Фудбал Фудбал/Вести

Катаи најефикаснији у 21. веку

Извор: СД Црвена звезда

Невероватну сезону иза себе има Александар Катаи који је са 33 постигнута гола постао најефикаснији Звездин фудбалер у једној такмичарској години када је реч о 21. веку, а глеђаући историју, од њега су већи голгетери били само Дарко Панчев и Бора Костић.

Сви се сигурно одлично сећамо фантастичне сезоне какву је имао нападач Александар Пешић. Није то било тако давно, сезона 2017/18, када је Црвена звезда ушла у групну фазу Лиге Европе, а тим је са клупе предводио Владан Милојевић. Брзоноги нападач из Ниша је тада, рачунајући сва такмичења, постигао 29 погодака на укупно 51 мечу. Катаи је 33 гола постигао на 47 мечева, а најбољи приказ његове доминације и посебности било је финале Купа које је са два гола „решио“ у корист нашег тима, у мечу против вечитог ривала. Упркос томе што смо у 21. веку имали фантастичне нападаче попут Николе Жигића и Марка Пантелића, чак ни њих двојица нису успевали да буду убојити као Катаи.

Гледајући читаву Звездину историју, ова Катаијева сезона је у пет најбољих, јер се изједначио са Дулетом Савићем који је у такмичарској години 1978/79 постигао такође 33 поготка, а посебно ће се памтити онај чувени гол против Арсенала на Хајберију, који се и дан данас препричава. Бора Костић је у сезони 1958/59 постигао 36 голова, а апсолутно неприкосновен је Дарко Панчев који је у три фудбалске године, редом постизао: 1989/90 (35), 1990/91 (44) и 1991/92 (35). Тешко ће неко у будућности успети да надмаши Панчева, али како играју изабраници Дејана Станковића ништа није немогуће, а занимљив податак из те сезоне је да је он постигао и гол више, који му је избрисан. Реч је о утакмици против Динама у Дрездену која је на крају регистрована службеним резултатом (0:3). Са разлогом је био „златна копачка“ Европе у тој сезони…

Још двојици фудбалера пошло је за ногом да постигну 30 голова у једној сезони када је реч о Црвеној звезди, а то су: Зоран Филиповић (1970/71) и Војин Лазаревић (1972/73).

Коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама