Košarka Košarka/Vesti CZBG

Karles Marko – asistent u Letnjoj ligi i poznavalac mladih španskih talenata

Duško Ivanović polako sklapa svoj tim koji će pokušati da odbrani “triplu” krunu. Prvo ime u stručnom štabu nakon ozvaničenje saradnje sa novim trenerom jeste Karles Marko.

Mladi trener rođen u Badaloni iza sebe ima respektabilnu igračku karijeru. Karijeru je počeo u rodnoj Badaloni kao igrač Sant Žozepa. Kasnije je prešao u Hihon. U ACB ligi nastupao je za Valjadoid, Huventud, San Fernando, Manresu i Saragosu.

Dobra izdanja u španskom prvenstvu bila su poziv za španski nacionalni tim. Za Crvenu furiju nastupio je u 34 navrata. Nastupao je na Svetskom prvenstvu 2002. godine i Evropskom prvenstvu 2003. godine u Švedskoj gde je osvojio srebro.

Po okončanju igračke karijere, prihvatio se trenerskog posla. Dugo godina bio je asistent u Manresi, a onda preuzeo Oviedo u svom prvom samostalnom trenerskom angažmanu. Sa klubom iz regiona Asturija osvojio je Kup Princeze u sezoni 2016/17. Posle odlaska iz Ovieda predvodio je Palensiju.

Godine 2020. preuzeo je Đironu, klub kojim predsedava legendarni Mark Gasol. Ipak, posle dve pobede usledila su šest vezana poraza pa je došlo do prekida saradnje.

Perspektivu Karlesa prepoznali su i “preko bare” 2017. godine, kada je pozvan da bude deo stručnog štaba Sparsa kao pomoćnik u Letnjoj ligi. Zbog ovog poziva morao je da odustane od imenovanja za pomoćnika u reprezentaciji Španije do 20 godina.

U 2021. godini postao je zamenik direktora Košarkaškog saveza Katalonije. Njegove nadležnosti bile su u oblasti koordinacije sa mladim selekcijama.

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Skoči na traku sa alatkama