Košarka

Tegeltija „razotkrio” nepostojeće licemerje vezano za trofeje Evrolige

Nedavno smo videli reakciju grobarskog novinara, Vladana Tegeltije, na podatke koje je izneo Redstarbelgrade.rs (RSB) a prenela Nova S vezane za uspešnost klubova sa ovih prostora u Evroligi od 2000. godine.

Odgovor na tu temu je dobio i sa našeg portala, u objavi koju možete videti OVDE. Međutim, u međuvremenu je RSB izneo nove podatke, vezane za trofejnost trenera koji vode evroligaške klubove u sezoni 2021/22:

Kao što vidimo, trener Crvene zvezde, Dejan Radonjić, nalazi se na drugom mestu te liste. Te podatke je podelila i Nova S. U tom tekstu su dali i digresiju, da je Željko Obradović, koji trenutno nije evroligaški trener, ima najviše titula od svih navedenih, uključujući i 9 Evroliga. Tegeltija je tu naleteo na navodno licemerje. Ovo je njegova instagram objava na tu temu:

On zamera što se u objavi od koji dan ranije ne računaju rezultati Evrolige od pre 2000. godine, dok se ovde pominje Željko Obradović i njegovih 9 osvojenih Evroliga, od kojih su 3 osvojene u periodu od pre 2000. godine.

On kao da ne shvata da se RSB i Nova S u ovoj objavi bave trofejnošću trenera u toku njihovih trenerskih karijera, bez obzira na vrstu takmičenja, organizatora takmičenja i slično. Tako da je jasno da će ovde biti računati i trofeji osvojeni i pre 2000. godine, u slučaju da ih je dati trener tada osvojio.

Termin Evroliga upotrebljen je za titule koje je Željko osvojio i pre i posle 2000. godine zbog toga što su ta takmičenja nosila naziv Evroliga. Međutim, zaboravlja da se u objavama od koji dan ranije, periodi pre i posle 2000. godine razdvajaju jer su te dve Evrolige bile različita takmičenja. Prvu je vodila FIBA, a drugu ECA/ULEB. 

Ne postoji nikakvo licemerje, jer se prva i druga objava Nove S bave DVEMA RAZLIČITIM STVARIMA. Druga objava se, kao što smo već rekli, bavi svim trofejima u svim takmičenjima nezavisno od organizatora, trenutka osvajanja itd. dok se prva objava bavila učinkom od osnivanja moderne, ULEB Evrolige.

I dalje stoji da je Željko Obradović najtrofejniji trener u Evropi, sa 9 osvojenih trofeja u FIBA i ULEB Evroligi. Niko ne negira postojanje Evrolige od pre 2000. godine, ali se pravi jasna razlika između takmičenja koje je držala FIBA, i takmičenja koje drži ECA/ULEB od 2000. godine. Podsećanja radi, u sezoni 2000/01, imali smo 2 prvaka Evrope, jedan je osvojio FIBA Suproligu (naslednika FIBA Evrolige), a drugi je osvojio ULEB Evroligu, koja postoji do danas.

Ovo je još jedan pokušaj da se jedan medij etiketira kao Zvezdin i da se kao takav diskredituje nepostojećim licemerjem poput ovoga. 

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

 

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama