Blog Košarka CZBG

Tegeltijine manipulacije o uspešnosti u Evroligi

Nakon pobede Crvene zvezde nad Makabijem u Tel Avivu u okviru drugog kola Evrolige 2021/22, Redstarbelgrade.rs (RSB) je objavio na instagramu tabele o broju evroligaških pobeda klubova sa prostora bivše SFRJ, što u gostima, što ukupno, kao i procente pobeda tih klubova u tom takmičenju.

Te podatke je podelila Nova S, što je izazvalo nezadovoljstvo grobarskog novinara, Vladana Tegeltije, koji se po tom pitanju oglasio na svom instagram nalogu, što možete videti na narednoj slici:

Zamera što se u statistici sa RSB-a računaju podaci u Evroligi od 2000. godine iako se „Evroliga igrala i ’90-ih”, a zaboravlja da postoji razlog za razdvajanje ta 2 perioda – prvo se igrala Evroliga pod kontrolom FIBA, a ova od 2000. godine se igra pod kontrolom ECA-e / ULEB-a, tako da se radi o različitim takmičenjima.

Čak smo imali slučaj da imamo 2 prvaka Evrope 2000/01 jer su se igrale istovremeno FIBA Suproliga i ULEB Evroliga. Tako da je jasna i potreba za razdvajanjem ta 2 perioda.

Niko niti hvali niti omalovažava titule Splita, Cibone, Bosne… jer se jednostavno NE BAVI TIM PERIODOM. Niko nije rekao da je Zvezda najuspešnija svih vremena, već samo u periodu od 2000. godine. Niko nije ugrozio Split i ostale ovom objavom.

Još naziva ove kriterijume vezane za % pobeda u EL novoizmišljenim. Kakve veze ima da li su izmišljeni pre ili kasnije? Važno je da li su validni ili ne! Istoriju čine i dobre i loše stvari i sve ih treba sagledati!

Slažemo se da je Partizan imao F4 2010. kao najveći uspeh srpskih klubova od 2000. godine, ali isto tako je imao pregršt loših sezona, i kada se sve te utakmice klubova prevedu u % pobeda, jasno je da je Zvezda najuspešniji klub u ULEB Evroligi od 2000. godine do danas, kada su u pitanju klubovi iz regiona (a uzorak utakmica Zvezde nije mali da bi se mogao smatrati nevalidnim).

Nije valjda da se uspešnost samo meri osvajanjem ili neosvajanjem titula prvaka Evrope? Onda bi 17. mesto Zvezde u Evroligi 2020/21 bilo isto što i finale tog takmičenja u koje se plasirala Barselona, jer oba kluba nisu osvojila titulu te sezone 😂!

RSB i Nova S su samo izneli činjenice, i zbog toga su predstavljeni kao deo neke zavere, čak i sramotno izjednačeni sa Pinkom i Hepijem. Možemo zamisliti kakve etikete bi dobio i ovaj portal ako bi ovaj tekst kojim slučajem došao do Tegeltije ili bio podeljen u nekom od medija. 

Nemamo nikakav problem sa gledanjem titula prvaka Evrope, eventualno i F4 Evrolige kao na parametre uspešnosti, ali samo kod onih ljudi koji gledaju da steknu neku površnu sliku o uspešnosti klubova. Ako neko želi realniju, potpuniju predstavu o učinku klubova u Evropi, red je da istraži malo više, dublje, i da računa sve učinjeno, i dobro i loše. A ako se pojavi tabela sa % pobeda klubova u elitnom klupskom takmičenju od vremena Kupa šampiona pa do danas, nećemo imati problem da priznamo uspešnost svakog kluba koji se tamo nađe ispred Crvene zvezde.

Ne diramo vam evropske titule niti F4, ali je Zvezda uspešnija u Evroligi od 2000. do danas i to je činjenica! 

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

3 Komentara

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama