Fudbal Fudbal/Izveštaji i analize

Zvezdin remi za prvo mesto u grupi F

Fudbaleri Crvene zvezde su remizirali protiv Brage (1:1) na stadionu “Munisipal” u okviru šestog kola grupne faze Lige Evrope. Izabranici Dejana Stankovića su prikazali sjajnu igru i, zahvaljujući nerešenom rezultatu protiv portugalskog predstavnika, sa 11 bodova osvojili prvo mestu u grupi F i izborili direktan plasman u osminu finala drugog po jačini takmičenju na Starom kontinentu.

 

Braga – Crvena zvezda 1:1 (0:0)
 
Stadion: “Munisipal”.
 
Sudija: Marko Gvida (Italija).
 
Strelci: Galeno u 50. minutu iz jedanaesterca za Bragu, a Aleksandar Katai u 70. minutu iz jedanaesterca za Crvenu Zvezdu.
 
Žuti kartoni: Diego Leite (Braga), Katai, Dragović, Degenek  (Crvena zveda).
 
Braga: Mateus, Kouto, Oliveira, Leite (od 83. Gonzales), Raul Silva, Al Musrati, A. Orta (od 71. Mineiro), Galeno (od 65. Moura), Medeiros (od 71. Abel Ruiz), Oliveira (od 83. Pjason), R. Orta.
 
Rezerve: Tiago Sa, Tormena, Abel Ruiz, Pjason, Gonzales, Čikinjo, Mineiro, Gorbi, Fabiano, Moura, Bruno Rodriges, Fernades.
 
Crvena zvezda: Borjan, Eraković, Dragović, Pankov (od 77. Degenek), Gobeljić (od 62. Gajić), Rodić, Srnić (od 62. El Fardu Ben), Kanga, Ivanić, Katai (od 77. Krstičić), Živković (od 62. Pavkov).
 
Rezerve: Popović, Gordić, Gajić, Degenek, Krstičić, Stanić, Lazetić, El Fardu Ben, Pavkov.
 
Krenuli su ofanzivno naši prvotimci, a prvu “pretnju” u kaznenom prostoru Brage videli smo već u prvom minutu susreta. Ivanić je odlično sačuvao loptu i pokušao da pronađe Živkovića, međutim domaći tim je uspeo da se odbrani. Igrao se šesti minut kada je Rodić poslao sjajnu dijagonalu prema Živkoviću, nije bilo nedozvoljene pozicije, ali nažalost su milimetri delili Zvezdinog napadača da vrhom kopačke primiri loptu. Borjan je dokazao još jednom svoju klasu u 10. minutu kada je odbranio udarac Rikarda Orte sa ivice kaznenog prostora i sačuvao svoju mrežu.
 
Nastavili su da prete naši igrači, a odličnu priliku imali su Katai i Kanga u 11. minutu. Prvo je Katai iskoristio dobar pas Ivanića, “lažnjakom” prevario Leitea, ali je Portugalac uspeo u poslednjem trenutku da izblokira šut Zvezdine “desetke”. U istom napadu lopta se odbila do Kange koji je šutirao u svom stilu sa 25 metara, lopta je išla u “malu mrežu”, a ovoga puta Mateus je vrhovima prstiju uspeo da odbrani udarac. Upravo nakon šuta Kange usledio je udarac iz ugla. Katai je “zavrnuo” loptu u gol, a ponovo je čuvar mreže Brage intervenisao krajnjim naporima.
 
U 17. minutu Zvezda je pokušala da iznenadi defanzivnu liniju Brage. Katai je brzo izveo slobodan udarac, Eraković je zakačio loptu koja je prošla veoma blizu okvira gola, ali se naš štoper nalazio u nedozvoljenoj poziciji. Gobeljić je probio po desnom boku i ubacio oštru loptu na prvu stativu prema Živkoviću, koji se odlično kretao, u 36. minutu. Na kraju je Raul Silva intervenisao u poslednjem trenutku ispred najsturenijeg igrača našeg tima i izbacio loptu u korner. U 40. minutu Katai je pronašao Ivanića na sredini terena, a fudbaler rođen u Bačkom Jarku je gađao unutrašnjim delom stopala dalji ugao gola Mateusa i ozbiljno “namučio” čuvara mreže ekipe iz Portugala koji je ipak uspeo da zaustavi udarac. 
 
Iako je naš tim ušao dobro u drugo poluvreme Braga je došla do prednosti u 50. minutu pogotkom Galena iz jedanaesterca. U 57. minutu Ivanić je poslao vrhunsko dodavanje u prostor za Gobeljića koji je, slično kao i u prvom poluvremenu, centrirao oštro i snažno na prvu stativu, ali je ovoga puta Leite intervenisao i sprečio ozbiljnu šansu za Živkovića. Trostruku izmenu izvršio je Dejan Stanković u 62. minutu. U igru su išli Milan Gajić, El Fardu Ben i Milan Pavkov, a teren su napustili Marko Gobeljić, Slavoljub Srnić i Rišairo Živković.
 
Igrao se 67. minut kada je Ben centrirao iz slobodnog udarac, u kaznenom prostoru fauliran je Pankov od strane Leitea, a Marko Gvida je bez razmišljanja pokazao na belu tačku. Odgovornost je preuzeo Aleksandar Katai koji je veoma preciznim udarcem po sredini gola “nadmudrio” Mateusa i doneo izjednačenje beogradskim crveno-belima u 70. minutu. Nastavio je da menja šef stručnog štaba, a poslednje dve izmene izvršio je Dejan Stanković u 77. minutu meča. Na teren su ušli Miloš Degenek i Nenad Krstičić, a igru su napustili Radovan Pankov i strelac jedinog pogotka za naš tim na današnjem meču Aleksandar Katai. Do kraja meča naš tim se organizovano branio i pokušavao da dođe do pobede preko kontra napada. Zahvaljujući remiju na stadionu “Munisipal” u Portugalu naš tim je sa 11 bodova izborio prvo mesto u grupi F i direktan plasman u osminu finala Lige Evrope.
 

Izvor: FKCZ, zvaničan sajt

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUM

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama