Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Crvena zvezda na korak do cilja! 2:0

Crveno-beli su na korak od cilja! U utakmici prepunoj nervoze, preokreta i koja nije mogla da prođe bez kompletne drame Crvena zvezda je savladala večitog rivala Partizan Nis rezultatom 85:81.

Sve što nosi večiti derbi pogotovo ovolike važnosti moglo je da se vidi u dvorani ‘’Aleksandar Nikolić’. Međutim, Crvena zvezda je bila snažniji, čvršći i smireniji tim u završnici.Borbenost do krajnjih granica je nagrađena velikom pobedom koja je praktično dovela izabranike Dejana Radonjića do dve meč lopte koje će pokušati da materijalizuju pred Partizanovom publikom.

Brilijantnu utakmicu odigrao je Nikola Kalinić koji je meč završio sa 25 poena od kojih je mnogo bilo neverovatno važnih. Pratio ga je Luka Mitrović sa 14 koševa uključujući i onaj koji je odlučio definitivno pitanje pobednika. Dvocifren je bio Nikola Ivanović sa 12, kao i Ostin Holins sa 11 koševa.

Igralo se od početka u brzom ritmu, a nešto bolji su bili gosti koji su u uvodnim minutima imali prednost (5:9). Usledila je furiozna serija crveno-belih! Pogodio je Nikola Kalinić trojku, nadovezao se Holins, fantastičnu rolu imao je Kuzmić koji je za kratko vreme stigao do šest poena. Ipak, o igri Crvene zvezde najbolje je svedočio potez sjajnog Stefana Lazarevića koji je praktično uhvatio ofanzivni skok preko Zeka Ledeja. To je Crvena zvezda, fantatična i borbena u svom punom sjaju! U takvim okolnostima nije izostala i serija 14:0 i prvo dvocifreno vođstvo (19:9).

Nastavili su crven-beli u dobrom ritmu i čuvali prednost. Iskusni igrači Partizana sa evroligaškim iskustvom uspevali su da zadrže razliku da ne bude još veća. Međutim, Zvezda je bila ta koja se pitala. Dobar protok lopte u napadu je omogućio veliki broj otvorenih šuteva, a izabranici Dejana Radonjića su to znali da iskoriste. Nakon prve četvrtine imali su i 11 poena prednosti na svom kontu (29:18), a prednost je čuvana i u nastavku.

Prišao je Partizan u jednom trenutku na šest poena zaostatka, ali je tada bitne poene pronašao Luka Mitrović pokazavši svoj talenat u punom sjaju u duelu sa Matiasom Lesorom. Usledili su koševi Kalinića i Ivanovića i Crvena zvezda se ponovo našla na ‘’plus 12’’ na manje od tri minuta do kraja druge četvrtine (45:33). Međutim, uz nekoliko spornih sudijskih odluka gosti su putem linije penala pretežno napravili seriju 7:0 i prišli na pet poena zaostatka. Važne poene postigao je Nikola Ivanović koji je postavio i rezultat na poluvremenu utakmice – 47:40.

U nastavku je viđena velika borba, obe ekipe su imale svoje šanse. Crveno-beli da steknu značajniju razliku, a Partizan da se vrati u meč. Međutim, važnost meča se osećala. U bitnim trenucima odgovornost je kod Crvene zvezde preuzeo kapiten Lazić koji je sjajnom trojkom odbio nalet rivala. Već u sledećem napadu je Luka Mitrović poentirao za povratak na dvocifrenu razliku – 62:52. Zek Ledej je jednim slobodnim bacanjem smanjio razliku pred poslednjih deset minuta (62:53).

Početak je pripao gostima. Serijom 15:4 Partizan je došao do prvog vođstva posle dugo vremena (66:68). Izrazito bitnu trojku tada je pogodio Nikola Kalinić (69:68), uzvratio je iskusni Ledej, ali je ponovo trojku pogodio sjajni Kalinić (72:71). Usledila je velika borba, a pravi delirijum u hali izazvao je Ostin Holins neverovatnim zakucavanjem. Završio je Matijas Lesor kako se popularno kaže na posteru – 76:73. Nova izvrsna odbrana potpomognuta hukom sa tribina navela je Zeka Ledeja da izgubi loptu. Luka Mitrović je potom pogodio karakterističan šut i crveno-beli su stekli pet poena prednosti (78:73) na nešto manje od tri minuta pre kraja utakmice.

Usledila je penal završnica u kojoj su smireniji bili košarkaši Crvene zvezde, a koš odluke delo je bio Luke Mitrovića koji je po svemu viđenom takvu ulogu i zaslužio.

Crvena zvezda mts – Partizan Nis 85:81 (29:18, 18:22, 15:13, 23:28)

Trener KK Crvena zvezda mts Dejan Radonjić:

“Obistinilo se kakva nas utakmica očekuje i ono što sam rekao u najavi meča, Partizan je bio drugačiji. Mogli smo i bolje da reagujemo da valorizujemo odbranu kroz pametniji napad, što nije bilo ni malo lako protiv odličnog Partizana. Kada je bilo potrebno bili smo nešto mirniji, uspeli smo da nađemo dobra rešenja i dođemo do 2-0 što nam je bila želja”.
Crvena zvezda mts: Lazarević, Volters 6 (8as), Davidovac, Mitrović 14 (6sk), Lazić 3, Kalinić 25, Dobrić 8, Holins 11, Ivanović 12, Marković, Vajt, Kuzmić 6.

Izvor: KKCZ, zvaničan sajt

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUM

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama