Кошарка

Тегелтија „разоткрио” непостојеће лицемерје везано за трофеје Евролиге

Недавно смо видели реакцију гробарског новинара, Владана Тегелтије, на податке које је изнео Redstarbelgrade.rs (РСБ) а пренела Нова S везане за успешност клубова са ових простора у Евролиги од 2000. године.

Одговор на ту тему је добио и са нашег портала, у објави коју можете видети ОВДЕ. Међутим, у међувремену је РСБ изнео нове податке, везане за трофејност тренера који воде евролигашке клубове у сезони 2021/22:

Као што видимо, тренер Црвене звезде, Дејан Радоњић, налази се на другом месту те листе. Те податке је поделила и Нова S. У том тексту су дали и дигресију, да је Жељко Обрадовић, који тренутно није евролигашки тренер, има највише титула од свих наведених, укључујући и 9 Евролига. Тегелтија је ту налетео на наводно лицемерје. Ово је његова инстаграм објава на ту тему:

Он замера што се у објави од који дан раније не рачунају резултати Евролиге од пре 2000. године, док се овде помиње Жељко Обрадовић и његових 9 освојених Евролига, од којих су 3 освојене у периоду од пре 2000. године.

Он као да не схвата да се РСБ и Нова S у овој објави баве трофејношћу тренера у току њихових тренерских каријера, без обзира на врсту такмичења, организатора такмичења и слично. Тако да је јасно да ће овде бити рачунати и трофеји освојени и пре 2000. године, у случају да их је дати тренер тада освојио.

Термин Евролига употребљен је за титуле које је Жељко освојио и пре и после 2000. године због тога што су та такмичења носила назив Евролига. Међутим, заборавља да се у објавама од који дан раније, периоди пре и после 2000. године раздвајају јер су те две Евролиге биле различита такмичења. Прву је водила FIBA, а другу ECA/ULEB. 

Не постоји никакво лицемерје, јер се прва и друга објава Нове С баве ДВЕМА РАЗЛИЧИТИМ СТВАРИМА. Друга објава се, као што смо већ рекли, бави свим трофејима у свим такмичењима независно од организатора, тренутка освајања итд. док се прва објава бавила учинком од оснивања модерне, ULEB Евролиге.

И даље стоји да је Жељко Обрадовић најтрофејнији тренер у Европи, са 9 освојених трофеја у FIBA и ULEB Евролиги. Нико не негира постојање Евролиге од пре 2000. године, али се прави јасна разлика између такмичења које је држала FIBA, и такмичења које држи ECA/ULEB од 2000. године. Подсећања ради, у сезони 2000/01, имали смо 2 првака Европе, један је освојио FIBA Супролигу (наследника FIBA Евролиге), а други је освојио ULEB Евролигу, која постоји до данас.

Ово је још један покушај да се један медиј етикетира као Звездин и да се као такав дискредитује непостојећим лицемерјем попут овога. 

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

 

Скочи на траку са алаткама