Ostali sportovi SDCZ

Zvezda najbolji atletski klub u Srbiji

Atletski klub Crvena zvezda najuspešniji je klub za 2021. godinu. Nakon zimske i letnje sezone Srpski Atletski Savez uspehe je pretvorio u bodove i napravio ukupan plasman.

U bodovnu listu ušle su sve kategorije atletičara u sedam kategorija takmičenja. Računali su se rezulati ostvareni na Prvenstvima Srbije u dvorani, Zimski KUP u bacanjima, Prvenstva Srbije na stadionima, Ekipna prvenstva, KUP-ovi za pionire i juniore, Međunarodna takmičenja i Ostvareni rekordi.

Zvezda je ukupno osvojila 95.276 bodova, ispred drugoplasiranog Atletskog kluba Vojvodina koji je imao 84.661 i trećeg Beogradskog atletskog kluga koji je osvojio 70.481 bod.

Duga i posebna sezona, olimpijska godina u kojoj se održalo i Evropsko prvenstvo u dvorani na kome je naš klub imao je dva predstavnika. Kao balkansi prvak i državni rekorder Armin Sinančević nastupao je u Glazgovu u bacanju kugle i zauzeo šestu poziciju, dok je Milana Tirnanić treći put bila u društu najbržih sprinterki Evrope na 60 metara.

Na domaćoj sceni Tijana Japundžić oborila je državni rekord na 200 metara u dvorani.

Seniori su putovali u Istanbul na zimsku Balkanijadu.

Ništa manje interesantno nije bilo ni na početku letnje sezone, kada je Sinančević postavio novi državni i balkanski rekord na „Prvomajskom mitingu“ u Baru – 21.88 metar.

Nakon cele situacije sa pandemijom letnja sezona počela je da se odvija u koliko toliko normalnim uslovima. Pioniri, juniori zatim i seniori tražili su svoju formu na Prvenstvima Beograda i na mitinzima koje je organizovao Srpski atletski savez kako bi se atletičari što bolje spremili za „rano“ Prvenstvo Srbije koje se održalo početkom juna na novom stadionu u Kraljevu. Važnosti ovog takmičenja doprinela je činjenina da je bilo izborno za KUP Evrope na Kipru.

Juniori su nedelju dana nakon toga imali svoje Prvenstvo Balkana u Turskoj gde je Tijana Japundžić postala prvakinja na 400 metara, a Bogdan Vidojković vicešampion na 110 metara prepone.

Devet atletičara našeg kluba pojačalo je tim reprezentacije Srbije na KUPu Evrope koje se održalo na Kipru, a naš tim uspeo je da pobedi i plasira se u viši rang takmičenja.

U 74. izdanju Prvenstva Balkana domaćin je bila Srbija, a još jedan novi stadion ugostio je atletičare. Tvrđava u Smederevu bila je sjajan ambijent, može se reći pogovo sa Sinančevića jer je još jedan rekord dodao na svoju listu, a to je rekord šampionata od 21.50m.

Seniori su uspeli da postignu još jedan sjajan rezultat kao ekipa. Odbranili su duplu krunu na Ekipnom prvenstvu Srbije!

Perspektivni juniori koji su ove godine imali mnogo takmičenja i trka, Tijana Japundžić i Bogdan Vidojković, nastupili su u svojim matičnim disciplnama na 400m i 110m prepone na Prvenstvu Evrope u Talinu.

Sinančević je finalom na Olimpijskim igrama u Tokiju još jednom pokazao neprikosnoveni kvalitet. Sedma pozicija na igrama kao drugoplasirani Evropljanin.

Srbija je bila domaćin još jedne Balkanijade, i to za mlađe junoire u Kraljevu sredinom avgusta. Milica Tomašević, Vanja Drča i Aleksandar Mićić bili su Zvezaši koji su bili pozvani u reprezetaciju za ovo takmičenje.

Kruna sezone za Sinančevića bilo je finale Dijamantske lige. U velikom finalu bio je treći, kao najuspešniji Evroplanin takmičenja.

Uveliko su se neki atletičari vratili i sa pauza od takmičenja, a juniori su imali krajem septembra KUP Srbije i dovoljno snage za lične rekorde.

Sportsko društvo Crvena zvezda čestita Atletskom klubu, svim atletičarima i članovima našeg kluba na postignutim rezultatima u 2021. godini i želimo im puno uspeha u pripremama za naredu godinu.

Izvor: SDCZ, zvanični sajt 

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama