Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Звезда на -1 у Подгорици – пети меч одлучује шампиона

Кошаркаши Црвене звезде поражени су од Будућности у Подгорици у 4. мечу финалне серије доигравања за титулу у АБА лиги. Сада је 2:2 у победама и 5. меч ће одлучити шампиона.

Будућност отвара меч са 4:0. Лојд је предводио Звезду до преокрета и предности од чак +11 (8:19). Тада је одбрана добро функционисала, а вратио се и шут за 3 поена – Звезда је погодила своје прве 3 тројке на мечу. Уследила је лоша организација игре у нападу – распоред и кретање Звездиних играча на терену су били необјашњиви, а уследили су и промашаји у шуту за 3 поена, што Будућност користи и смањује нашу предност на 4 разлике после прве четвртине (19:23). Џастин Кобс је у првој четвртини урадио више доброг за подгорички тим него што је био случај у прва 3 меча заједно.

Лојд отвара другу четвртину тројком за +7 и враћа нам нешто угоднију предност. Домаћи су у неколико наврата успели да је смање на 2 или 1 поен заостатка, али никако да преокрену. У првој половини четвртине их је у томе предводио Лука Митровић, за ког ће се касније испоставити да је најбољи стрелац Будућности на полувремену (11 поена). Након тога су поентирали из тимске игре, предвођени Кобсом. Срећом по нас, лоше су изводили слободна бацања (за разлику од Звезде која је била успешнија са својим бацањима), а било је и неколико ситуација где им је лопта излазила из коша. Звезда је имала проблема са прекршајима – Лазић и Добрић су већ имали по 3 личне грешке. На полувремену је било 39:42.

Требало је Звезди више од 2 и по минута да би забележила своје прве поене у трећој четвртини. Тада је Ноко поентирао из полухорога под кошем. Звезди је поново прорадио шут за 3 поена (који је након доброг почетка пао на 5 од 14). Хол је постигао једну тројку, Лазић две, Ноко је још једном искористио чињеницу да се Вили Рид повредио па је поново из полухорога донео +10 Звезди (47:57). После тајм-аута Милојевића, Лојд флоутером доноси Звезди највећу предност на мечу од +12. Поново смо дозволили себи пад у игри након велике предности, и Будућност улази у серију којом смањује на 58:62 (тројка Ивановића, закуцавање Зорана Николића, слободна бацања…), Волден је добио неспортску грешку тада. Будућност је свој други тимски фаул у 3/4 добила тек 28 секунди пред истек исте. После 30 минута игре је било 58:63.

Хол отвара последњу четвртину кошем са полудистанце, па Лојд погађа 2+1 и враћа Звезди двоцифрену предност на око 8 минута пре краја (58:68). Будућност одговара тројком Данила Николића из тешке позиције преко Симоновића. Зоран Николић куца за 5 разлике након што је Лојду свирана ношена лопта, па је Дејан Радоњић затражио тајм-аут. Уследила су 4 поена домаћих са слободних бацања, као и 2 Звезде, а Лојд погађа важну  тројку за 68:73.  Будућност смањује на 1 разлике, што је праћено тројком Волдена. То није обесхрабрило домаће који преокрећу на 77:76 када Ивановић погађа 2+1. Звезда је имала превише важних играча са по 4 личне грешке. Ноко добија 5. фаул на око 2:45 минута пре краја. Зоран Николић погађа 1/2 са пенала. Тек 2 и по минута пре краја Будућност излази из бонуса. Добрић са полудистанце доноси 78:78, па асистенцијом ка Кузмићу враћа Звезди 2 поена предности. Ти поени су постигнути након што је Будућност машила шутеве у раној фази својих напада. У последњи минут смо ушли са предношћу од 80:78. Данило Николић маши тројку, али Зоран Николић хвата офанзивни скок и бива фаулиран. Изједначио је са сободних бацања. Лојд је организовао напад јер нисмо имали плеја, па маши са полудистанце. Лазић прави 5. фаул на 7 секунди пре краја. Кобс погађа једно од два слободна бањања, а Радоњић тражи тајм-аут. Лојд је себи направио простор за шут и промашио га. Секунд пре краја смо имали аут после ког добро чувани Давидовац маши тројку. На крају 81:80 за Будућност.

Лојд је коначно заиграо како се од њега очекује, мада то није био његов максимум, а и промашио је шут на крају меча. Добрић је већ стандардно добар. Да није ушао рано у проблеме са фауловима, не би играо само 20 минута. Још једна добра парија Нока. Овога пута је себи чешће него раније постизао поене без да му неко дода кад је сам под кошем. Он и Лазић су играли најбољу одбрану у нашем тиму. Лазић је погодио 2 од 3 тројке, донео офанзивне скокове на почетку меча, играо са много енергије, нема му се шта замерити. Хол је био за нијансу бољи него пре. Ако ништа, бар је погодио 2 важна шута. Однос у прекршајима је био 35:17 за Будућност. Исти бројеви су када су у питању изведена слободна бацања.

Снимак целе утакмице: https://www.youtube.com/watch?v=Wz6Qkbn_wtw

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Скочи на траку са алаткама