Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Звезда живела без Вилдосе и шута за три, али није издржала Миротићев хитац

У последњем мечу у календарској 2022. години, кошаркаши Црвене звезде поражени су на домаћем терену од Барселонe, после продужетака резултатом 94-99.

ФОТО: КК Црвена звезда

У узбудљивом мечу против једног од најјачих евролигашких противника, Црвена звезда није могла да затвори 2022. годину на најлепши начин пошто је за победу у заглушујућем Пиониру фалило мало.

Од старта је кренуло лоше за црвено-беле пошто су морали да се носе са прецизним шутевима Барсе, али и изостанком Луке Вилдосе који се пожалио на повреду и изашао са паркета где се није враћао до краја. Томаш Саторански је био непогрешив у своја прва три покушаја ван линије 6,75. Поготком са дистанце Николе Калинића, Барселона је стекла +9.

Стигли су лако гости и до двоцифрене предности, али је Звезда нашла начин да одговори. Серијом 17-0 наш тим стигао је са 19-34 до предности 36-34. У кризним моментима по госте, поене су измишљали Саторански и Лапровитола, који је са пет узастопна поена вратио предност свом тиму (40-43) на крају првог полувремена.

На почетку треће деонице обе екипе су смењивале минималне предности, да би потом Звезда преузела ствари под своје. Сјајна дефанзива наших играча донела је сигурност у нападу па је до краја Звезда направила серију 10-4 из које се изродила максимална предност у дотадашњем току меча пошто је било +8. Филип Петрушев билстао је у овим моментима.

Играчи Душка Ивановића су последњу четвртину отворили новом максималном предношћу (+12). Мини серија Каталонаца од 8-0 уз две тројке Абринеса вратила је госте у прикључак (72-68) док се сат ближио последњих пет минута. Барселона је затим смањила на кош (73-71), али су Добрић и Недовић вратили Звезду на +6 (77-71).

Поенима Луке Митровића наша екипа дошла је до предности 79-71, коју су анулирали Абринес и Сертач Шанли. Офанзивним скоком Митровића Звезда је добила други посед и у његовом развоју Недовић је са 2/2 са линије пенала погодио  за  81-79.

Барселона је после тајм-аута спремила акцију за Хигинса који ипак није погодио шут за три. Гости су брзо фаулирали Стефана Марковића на 11,2 до краја, али је он био половичног учинка. У наставку је управо он фаулирао Абринеса који није промашио и меч је поново отишао на пола коша разлике (82-81). До краја је Недовић још једном био прецизан из слободних бацања за 84-81.

Чинило се да Звезда може до победе, али је Никола Миротић врло тешким шутем из велике удаљености погодио за изједначење уз звук сирене и одвео меч у продужетак. А тамо је гостујући тим почео баш као што је завршио претходни период – невероватном тројком из даљине, овог пута Хигинса.

Под утиском последњег напада, остали су наши играчи без енергије за последње моменте меча, али и Филипа Петрушева који је меч завршио са пет личних грешака. Хигинс и Јан Весели обезбедили су поене свом тиму и тако су на крају славили победу.  Коначан резултат био је 94-99.

Иако остаје горак укус због пораза у великој борби у сјајном амбијенту, црвено-бели су показали да могу да се носе са јаким ривалом и без Луке Вилдосе и то у условима где је Барселона шутирала за три поена у високом проценту –  чак 58,6%(17/29). Наш тим са три побођене тројке није ни близу конкурентант у том аспекту, али се резултатски носио са ривалом.

Другог дана јануара играче Звезде чекају обавезе у Сплиту, а онда шестој јануара следи нови судар са шпанском екипом када ће црвено-бели гостовати у Валенсији.

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Скочи на траку са алаткама