Košarka Košarka/Izveštaji i analize CZBG

KK Crvena zvezda u 2022. – tripleta, Duško Ivanović i “Fakundomanija”

Kako se do kraja kalendarske 2022. godine broji u satima, zgodna je prilika da se napravi koncizan osvrt na ovaj vremenski interval koji je bio vrlo bogat sadržinom.

Ako bi se tražila sintagma kojom bi se najpreciznije opisala 2022. godina, teško da bi se našla bolja nego što je – emotivni rolerkoster. Ostavljala nas je Crena zvezda na milost i nemilost sopstvenih emocija svojim učincima, a kako nije dobro formirati trajna mišljenja na osnovu privremenih emocija, vremenska distanca poslužila je kao dobar “lek” da se euforije ili frustracije stave po strani i što realističnije pogleda na ono što ostaje iza nas.

Januara 2022. godine nastavila je Crvena zvezda svoj pohod na plej-of Evrolige, ali je i posle eliminacije ruskih ekipa mogućnost da se priključi odabranoj “osmici” ostala samo privid. Upravo je ta blizina, merena sa dve-tri pobede viška, stvarala frustraciju, jer je nezadovoljstvo manje kad mnogo stvari nedostaje nego kad nam se čini da nam nedostaje samo jedna stvar. Nije da je naš klub bio bez prilika – neočekivane pobede u Pireju i Kazanju, uz velike pobede protiv Reala, Fenerbahčea, Makabija poništavale su prokockana slavlja u Vilerbanu, Atini, Kaunasu i mučna utakmica sa Armanijem prvog dana februara.

TRIPLA KRUNA

Ako nije bilo uspeha na međunarodnom planu, onda su nastupi u regionalnom i domaćem takmičenju bili žetva trofeja.

Prvi trofej osvojen je u Nišu. U finalu Kupa Radivoja Koraća sastala se Zvezda sa večitim rivalom koji je svojim velikim ulaganjima pokazao ambiciju da prekine crveno-belu dominaciju. Ipak, autoritarnim startom 10-0 Zvezda je nagovestila u kojem će se smeru odvijati utakmica. Razlika je u najvećem delu meča bila dvadesetak razlike, da bi pobedom 85-68 potpuno bacila navijače u derilijum.

Zatim je na listu obaveza stiglo regionalno takmičenje, a u finalu su se našle iste ekipe. Povela je naša ekipa 1-0 u seriji uverljivim izdanjem (90-76), a do drugog trijumfa stigla u nešto tesnijoj utakmici (85-81). Treća utakmica na parketu rivala donela je sudijski kuršlus koji je domćinu omogućio da ne bude “pometlan” i potpuno ponižen (67-70). U narednom meču, neujednačenim kriterijumom i sjajnim šutem domaći su se odlepili na nedostižnu prednost i naneli težak poraz našem timu (84-112). Domaćini su se u pobedi pokazali nesportski, pa je emotivna konferencija Dejana Radonjića dovela da opšte mobilizacije u crveno-belom taboru pred odlučujući meč.

Ipak, Zvezda nije mogla da podigne trofej pred svojim navijačima posle dramatične pobede (80-77) jer je sudijska ekipa ispraznila celu halu. Apsurdnost svega bila je kada je trener rivala taj akt iskoristio kao alibi rekavši da je time Zvezda pogurana do trofeja. Pod plaštom toga, večiti rival nije želeo nove duele pa je istupio iz domaćeg prvenstva, a za šta nije kažnjen prema pravilniku takmičenja.

Tačku na dinamičnu 2021/22. takmičarsku sezonu, ispresecanu povredama, stavljena je osvajanjem trećeg trofeja posle pobede na FMP-om 2-0 u finalnoj seriji nacionalnog šampionata.

DUŠKO IVANOVIĆ

U novu takmičarsku sezonu, Zvezda je ušla bez Dejana Radonjića, a za njegovu zamenu izabran je mladi Vladimir Jovanović. Ipak, stvari nisu išle u željenom pravcu jer je Zvezda počela sa 1-6 u Evroligi i porazom od Zadra na domaćem terenu. Sredinom novembra klub je ozvaničio saradnju sa Ivanovićem, od kad kreće rezultatski uspon.

Pobedom protiv Žalgirisa trener Zvezde izjednačio je rekord Cvija Šerfa, izraelskog trenera, koji je sa Makabijem pobedio u šest utakmica zaredom u sezoni 2007/08 po preuzimanju tima. Poraz od Armanija sprečio je Ivanovića da postane novi rekorder.

Neki od razloga zbog kojih je sezona preokrenuta za 180 stepeni jesu zdravi Nedović, široka rotacija koja omogućava da se u nekim mečevima ABA lige odmore nosioci igre. Na primer, u meču protiv Mornara priliku su dobili Raduljica (12. minuta), Dalibor Ilić (19. minuta) koji još čeka evroligaški debi i Nikola Topić (6. minuta).

Još jedan razlog jeste pristup Duška Ivanovića. On je trener koji zaista vredno radi i želi da sve bude urađeno savršeno. “Razlika između velikog i malog tima je u tome da svaku utakmicu shvatite ozbiljno. Posebno protiv manjih protivnika. Upravo tu morate da pokažete da ste profesionalac, da poštujete protivnika, da igrate na 100 odsto” kazao je Ivanović posle pobede nad Mornarom.

FAKUNDO KAMPACO – “FAKUNDOMANIJA”

Nešto što je odjaknulo, ne samo među navijačima Crvene zveze već i u košarkaškoj Evropi jeste dolazak Fakunda Kampaca, argentinskog reprezentativca i bivšeg košarkaša Real Madrida sa kojim je bio šampion Evrope u dva navrata.

Nastala je opšta “Fakundomanija”, navijači su u hali dolazili sa argentinskim zastavama, klicali južnoameričkoj državi, kako zbog Vildose tako i Kampaca. Društvene mreže nisu mirovale, neki su odbacivali ovakvu mogućnost dok su drugi bili sigurni u njegov dolazak. I danas kad je tu, sa nestrpljenjem se čeka regulisanje prava nastupa u Evroligi.

Dolazak Kampaca nije dao mira ni sportskim rivalima Crvene zvezde. Predsednik Partizana i funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke, Ostoja Mijailović, kazao je “Oni su rekli da je u interesu srpske košarke, a ja da je najskuplje i najznačajnije pojačanje”, sav zabrinut jer će valjda sad njegov klub biti jedini koji mora da pomogne srpskoj košarci sa svim naklapanjima o mladom i niskusnom timu još od prošle sezone, i svim “domaćim igračima” u njihovim redovima.

Svakidašnjim jadikovkama Ace Petrovića na tviteru o apsurdnosti igranja hrvatskih ekipa u ABA ligi pridružio se i Miro Bilan, centar Peristerija, koji je tvitnuo da će “Zvezda uskoro uzeti i Kristijana Ronalda”.

Zvezda kalendarsku 2023. počinje u Splitu, baš tamo gde je otvorila i 20222. godinu, a svima u klubu kao i navijačima želimo da njen kraj ne bude ništa manje slavniji nego ispraćaj 2022. godine.

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama