Кошарка Кошарка/Најава утакмица ЦЗБГ

Финале пре финала – хоће ли карта за суботу бити црвено-бела?

Осам тимова, четири дана и један шампион – то је оквир Купа Радивоја Кораћа у ком Црвена звезда брани трофеј. Воља жреба била је да репризу прошлогодишњег финала нећемо гледати. Вечити ривали, Црвена звезда и Партизан састаће се у полуфиналном мечу, чији ће победник моћи да комотно стави једну руку на трофеј и пре самог финала.

Опкладе, прогнозе и предвиђања су од мале користи у спорту. Нарочито када се игра више срцем него логиком, а такви су обично мечеви куп такмичења, где две екипе на ничијој земљи уживају ватрену подршку половине дворане. Такав је био и прошлогодшињи дерби у Купу када је Црвена звезда од старта показала ривалу да нема намеру да се склони са црте. Убедљивост екипе бацила је навијаче у делиријум после првог подигнутог трофеја у сезони и била подстрек за веће изазове у даљем току сезоне.

Међутим, у Црвеној звезди прошлост се мало рачуна и тај освојени Куп звучи предалеко. Дистанцу појачава чињеница да је много тога у нашем тиму ново у односу на прошли фебруар. И не само то, него је и од почетка текуће сезоне било турбуленција – смена тренера после црног низа, затим вртоглава серија победа и онда нови пад који је заустављен у Тел Авиву.

Све то данас остаје иза Звезде, јер ће се само мислити о победи која треба да лансира у финале и борбу за трофеј који, доказано много пута, даје замах. На супротној страни је ривал који буди још увек свеже ране евролигашког дербија из финиша јануара. Четврти меч двеју екипа које се увелико познају не може да донесе радикалну новину.

Први дерби Црвена звезда решила је у своју корист сјајном игром један на један, посебно у првом полувремену кад је грађена предност. Други пут наш тим није губио главу после лошег почетка, али је у трећем губио лопте. И то много, што је уз ефективне контранападе Партизана правило доста проблема. У односу на тај меч Црвена звезда ће морати да изађе агресивније, јер је и противник показао зубе и физичку снагу високих играча. Јако захтеван задатак у ритму дан за дан.

Одмор, какав одмор? Сваки тим има своју калкулацију и има тренера који више воле да игра првог дана, а други да одмара, док други воле да не изгубе ритам такмичења и играју три утакмице у три узастопна дана. Ако се вратимо у историју, од 2007. године када се Куп Радивоја Кораћа игра под заставом Републике Србије, одиграно је 16 финала а исход је – пат позиција. Осам пута је победник била екипа која је наступала првог дана и имала један дан одмора, и осам пута је трофеј дизала екипа која је три дана узастопно морала на терен.

Правилности у том смислу нема, одлучиваће друге инкременталне, али круцијалне финесе.

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама