Košarka Košarka/Najava utakmica CZBG

Finale pre finala – hoće li karta za subotu biti crveno-bela?

Osam timova, četiri dana i jedan šampion – to je okvir Kupa Radivoja Koraća u kom Crvena zvezda brani trofej. Volja žreba bila je da reprizu prošlogodišnjeg finala nećemo gledati. Večiti rivali, Crvena zvezda i Partizan sastaće se u polufinalnom meču, čiji će pobednik moći da komotno stavi jednu ruku na trofej i pre samog finala.

Opklade, prognoze i predviđanja su od male koristi u sportu. Naročito kada se igra više srcem nego logikom, a takvi su obično mečevi kup takmičenja, gde dve ekipe na ničijoj zemlji uživaju vatrenu podršku polovine dvorane. Takav je bio i prošlogodšinji derbi u Kupu kada je Crvena zvezda od starta pokazala rivalu da nema nameru da se skloni sa crte. Ubedljivost ekipe bacila je navijače u delirijum posle prvog podignutog trofeja u sezoni i bila podstrek za veće izazove u daljem toku sezone.

Međutim, u Crvenoj zvezdi prošlost se malo računa i taj osvojeni Kup zvuči predaleko. Distancu pojačava činjenica da je mnogo toga u našem timu novo u odnosu na prošli februar. I ne samo to, nego je i od početka tekuće sezone bilo turbulencija – smena trenera posle crnog niza, zatim vrtoglava serija pobeda i onda novi pad koji je zaustavljen u Tel Avivu.

Sve to danas ostaje iza Zvezde, jer će se samo misliti o pobedi koja treba da lansira u finale i borbu za trofej koji, dokazano mnogo puta, daje zamah. Na suprotnoj strani je rival koji budi još uvek sveže rane evroligaškog derbija iz finiša januara. Četvrti meč dveju ekipa koje se uveliko poznaju ne može da donese radikalnu novinu.

Prvi derbi Crvena zvezda rešila je u svoju korist sjajnom igrom jedan na jedan, posebno u prvom poluvremenu kad je građena prednost. Drugi put naš tim nije gubio glavu posle lošeg početka, ali je u trećem gubio lopte. I to mnogo, što je uz efektivne kontranapade Partizana pravilo dosta problema. U odnosu na taj meč Crvena zvezda će morati da izađe agresivnije, jer je i protivnik pokazao zube i fizičku snagu visokih igrača. Jako zahtevan zadatak u ritmu dan za dan.

Odmor, kakav odmor? Svaki tim ima svoju kalkulaciju i ima trenera koji više vole da igra prvog dana, a drugi da odmara, dok drugi vole da ne izgube ritam takmičenja i igraju tri utakmice u tri uzastopna dana. Ako se vratimo u istoriju, od 2007. godine kada se Kup Radivoja Koraća igra pod zastavom Republike Srbije, odigrano je 16 finala a ishod je – pat pozicija. Osam puta je pobednik bila ekipa koja je nastupala prvog dana i imala jedan dan odmora, i osam puta je trofej dizala ekipa koja je tri dana uzastopno morala na teren.

Pravilnosti u tom smislu nema, odlučivaće druge inkrementalne, ali krucijalne finese.

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama