Fudbal Fudbal/Vesti Fudbal/Izveštaji i analize CZBG

Kako je Aleksandar Živković do sada sudio Zvezdi i Partizanu

Sudijska komisija delegirala je Aleksandra Živkovića da deli pravdu na Marakani u 169. večitom derbiju. Pomalo neočekivano, jer je javnost u vidu imala, pre svih, Srđana Jovanovića, Lazara Lukića ili Miloša Milanovića. Ipak, da organizatori imaju poverenja u Nišliju govore činjenice da je već dobijao zadatke na zahtevnim utakmicama.

Našem timu Živković je sudio u devet navrata, gde je Zvezda slavila osam puta, a na ovogodišnjoj prolećnoj premijeri protiv Vojvodine bilo je nerešeno (1:1). Na ovim utakmicama, tridesetšestogodišnji sudija je igračima Zvezde podelio zbirno dvanaest žutih kartona.

Uzbudljivo je bilo prošle sezone protiv Metalca na Marakani. U 35. minutu utakmice gosti su promovisali da je Strahinja Eraković igrao rukom u svom kaznenom prostoru. Sudija Živković je video da je pre toga neko od igrača u plavim dresovima igrao rukom. VAR revizija ustanovila je da je Fićović bio taj, pa od penala za goste nije bilo ništa. U 90. minutu iste utakmice, Vasiljević je srušio Bena, a sa penala je Kanga pogodio za 3:1 i stavio tačku na meč.

U Novom Sadu protiv ekipe Proletera, Živković je sudio penal za domaćine pošto je u vazdušnom duelu sa Tomanovićem Kristijano Pičini koristio lakat. Borjan je odbranio udarac sa bele tačke. U 94. minutu utakmice Proleter je ostao sa igračem manje jer je Andrejević zaradio drugi žuti karton nakon oštrog starta nad Kangom. Par sekundi kasnije odsviran je kraj, a Zvezda je slavila rezultatom 2:1.

Letos je Zvezda u Lučanima slavila (2:1), a domaći su tražili penal posle kornera sugerišući da je Milan Rodić igrao rukom. Ipak, pre toga je kontakt lopte sa rukom imao i Bojović. U sudaru sa istoimenim klubom iz Novog Sada, Živković je za Zvezdu dosudio dva penala. Najpre je VAR potvrdio da je Ivanić nepropisno zaustavljen u trećem minutu, ali je penal promašio Pešić. U 86. minutu golman Milojević je srušio Stefana Mitrovića, a Kanga pogodio za konačnih 4:0.

Poslednja u nizu utakmica Crvene zvezde na kojoj je pištaljkom baratao Aleksandar Živković bila je ona s početka februara protiv Vojvodine (1:1). Ostaje sporan 85. minut kada su naši igrači tražili penal zbog igranja rukom. Sudija nije odreagovao.

Ekipi Partizana Živković je sudio na deset mečeva. Ni crno-beli nemaju poraz kad im sudi ovaj arbitar – a na osam pobeda imaju i dva remija. Igrače Partizana je na deset utakmica sankcionisao sa dvadesed žutih kartona, a po jednom je pokazao direktan crveni i drugi žuti karton. Rikardo Gomeš je na skoro svakoj utakmici tražio penal, što je za njega uobičajeno opšte gledano.

Prvi put je u Humskoj delio pravdu 2018. i imao je mnogo posla u meču sa OFK Bačkom. Tražio je Rikardo penal – nije ga bilo. Onda je Valijente u kaznenom prostoru oborio Makarića koji je sklonio loptu, ali Živković se nije oglasio na Makarićevu nevericu. Da je potpuno pogubio konce videlo se u 72. minutu. Makarić je startovao otvorenim đonom na Miletiću, a potom je ovaj revoltiran sa leđa udario napadača Bačke. Defanzivac Partizana dobio je direktan crveni, a igrač Bačke žuti karton.

Drugi meč koji je sudio Partizanu takođe se igrao u Humskoj ulici. Bilo je to na polovini decembra kada je gostovala Mačva. Uslovi su bili na granici regularnosti. Koristila se narandžasta lopta, a susret je par puta bio prekidan da bi se očistio sneg sa linija terena. Domaćini su pre meča bili za to da se utakmica odigra, gosti iz Šapca došli su u Beograd bez šestorice standardnih prvotimaca. Meč je završen bez golova uz isključenje Uroševića, a na kraju su domaćini bili kivni na sve što je meč odigran.

Naredne dve utakmice Partizana gde je sudio Živković bile su protiv Proletera. Najpre u Beogradu, gde je sudio penal za Partizan koji je Holender promašio. U Novom Sadu su igrači Proletera tražili penal pošto je Vujačić srušio Danoskog. Aleksandar Živković nije hteo da kontaktira pomoćnike niti VAR.

Prošlog proleća, posle slavlja Zvezde u večitom derbiju Partizan je i dalje bio lider, ali samo sa dva boda prednosti. Posle derbija na stadion Partizana je stigao kruševački Napredak. Meč je okončan bez pobednika (0:0) pa je Crvena zvezda zauzela prvo mesto. Na tom meču je Živković oprostio Rikardu čist crveni karton kada je pokušajem iz makazica umesto lopte, napadač Partizana šutirao Kojiću pravo u lice. Sudija je pokazao samo žuti. Gomeš je do kraja opet, kao i u većini utakmica, tražio penal, ali beznadežno.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama