Кошарка Кошарка/Вести ЦЗБГ

Карлес Марко – асистент у Летњој лиги и познавалац младих шпанских талената

Душко Ивановић полако склапа свој тим који ће покушати да одбрани “триплу” круну. Прво име у стручном штабу након озваничење сарадње са новим тренером јесте Карлес Марко.

Млади тренер рођен у Бадалони иза себе има респектабилну играчку каријеру. Каријеру је почео у родној Бадалони као играч Сант Жозепа. Касније је прешао у Хихон. У АЦБ лиги наступао је за Ваљадоид, Хувентуд, Сан Фернандо, Манресу и Сарагосу.

Добра издања у шпанском првенству била су позив за шпански национални тим. За Црвену фурију наступио је у 34 наврата. Наступао је на Светском првенству 2002. године и Европском првенству 2003. године у Шведској где је освојио сребро.

По окончању играчке каријере, прихватио се тренерског посла. Дуго година био је асистент у Манреси, а онда преузео Овиедо у свом првом самосталном тренерском ангажману. Са клубом из региона Астурија освојио је Куп Принцезе у сезони 2016/17. После одласка из Овиеда предводио је Паленсију.

Године 2020. преузео је Ђирону, клуб којим председава легендарни Марк Гасол. Ипак, после две победе уследила су шест везана пораза па је дошло до прекида сарадње.

Перспективу Карлеса препознали су и “преко баре” 2017. године, када је позван да буде део стручног штаба Спарса као помоћник у Летњој лиги. Због овог позива морао је да одустане од именовања за помоћника у репрезентацији Шпаније до 20 година.

У 2021. години постао је заменик директора Кошаркашког савеза Каталоније. Његове надлежности биле су у области координације са младим селекцијама.

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Скочи на траку са алаткама