Košarka Košarka/Izveštaji i analize CZBG

Zvezda živela bez Vildose i šuta za tri, ali nije izdržala Mirotićev hitac

U poslednjem meču u kalendarskoj 2022. godini, košarkaši Crvene zvezde poraženi su na domaćem terenu od Barselone, posle produžetaka rezultatom 94-99.

FOTO: KK Crvena zvezda

U uzbudljivom meču protiv jednog od najjačih evroligaških protivnika, Crvena zvezda nije mogla da zatvori 2022. godinu na najlepši način pošto je za pobedu u zaglušujućem Pioniru falilo malo.

Od starta je krenulo loše za crveno-bele pošto su morali da se nose sa preciznim šutevima Barse, ali i izostankom Luke Vildose koji se požalio na povredu i izašao sa parketa gde se nije vraćao do kraja. Tomaš Satoranski je bio nepogrešiv u svoja prva tri pokušaja van linije 6,75. Pogotkom sa distance Nikole Kalinića, Barselona je stekla +9.

Stigli su lako gosti i do dvocifrene prednosti, ali je Zvezda našla način da odgovori. Serijom 17-0 naš tim stigao je sa 19-34 do prednosti 36-34. U kriznim momentima po goste, poene su izmišljali Satoranski i Laprovitola, koji je sa pet uzastopna poena vratio prednost svom timu (40-43) na kraju prvog poluvremena.

Na početku treće deonice obe ekipe su smenjivale minimalne prednosti, da bi potom Zvezda preuzela stvari pod svoje. Sjajna defanziva naših igrača donela je sigurnost u napadu pa je do kraja Zvezda napravila seriju 10-4 iz koje se izrodila maksimalna prednost u dotadašnjem toku meča pošto je bilo +8. Filip Petrušev bilstao je u ovim momentima.

Igrači Duška Ivanovića su poslednju četvrtinu otvorili novom maksimalnom prednošću (+12). Mini serija Katalonaca od 8-0 uz dve trojke Abrinesa vratila je goste u priključak (72-68) dok se sat bližio poslednjih pet minuta. Barselona je zatim smanjila na koš (73-71), ali su Dobrić i Nedović vratili Zvezdu na +6 (77-71).

Poenima Luke Mitrovića naša ekipa došla je do prednosti 79-71, koju su anulirali Abrines i Sertač Šanli. Ofanzivnim skokom Mitrovića Zvezda je dobila drugi posed i u njegovom razvoju Nedović je sa 2/2 sa linije penala pogodio  za  81-79.

Barselona je posle tajm-auta spremila akciju za Higinsa koji ipak nije pogodio šut za tri. Gosti su brzo faulirali Stefana Markovića na 11,2 do kraja, ali je on bio polovičnog učinka. U nastavku je upravo on faulirao Abrinesa koji nije promašio i meč je ponovo otišao na pola koša razlike (82-81). Do kraja je Nedović još jednom bio precizan iz slobodnih bacanja za 84-81.

Činilo se da Zvezda može do pobede, ali je Nikola Mirotić vrlo teškim šutem iz velike udaljenosti pogodio za izjednačenje uz zvuk sirene i odveo meč u produžetak. A tamo je gostujući tim počeo baš kao što je završio prethodni period – neverovatnom trojkom iz daljine, ovog puta Higinsa.

Pod utiskom poslednjeg napada, ostali su naši igrači bez energije za poslednje momente meča, ali i Filipa Petruševa koji je meč završio sa pet ličnih grešaka. Higins i Jan Veseli obezbedili su poene svom timu i tako su na kraju slavili pobedu.  Konačan rezultat bio je 94-99.

Iako ostaje gorak ukus zbog poraza u velikoj borbi u sjajnom ambijentu, crveno-beli su pokazali da mogu da se nose sa jakim rivalom i bez Luke Vildose i to u uslovima gde je Barselona šutirala za tri poena u visokom procentu –  čak 58,6%(17/29). Naš tim sa tri pobođene trojke nije ni blizu konkurentant u tom aspektu, ali se rezultatski nosio sa rivalom.

Drugog dana januara igrače Zvezde čekaju obaveze u Splitu, a onda šestoj januara sledi novi sudar sa španskom ekipom kada će crveno-beli gostovati u Valensiji.

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Skoči na traku sa alatkama