Можете ли то мало детаљније да нам појасните?

– И даље мислим да је то добар и, на крају крајева, једини исправан пут и да сви требамо да стремимо ка том циљу. Разлог је једноставан – боља лига, боља видљивост, више гледалаца, већа популарност, а тиме и више деце која ће желети да се опробају у овом спорту. Али то је дугачак процес и стварање предуслова су приоритет. Академија Авангарда и проширење наше играчке базе у Београду, су први и прави кораци. Ми морамо да растемо као клуб, да се организационо и финансијски учврстимо, поставимо јасне циљеве и тек онда да кренемо ка остваривању тих идеја. Све ово ће свакако зависити и од жеља наших партнера којим темпом ће се ова сарадња одвијати, али свакако ништа неће бити урађено на пречац и преко ноћи. Наши нови партнери су нам већ послали упит у вези играња у Алпској и Ебел лиги. На нама је да држимо корак са њиховим жељама и да радимо као да ће се играње у тим лигама десити врло скоро. Мислим, а и  уверен сам, да би један такав след догађаја заиста подстакао у убрзао развој хокеја у региону, а Звезду поставио као лидера тог пројекта. 

Фото: ЦЗБГ портал
Све те лиге захтјевају и испуњавање неких финансијских, али и играчких услова. Да ли Звезда може то да испуни кроз ову сарадњу?
 
– У овом тренутку смо у фази интезивних преговора са Авангардом и време ће бити наш највећи савезник или противник, у зависности из ког угла гледамо. Али, са овим уговором са академијом Авангарда и самом организацијом, желимо да идемо у том правцу и то је једна од тачки из уговора са њима. Поучени искуством неких ранијих покушаја у регији, који су, нажалост, “прокоцкали” замајац играња у великим лигама, основни задатак је да се заиста добро припремимо, створимо услове за респектабилан играчки и тренерски кадар, потпуно затворимо финансијску конструкцију и тек онда кренемо са остварењем овог циља. Свако ко воли хокеј волео би да Црвена звезда у Београду угости реномирана имена европског хокеја, али за такав подухват наш клуб морамо довести до организационе перфекције. Искрено се надам да ћемо ускоро бити у прилици да у Београду гледамо хокеј из прве лиге европског хокеја.
 
Када би могли да очекујемо да наши оклопни и (сениори) заиграју неку од тих лига?
– Ако мене питате, ја би волео већ следеће године, односно сезоне. Али, поново подлачим, да ће у овом сегменту много зависити и од неких других фактора који нису само спортски. Али могу са сигурношћу да кажем да идемо у том правцу. Разговараћемо са људима из Авангарда и одредићемо приоритете за наше клубове.  
 

Дворана? Она је на неки начин највећа препрека већ деценијама. Има ли шанси да се изгради нова и ако да, када?

– Дворана…вечити “камен око врата” за српски хокеј. Ако успемо да “убедимо” друштвене чиниоце да радимо добре ствари, можда би могли да се надамо напретку и по овом питању. То је свакако ван домашаја у овом тренутку. Многе ствари и много корака треба да се учини да би изградња дворане била тема о којој можемо да причамо. Треба бити реалан али “никад не реци никад”.

Фото: ЦЗБГ портал

На који период је потписана ова сарадња и да ли је план да се након истека продужи ако су обе стране задовољне?

– Уговор је потписан на пет година, са могућношћу продужења на још пет година, ако све буде ишло у добром правцу. Довољно времена да се многе ствари промене и унапреде.

Да ли постоје неке сметње за реализацију уговора због тренутне ситуације рата у Украјни и санкцијама западних земаља према Русији?

– Тренутно нема сметњи око сарадње са Русијом. Ми увек подвлачимо да смо ми само спортисти и да политику треба оставити по страни. Ми немамо права да се мешано у политику, то је ван нашег домашаја, али како сада ствари стоје, нема никаквих препрека да се овај споразум и оствари.

Да ли постоји сарадња са Савезом око овога са Авангардом или се они држе по страни и не мешају се у политику заједничке сарадње Звезде и Авангарда?

– У овом тренутку је ово акција и иницијатива искључиво Црвене звезде. Али у овом возу има места за све и мислим да овако нешто може да покрене све људе у српском хокеју да се уједине и заједно крену у стварање услова за развој овог спорта. Време испред нас ће донети многе одговоре, то је сигурно.

Да ли можда ви имате још нешто да додате за крај, ако смо случајно пропустили нешто да питамо, а да ви сматрате важним?

– Ништа сем што бих хтео да се захвалим вама на издвојеном времену и жељу да нам помогнете око промоције клуба и хокеја. Надам се да смо овим разговором појаснили ситуацију око уговора са Авангарадом и тиме подгрејали наде љубитеља хокеја да ћемо успети да унапредимо ствари у Црвеној звезди. Дуго смо ово припремали и ето, на крају успели да реализујемо наша настојања да потпишемо уговор о техничко- пословној сарадњи са гигантом из Русије.

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама