Fudbal Fudbal/Vesti

„Dupla kruna“ – Zvezda u odabranom društvu

Izvor: SD Crvena zvezda

Fudbaleri Crvene zvezde uspeli su da osvoje 12. „duplu krunu“, čime smo na najbolji mogući način zaokružili sezonu koja je za nama. Izabranici Dejana Stankovića su jedni od retkih kada je reč o Evropi koji su pokazali da su suvereno najbolji u svojim državama i kada je reč o ligaškom takmičenju, ali i kupu.

Crvena zvezda je sa 100 bodova uspela da osvoji šampionsku titulu, ukupno 33. u istoriji našeg kluba. Na 37 utakmica, ostvarili smo 32 pobede, uz četiri remija i poraz, uz gol-razliku 95:19. Ništa manja dominacija nije viđena ni u Kupu Srbije, gde smo redom pobeđivali: Inđiju (1:0), Radnički Niš (0:0, 4:3p), TSC (4:0), Novi Pazar (8:0) i Partizan (2:1). Međutim, nismo jedini u Evropi kojima je to pošlo za rukom, ali smo svakako u odabranom društvu, u kom su još – Porto (Portugal), RB Salcburg (Austrija), Ferencvaroš (Mađarska), Karabag (Azerbejdžan) i Šerif (Moldavija).

Govorili smo već o suverenosti Porta u Portugalu i da je reč o jednoj od retkih ekipa koje su uspele da osvoje više od 90 bodova u ligi, preciznije 91. Oni su na 34 utakmice ostvarili 29 pobeda, četiri remija i poraz, uz gol-razliku 86:22. Pre šest dana, uspeli su da osvoje i nacionalni kup, time što su u finalu savladali Tondelu rezultatom 3:1.

Već nekoliko godina, kada je reč o Austriji, primat drži ekipa RB Salcburga, dobro poznat tim za sve zvezdaše, s obzirom da smo eliminacijom njega uspeli da se po prvi put plasiramo u Ligu šampiona, od kada se igra takav format takmičenja. Oni su posle 32 meča osvojili 80 bodova, međutim, sistem takmičenja je takav da se bodovi po određenom algoritmu dele, tako da su kada se pogleda finalna tabela ostali na 52 poena. U finalu nacionalnog kupa su rutinski savladali Rid rezultatom 3:0.

Kada je reč o Mađarskoj, suvereni šampion je Ferencvaroš sa 71 osvojenim bodom, čak 12 više imao je od prvog pratioca na tabeli – Varde. U finalu, ništa manje dominantno nisu delovali pobedivši Paks rezultatom 3:0.

Čak 19 bodova više imao je Karabag na kraju šampionata od Nefčija, prvog pratioca na tabeli, a trofej kupa podigli su baš juče. U jednom veoma uzbudljivom meču, protiv Zire gde su posle boljeg izvođenja jedanaesteraca osvojili još jedan trofej.

Osvojio je Šerif titulu prvaka Moldavije, ali u kupu je bio pravi spektakl. Najtrofejniji klub iz Moldavije je u 95. minutu došao do gola i trofeja, u meču sa Šfintulom.

Aktuelni osvjači „duple krune“ su i TNS iz Velsa, kao i Linkoln sa Gibraltara, ali sistem takmičenja u te dve države je nešto drugačiji u odnosu na ostatak Evrope, pre svega kalendarski gledano.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama