Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе ЦЗБГ

КК Црвена звезда у 2022. – триплета, Душко Ивановић и “Факундоманија”

Како се до краја календарске 2022. године броји у сатима, згодна је прилика да се направи концизан осврт на овај временски интервал који је био врло богат садржином.

Ако би се тражила синтагма којом би се најпрецизније описала 2022. година, тешко да би се нашла боља него што је – емотивни ролеркостер. Остављала нас је Црена звезда на милост и немилост сопствених емоција својим учинцима, а како није добро формирати трајна мишљења на основу привремених емоција, временска дистанца послужила је као добар “лек” да се еуфорије или фрустрације ставе по страни и што реалистичније погледа на оно што остаје иза нас.

Јануара 2022. године наставила је Црвена звезда свој поход на плеј-оф Евролиге, али је и после елиминације руских екипа могућност да се прикључи одабраној “осмици” остала само привид. Управо је та близина, мерена са две-три победе вишка, стварала фрустрацију, јер је незадовољство мање кад много ствари недостаје него кад нам се чини да нам недостаје само једна ствар. Није да је наш клуб био без прилика – неочекиване победе у Пиреју и Казању, уз велике победе против Реала, Фенербахчеа, Макабија поништавале су прокоцкана славља у Вилербану, Атини, Каунасу и мучна утакмица са Арманијем првог дана фебруара.

ТРИПЛА КРУНА

Ако није било успеха на међународном плану, онда су наступи у регионалном и домаћем такмичењу били жетва трофеја.

Први трофеј освојен је у Нишу. У финалу Купа Радивоја Кораћа састала се Звезда са вечитим ривалом који је својим великим улагањима показао амбицију да прекине црвено-белу доминацију. Ипак, ауторитарним стартом 10-0 Звезда је наговестила у којем ће се смеру одвијати утакмица. Разлика је у највећем делу меча била двадесетак разлике, да би победом 85-68 потпуно бацила навијаче у дерилијум.

Затим је на листу обавеза стигло регионално такмичење, а у финалу су се нашле исте екипе. Повела је наша екипа 1-0 у серији уверљивим издањем (90-76), а до другог тријумфа стигла у нешто теснијој утакмици (85-81). Трећа утакмица на паркету ривала донела је судијски куршлус који је домћину омогућио да не буде “пометлан” и потпуно понижен (67-70). У наредном мечу, неуједначеним критеријумом и сјајним шутем домаћи су се одлепили на недостижну предност и нанели тежак пораз нашем тиму (84-112). Домаћини су се у победи показали неспортски, па је емотивна конференција Дејана Радоњића довела да опште мобилизације у црвено-белом табору пред одлучујући меч.

Ипак, Звезда није могла да подигне трофеј пред својим навијачима после драматичне победе (80-77) јер је судијска екипа испразнила целу халу. Апсурдност свега била је када је тренер ривала тај акт искористио као алиби рекавши да је тиме Звезда погурана до трофеја. Под плаштом тога, вечити ривал није желео нове дуеле па је иступио из домаћег првенства, а за шта није кажњен према правилнику такмичења.

Тачку на динамичну 2021/22. такмичарску сезону, испресецану повредама, стављена је освајањем трећег трофеја после победе на ФМП-ом 2-0 у финалној серији националног шампионата.

ДУШКО ИВАНОВИЋ

У нову такмичарску сезону, Звезда је ушла без Дејана Радоњића, а за његову замену изабран је млади Владимир Јовановић. Ипак, ствари нису ишле у жељеном правцу јер је Звезда почела са 1-6 у Евролиги и поразом од Задра на домаћем терену. Средином новембра клуб је озваничио сарадњу са Ивановићем, од кад креће резултатски успон.

Победом против Жалгириса тренер Звезде изједначио је рекорд Цвија Шерфа, израелског тренера, који је са Макабијем победио у шест утакмица заредом у сезони 2007/08 по преузимању тима. Пораз од Арманија спречио је Ивановића да постане нови рекордер.

Неки од разлога због којих је сезона преокренута за 180 степени јесу здрави Недовић, широка ротација која омогућава да се у неким мечевима АБА лиге одморе носиоци игре. На пример, у мечу против Морнара прилику су добили Радуљица (12. минута), Далибор Илић (19. минута) који још чека евролигашки деби и Никола Топић (6. минута).

Још један разлог јесте приступ Душка Ивановића. Он је тренер који заиста вредно ради и жели да све буде урађено савршено. “Разлика између великог и малог тима је у томе да сваку утакмицу схватите озбиљно. Посебно против мањих противника. Управо ту морате да покажете да сте професионалац, да поштујете противника, да играте на 100 одсто” казао је Ивановић после победе над Морнаром.

ФАКУНДО КАМПАЦО – “ФАКУНДОМАНИЈА”

Нешто што је одјакнуло, не само међу навијачима Црвене звезе већ и у кошаркашкој Европи јесте долазак Факунда Кампаца, аргентинског репрезентативца и бившег кошаркаша Реал Мадрида са којим је био шампион Европе у два наврата.

Настала је општа “Факундоманија”, навијачи су у хали долазили са аргентинским заставама, клицали јужноамеричкој држави, како због Вилдосе тако и Кампаца. Друштвене мреже нису мировале, неки су одбацивали овакву могућност док су други били сигурни у његов долазак. И данас кад је ту, са нестрпљењем се чека регулисање права наступа у Евролиги.

Долазак Кампаца није дао мира ни спортским ривалима Црвене звезде. Председник Партизана и функционер владајуће Српске напредне странке, Остоја Мијаиловић, казао је “Они су рекли да је у интересу српске кошарке, а ја да је најскупље и најзначајније појачање”, сав забринут јер ће ваљда сад његов клуб бити једини који мора да помогне српској кошарци са свим наклапањима о младом и нискусном тиму још од прошле сезоне, и свим “домаћим играчима” у њиховим редовима.

Свакидашњим јадиковкама Аце Петровића на твитеру о апсурдности играња хрватских екипа у АБА лиги придружио се и Миро Билан, центар Перистерија, који је твитнуо да ће “Звезда ускоро узети и Кристијана Роналда”.

Звезда календарску 2023. почиње у Сплиту, баш тамо где је отворила и 20222. годину, а свима у клубу као и навијачима желимо да њен крај не буде ништа мање славнији него испраћај 2022. године.

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Скочи на траку са алаткама