Intervjui Hokej Hokej/Vesti CZBG

CZBG intervju: Saradnja Crvene zvezde i Avangarda

Hokejaši Crvene zvezde sinoć su pobedili ekipu Siska iprodužili nadu za plasmanom u polufinale IHL-a, a već sledeća godina (ili barem za godinu dve) mogla bi da bude ogromna prekretnica u funkcionisanju kluba, pa samim time i nastupima seniora, ali i mlađih selekcija kluba.
 
Hokej posrće u Srbiji, a ni Crvenoj zvezdi nije ništa bolje. Ipak, svetlo na kraju tunela se nazire, a ono se očituje u saradnji ruskog hokejaškog giganta Avangarda i naše Crvene zvezde. 
 
Nedavno su predstavnici našeg kluba (predsednik Goran Đaković i sportski direktor Nenad Stojkov) boravili u Omsku gde su potpisali istorijski sporazum sa Akademijom Avangard. 
 
Gospodin Stojkov je za naš portal dao ekskluzivni intervju povodom ovog istorijskog potpisa. 
 
Ovaj potpis podlovno-tehničke saradnje Crvene zvezde i Avangarda je detonacija u svetu srpskog i regionalnog hokeja. Za početak nam recite kako je uopšte došlo do ove saradnje?
 

– Da, može se tako reći. Prava detonacija kad je hokej u pitanju, s obzirom da ovakve ugovore nemaju timovi koji su po kvalitetu ispred Crvene zvezde. Ali mi u Zvezdi smo se zaista, što se narodski kaže, “zainatili” da napravimo nešto što će pomoći srpskom hokeju da napreduje i samim tim vrati popularnost. Ovo je sport koji je “prava mera” za naš mentalitet i ovakva saradnja, sa timom evropskog i svetskog kvaliteta, svakako pomaže kod regrutacije novih članova, budućih igrača, koji trebaju da čine okosnicu seniorskog tima i reprezentacije. Eto, bili smo uporni, pokrenuli mnogo ličnih kontakata i uspeli da dođemo do potpisa ugovora i još važnije ugovorene saradnje.

 
Da li našim čitaocima možete detaljnije pojasniti šta podlovno-tehničke saradnja znači? Kakve tačno benefite bi naš klub trebao da ima u finansijskom, a i u sportskom smislu?
 
– Poslovno tehnička saradnja se odnosi na kompletnu pomoć oko razvoja našeg kluba. Klub Avangarad je dostigao sam svetski vrh, kada je u pitanju razvoj igrača, i jedna je od najrespektabilnijih akademija u Rusiji i Evropi. Sam podatak da imaju skoro 100 trenera koji vode računa o 840 polaznika akademije, podatak je koji je fascinantan. Oni su razvili sisteme i mehanizme razvoja, drže se svojih pisanih principa, imaju skoro neograničen budžet i to daje rezultate. Uložili su znanje i novac, stvorili su fantastičnu infrastrukturu, a sada su spremni da svoja iskustva i znanja podele sa nama. Mi očekujemo pomoć u svakom segmentu razvoja i ovaj ugovor će nam pomoći da tu saradnju i ostvarimo na svim nivoima. To se pre svega odnosi na rad sa našim trenerima, njihov dolazak u Beograd i naš odlazak na usavršavanje u Omsk, kao i pomoć  i angažovanje u radu sa mlađim selekcijama i seniorskim timom. Crvena zvezda nema izbor, mi nemamo hokejaške centre širom Srbije da bi smo mogli da nađemo talentovane igrače koje ćemo kasnije usavršavati. Mi smo primorani da tu decu sami pronađemo, razvijamo i konačno stavimo u takmičarski proces, bukvalno od prvih koraka na ledu. Dolaskom trenera sa njihove akademije dobijamo uhodan sistem rada sa svim selekcijama i na nama je da prepoznamo decu koja će imati kapacitet da se bave ovim sportom.
Potrebno je da se stvori konstantan generacijski razvitak i da time, kroz razne selekcije i takmičenja, dođemo do okosnice za seniorsku ekipu. Tako bi smo dobili veću bazu, postojala bi zdrava konkurencija i time bi se lagano podizao nivo hokeja. Ključno je održati tu decu, a to možemo samo pod uslovom da se sve selekcije takmiče i treniraju po metodama onih koji su više iskusni od nas u tome. Sada imate situaciju da za državni tim igraju igrači koji su tu jer su, ako mogu tako da kažem, “opstali” u ovom sportu. Ako uspemo da proširimo bazu, što nam je jedan od najvažnijih ciljeva, stvaramo zdravu konkurenciju i time podižemo nivo hokeja. Deca će ostati u hokeju i najbolji će jednog dana nositi dres seniorskog tima i ujedno biti okosnica reprezentacije. Zašto da i ne pomenemo da očekujemo da će i neki Ruski igrači ostati u Srbiji, možda vremenom uzeti pasoš naše zemlje i time ojačati i naš klub, a kasnije, pod uslovom da su kvalitetom zadovoljili, i reprezentaciju Srbije. Mnogo je opcija za razvoj kad jednom stvari postavimo na pravo mesto.
 
Foto: CZBG portal
 
Možete nam reći vaše mišljenje o tome kako pokrenuti i organizovati neka smislena takmičenja za sve mlađe kategorije, koja bi, pre svega, okupila sve hokjeaše u Srbiji (a i okolini), a zatim ih i zadržala u hokeju, u dovoljnom broju, da budu normalan izvor mladih igrača za seniorske ekipe. 
 
– Naravno da to planiramo. Kada imate klub hijerarhijski organizovan, uz to koristite iskustva najboljih u tom poslu, priprema i takmičenje mlađih kategorija je prioritet. Pokušaćemo da neke od naših selekcija ubacimo u sistem takmičenja u regionu, ali i da na neki način dalje razvijamo i regionalnu ligu ITHL koja je imala svoj pilot projekat ove godine. Samo uz snažnu regionalnu ligu, stasavaće naša deca, a time ćemo imati i konkurenciju koja će izroditi igrače spremne da odgovore izazovima boljih takmičenja.
 

Šta Zvezda ovim sporazumom nudi Avangardu tj. kakvu oni korist imaju od iste?

– Dobro pitanje. Naravno da niko ne radi ništa, a da za sve to nema neku povratnu korist. Tako i mora da bude, jer jedino na taj način možemo očekivati da ova naša inicijativa, kao i potpisivanje ugovora, donese rezultate. Avangard u ovom trenutku ima mnogo igrača u svom programu koji, i pored najboljih mogućih uslova, nemaju dovoljno utakmica i na taj način ne mogu da postignu svoj pun potencijal. U okviru razmene igrača i trenera, i potencijalnim ojačavanjem pozicija Crvene zvezde, dobićemo školovane igrače i trenere, koji će se kroz proces rada ustanovljen u Avangardu, razvijati u Beogradu. Time bi postali razvojni tim Avangarada, a uz razvoj tih igrača, dobili bi mogućnost da razvijamo i sopstvene igrače po modelu jedne od najboljih akademija na svetu. Naravno, sve to ide i uz finansijsku podršku sponzora koji bi trebalo da isprate sve tačke iz potpisanog ugovora.

Možemo li očekivati da i marketing kluba zaživi kroz ovu saradnju i kako?

– Već sam objasnio da mi u klubu želimo da učimo od najboljih. Zato smo svi u klubu želeli da se “zakačimo” za neko veliko ime, kao što je Avangard, gde bi smo imali mogućnost da unapredimo sve strukture kluba, kako na ledu, tako i van leda. Tu pre svega mislim na organizacionu strukturu, ali svakako i na sam marketing kluba. Klub mora biti “vidljiv”, ako tako mogu da kažem, i to podrazumeva marketing koji dalje promoviše brend Crvene zvezde. Tu postoje različiti mehanizmi za to, a na nama je da ime i prepoznatljivost kluba na ovim prostorima iskoristio na najbolji mogući način.

Foto: CZBG portal
Da li je u planu prijateljska utakmica protiv ekipe Avangarda i ako jeste kada bi bila?
 
– Što se tiče prijateljske utakmice tiče, ona je svakako u planu i biće održana pre početka sledeće sezone. Ustanovićemo gde će utakmica biti odigrana, zbog logistike, ali realno je da utakmica bude krajem avgusta ili početkom septembra. Javnost će svakako biti obaveštena.
 

U razgovoru koji smo imali pre ovog intervjua, pomenuli ste da bi budućnost Crvene zvezde trebala da bude Ebel liga, ali čak i KHL. Možete li to malo detaljnije da nam pojasnite?

– I dalje mislim da je to dobar i, na kraju krajeva, jedini ispravan put i da svi trebamo da stremimo ka tom cilju. Razlog je jednostavan – bolja liga, bolja vidljivost, više gledalaca, veća popularnost, a time i više dece koja će želeti da se oprobaju u ovom sportu. Ali to je dugačak proces i stvaranje preduslova su prioritet. Akademija Avangarda i proširenje naše igračke baze u Beogradu, su prvi i pravi koraci. Mi moramo da rastemo kao klub, da se organizaciono i finansijski učvrstimo, postavimo jasne ciljeve i tek onda da krenemo ka ostvarivanju tih ideja. Sve ovo će svakako zavisiti i od želja naših partnera kojim tempom će se ova saradnja odvijati, ali svakako ništa neće biti urađeno na prečac i preko noći. Naši novi partneri su nam već poslali upit u vezi igranja u Alpskoj i Ebel ligi. Na nama je da držimo korak sa njihovim željama i da radimo kao da će se igranje u tim ligama desiti vrlo skoro. Mislim, a i  uveren sam, da bi jedan takav sled događaja zaista podstakao u ubrzao razvoj hokeja u regionu, a Zvezdu postavio kao lidera tog projekta. 

Foto: CZBG portal
Sve te lige zahtjevaju i ispunjavanje nekih finansijskih, ali i igračkih uslova. Da li Zvezda može to da ispuni kroz ovu saradnju?
 
– U ovom trenutku smo u fazi intezivnih pregovora sa Avangardom i vreme će biti naš najveći saveznik ili protivnik, u zavisnosti iz kog ugla gledamo. Ali, sa ovim ugovorom sa akademijom Avangarda i samom organizacijom, želimo da idemo u tom pravcu i to je jedna od tački iz ugovora sa njima. Poučeni iskustvom nekih ranijih pokušaja u regiji, koji su, nažalost, “prokockali” zamajac igranja u velikim ligama, osnovni zadatak je da se zaista dobro pripremimo, stvorimo uslove za respektabilan igrački i trenerski kadar, potpuno zatvorimo finansijsku konstrukciju i tek onda krenemo sa ostvarenjem ovog cilja. Svako ko voli hokej voleo bi da Crvena zvezda u Beogradu ugosti renomirana imena evropskog hokeja, ali za takav poduhvat naš klub moramo dovesti do organizacione perfekcije. Iskreno se nadam da ćemo uskoro biti u prilici da u Beogradu gledamo hokej iz prve lige evropskog hokeja.
 
Kada bi mogli da očekujemo da naši oklopni i (seniori) zaigraju neku od tih liga?
– Ako mene pitate, ja bi voleo već sledeće godine, odnosno sezone. Ali, ponovo podlačim, da će u ovom segmentu mnogo zavisiti i od nekih drugih faktora koji nisu samo sportski. Ali mogu sa sigurnošću da kažem da idemo u tom pravcu. Razgovaraćemo sa ljudima iz Avangarda i odredićemo prioritete za naše klubove.  
 

Dvorana? Ona je na neki način najveća prepreka već decenijama. Ima li šansi da se izgradi nova i ako da, kada?

– Dvorana…večiti “kamen oko vrata” za srpski hokej. Ako uspemo da “ubedimo” društvene činioce da radimo dobre stvari, možda bi mogli da se nadamo napretku i po ovom pitanju. To je svakako van domašaja u ovom trenutku. Mnoge stvari i mnogo koraka treba da se učini da bi izgradnja dvorane bila tema o kojoj možemo da pričamo. Treba biti realan ali “nikad ne reci nikad”.

Foto: CZBG portal

Na koji period je potpisana ova saradnja i da li je plan da se nakon isteka produži ako su obe strane zadovoljne?

– Ugovor je potpisan na pet godina, sa mogućnošću produženja na još pet godina, ako sve bude išlo u dobrom pravcu. Dovoljno vremena da se mnoge stvari promene i unaprede.

Da li postoje neke smetnje za realizaciju ugovora zbog trenutne situacije rata u Ukrajni i sankcijama zapadnih zemalja prema Rusiji?

– Trenutno nema smetnji oko saradnje sa Rusijom. Mi uvek podvlačimo da smo mi samo sportisti i da politiku treba ostaviti po strani. Mi nemamo prava da se mešano u politiku, to je van našeg domašaja, ali kako sada stvari stoje, nema nikakvih prepreka da se ovaj sporazum i ostvari.

Da li postoji saradnja sa Savezom oko ovoga sa Avangardom ili se oni drže po strani i ne mešaju se u politiku zajedničke saradnje Zvezde i Avangarda?

– U ovom trenutku je ovo akcija i inicijativa isključivo Crvene zvezde. Ali u ovom vozu ima mesta za sve i mislim da ovako nešto može da pokrene sve ljude u srpskom hokeju da se ujedine i zajedno krenu u stvaranje uslova za razvoj ovog sporta. Vreme ispred nas će doneti mnoge odgovore, to je sigurno.

Da li možda vi imate još nešto da dodate za kraj, ako smo slučajno propustili nešto da pitamo, a da vi smatrate važnim?

– Ništa sem što bih hteo da se zahvalim vama na izdvojenom vremenu i želju da nam pomognete oko promocije kluba i hokeja. Nadam se da smo ovim razgovorom pojasnili situaciju oko ugovora sa Avangaradom i time podgrejali nade ljubitelja hokeja da ćemo uspeti da unapredimo stvari u Crvenoj zvezdi. Dugo smo ovo pripremali i eto, na kraju uspeli da realizujemo naša nastojanja da potpišemo ugovor o tehničko- poslovnoj saradnji sa gigantom iz Rusije.

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Komentar

Kliknite da biste objavili komentar

  • Prvo su oterali igrače dule i kompanija a sad sa avangardom potpisuju ugovor o saradnji a neznaju da sačuvaju igrače koji su tu bili od svoje šeste godine.

Skoči na traku sa alatkama