Блог Кошарка ЦЗБГ

Тегелтијине манипулације о успешности у Евролиги

Након победе Црвене звезде над Макабијем у Тел Авиву у оквиру другог кола Евролиге 2021/22, Redstarbelgrade.rs (РСБ) је објавио на инстаграму табеле о броју евролигашких победа клубова са простора бивше СФРЈ, што у гостима, што укупно, као и проценте победа тих клубова у том такмичењу.

Те податке је поделила Nova S, што је изазвало незадовољство гробарског новинара, Владана Тегелтије, који се по том питању огласио на свом инстаграм налогу, што можете видети на наредној слици:

Замера што се у статистици са РСБ-а рачунају подаци у Евролиги од 2000. године иако се „Евролига играла и ’90-их”, а заборавља да постоји разлог за раздвајање та 2 периода – прво се играла Евролига под контролом FIBA, а ова од 2000. године се игра под контролом ECA-e / ULEB-a, тако да се ради о различитим такмичењима.

Чак смо имали случај да имамо 2 првака Европе 2000/01 јер су се играле истовремено FIBA Супролига и ULEB Евролига. Тако да је јасна и потреба за раздвајањем та 2 периода.

Нико нити хвали нити омаловажава титуле Сплита, Цибоне, Босне… јер се једноставно НЕ БАВИ ТИМ ПЕРИОДОМ. Нико није рекао да је Звезда најуспешнија свих времена, већ само у периоду од 2000. године. Нико није угрозио Сплит и остале овом објавом.

Још назива ове критеријуме везане за % победа у ЕЛ новоизмишљеним. Какве везе има да ли су измишљени пре или касније? Важно је да ли су валидни или не! Историју чине и добре и лоше ствари и све их треба сагледати!

Слажемо се да је Партизан имао F4 2010. као највећи успех српских клубова од 2000. године, али исто тако је имао прегршт лоших сезона, и када се све те утакмице клубова преведу у % победа, јасно је да је Звезда најуспешнији клуб у ULEB Евролиги од 2000. године до данас, када су у питању клубови из региона (а узорак утакмица Звезде није мали да би се могао сматрати невалидним).

Није ваљда да се успешност само мери освајањем или неосвајањем титула првака Европе? Онда би 17. место Звезде у Евролиги 2020/21 било исто што и финале тог такмичења у које се пласирала Барселона, јер оба клуба нису освојила титулу те сезоне 😂!

РСБ и Нова С су само изнели чињенице, и због тога су представљени као део неке завере, чак и срамотно изједначени са Пинком и Хепијем. Можемо замислити какве етикете би добио и овај портал ако би овај текст којим случајем дошао до Тегелтије или био подељен у неком од медија. 

Немамо никакав проблем са гледањем титула првака Европе, евентуално и F4 Евролиге као на параметре успешности, али само код оних људи који гледају да стекну неку површну слику о успешности клубова. Ако неко жели реалнију, потпунију представу о учинку клубова у Европи, ред је да истражи мало више, дубље, и да рачуна све учињено, и добро и лоше. А ако се појави табела са % победа клубова у елитном клупском такмичењу од времена Купа шампиона па до данас, нећемо имати проблем да признамо успешност сваког клуба који се тамо нађе испред Црвене звезде.

Не дирамо вам европске титуле нити F4, али је Звезда успешнија у Евролиги од 2000. до данас и то је чињеница! 

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

3 Коментарa

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама