Остали спортови СДЦЗ

Звезда најбољи атлетски клуб у Србији

Атлетски клуб Црвена звезда најуспешнији је клуб за 2021. годину. Након зимске и летње сезоне Српски Атлетски Савез успехе је претворио у бодове и направио укупан пласман.

У бодовну листу ушле су све категорије атлетичара у седам категорија такмичења. Рачунали су се резулати остварени на Првенствима Србије у дворани, Зимски КУП у бацањима, Првенства Србије на стадионима, Екипна првенства, КУП-ови за пионире и јуниоре, Међународна такмичења и Остварени рекорди.

Звезда је укупно освојила 95.276 бодова, испред другопласираног Атлетског клуба Војводина који је имао 84.661 и трећег Београдског атлетског клуга који је освојио 70.481 бод.

Дуга и посебна сезона, олимпијска година у којој се одржало и Европско првенство у дворани на коме је наш клуб имао је два представника. Као балканси првак и државни рекордер Армин Синанчевић наступао је у Глазгову у бацању кугле и заузео шесту позицију, док је Милана Тирнанић трећи пут била у друшту најбржих спринтерки Европе на 60 метара.

На домаћој сцени Тијана Јапунџић оборила је државни рекорд на 200 метара у дворани.

Сениори су путовали у Истанбул на зимску Балканијаду.

Ништа мање интересантно није било ни на почетку летње сезоне, када је Синанчевић поставио нови државни и балкански рекорд на „Првомајском митингу“ у Бару – 21.88 метар.

Након целе ситуације са пандемијом летња сезона почела је да се одвија у колико толико нормалним условима. Пионири, јуниори затим и сениори тражили су своју форму на Првенствима Београда и на митинзима које је организовао Српски атлетски савез како би се атлетичари што боље спремили за „рано“ Првенство Србије које се одржало почетком јуна на новом стадиону у Краљеву. Важности овог такмичења допринела је чињенина да је било изборно за КУП Европе на Кипру.

Јуниори су недељу дана након тога имали своје Првенство Балкана у Турској где је Тијана Јапунџић постала првакиња на 400 метара, а Богдан Видојковић вицешампион на 110 метара препоне.

Девет атлетичара нашег клуба појачало је тим репрезентације Србије на КУПу Европе које се одржало на Кипру, а наш тим успео је да победи и пласира се у виши ранг такмичења.

У 74. издању Првенства Балкана домаћин је била Србија, а још један нови стадион угостио је атлетичаре. Тврђава у Смедереву била је сјајан амбијент, може се рећи погово са Синанчевића јер је још један рекорд додао на своју листу, а то је рекорд шампионата од 21.50м.

Сениори су успели да постигну још један сјајан резултат као екипа. Одбранили су дуплу круну на Екипном првенству Србије!

Перспективни јуниори који су ове године имали много такмичења и трка, Тијана Јапунџић и Богдан Видојковић, наступили су у својим матичним дисциплнама на 400м и 110м препоне на Првенству Европе у Талину.

Синанчевић је финалом на Олимпијским играма у Токију још једном показао неприкосновени квалитет. Седма позиција на играма као другопласирани Европљанин.

Србија је била домаћин још једне Балканијаде, и то за млађе јуноире у Краљеву средином августа. Милица Томашевић, Вања Дрча и Александар Мићић били су Звезаши који су били позвани у репрезетацију за ово такмичење.

Круна сезоне за Синанчевића било је финале Дијамантске лиге. У великом финалу био је трећи, као најуспешнији Европланин такмичења.

Увелико су се неки атлетичари вратили и са пауза од такмичења, а јуниори су имали крајем септембра КУП Србије и довољно снаге за личне рекорде.

Спортско друштво Црвена звезда честита Атлетском клубу, свим атлетичарима и члановима нашег клуба на постигнутим резултатима у 2021. години и желимо им пуно успеха у припремама за нареду годину.

Извор: СДЦЗ, званични сајт 

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама