Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Zvezda na -1 u Podgorici – peti meč odlučuje šampiona

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Budućnosti u Podgorici u 4. meču finalne serije doigravanja za titulu u ABA ligi. Sada je 2:2 u pobedama i 5. meč će odlučiti šampiona.

Budućnost otvara meč sa 4:0. Lojd je predvodio Zvezdu do preokreta i prednosti od čak +11 (8:19). Tada je odbrana dobro funkcionisala, a vratio se i šut za 3 poena – Zvezda je pogodila svoje prve 3 trojke na meču. Usledila je loša organizacija igre u napadu – raspored i kretanje Zvezdinih igrača na terenu su bili neobjašnjivi, a usledili su i promašaji u šutu za 3 poena, što Budućnost koristi i smanjuje našu prednost na 4 razlike posle prve četvrtine (19:23). Džastin Kobs je u prvoj četvrtini uradio više dobrog za podgorički tim nego što je bio slučaj u prva 3 meča zajedno.

Lojd otvara drugu četvrtinu trojkom za +7 i vraća nam nešto ugodniju prednost. Domaći su u nekoliko navrata uspeli da je smanje na 2 ili 1 poen zaostatka, ali nikako da preokrenu. U prvoj polovini četvrtine ih je u tome predvodio Luka Mitrović, za kog će se kasnije ispostaviti da je najbolji strelac Budućnosti na poluvremenu (11 poena). Nakon toga su poentirali iz timske igre, predvođeni Kobsom. Srećom po nas, loše su izvodili slobodna bacanja (za razliku od Zvezde koja je bila uspešnija sa svojim bacanjima), a bilo je i nekoliko situacija gde im je lopta izlazila iz koša. Zvezda je imala problema sa prekršajima – Lazić i Dobrić su već imali po 3 lične greške. Na poluvremenu je bilo 39:42.

Trebalo je Zvezdi više od 2 i po minuta da bi zabeležila svoje prve poene u trećoj četvrtini. Tada je Noko poentirao iz poluhoroga pod košem. Zvezdi je ponovo proradio šut za 3 poena (koji je nakon dobrog početka pao na 5 od 14). Hol je postigao jednu trojku, Lazić dve, Noko je još jednom iskoristio činjenicu da se Vili Rid povredio pa je ponovo iz poluhoroga doneo +10 Zvezdi (47:57). Posle tajm-auta Milojevića, Lojd flouterom donosi Zvezdi najveću prednost na meču od +12. Ponovo smo dozvolili sebi pad u igri nakon velike prednosti, i Budućnost ulazi u seriju kojom smanjuje na 58:62 (trojka Ivanovića, zakucavanje Zorana Nikolića, slobodna bacanja…), Volden je dobio nesportsku grešku tada. Budućnost je svoj drugi timski faul u 3/4 dobila tek 28 sekundi pred istek iste. Posle 30 minuta igre je bilo 58:63.

Hol otvara poslednju četvrtinu košem sa poludistance, pa Lojd pogađa 2+1 i vraća Zvezdi dvocifrenu prednost na oko 8 minuta pre kraja (58:68). Budućnost odgovara trojkom Danila Nikolića iz teške pozicije preko Simonovića. Zoran Nikolić kuca za 5 razlike nakon što je Lojdu svirana nošena lopta, pa je Dejan Radonjić zatražio tajm-aut. Usledila su 4 poena domaćih sa slobodnih bacanja, kao i 2 Zvezde, a Lojd pogađa važnu  trojku za 68:73.  Budućnost smanjuje na 1 razlike, što je praćeno trojkom Voldena. To nije obeshrabrilo domaće koji preokreću na 77:76 kada Ivanović pogađa 2+1. Zvezda je imala previše važnih igrača sa po 4 lične greške. Noko dobija 5. faul na oko 2:45 minuta pre kraja. Zoran Nikolić pogađa 1/2 sa penala. Tek 2 i po minuta pre kraja Budućnost izlazi iz bonusa. Dobrić sa poludistance donosi 78:78, pa asistencijom ka Kuzmiću vraća Zvezdi 2 poena prednosti. Ti poeni su postignuti nakon što je Budućnost mašila šuteve u ranoj fazi svojih napada. U poslednji minut smo ušli sa prednošću od 80:78. Danilo Nikolić maši trojku, ali Zoran Nikolić hvata ofanzivni skok i biva fauliran. Izjednačio je sa sobodnih bacanja. Lojd je organizovao napad jer nismo imali pleja, pa maši sa poludistance. Lazić pravi 5. faul na 7 sekundi pre kraja. Kobs pogađa jedno od dva slobodna banjanja, a Radonjić traži tajm-aut. Lojd je sebi napravio prostor za šut i promašio ga. Sekund pre kraja smo imali aut posle kog dobro čuvani Davidovac maši trojku. Na kraju 81:80 za Budućnost.

Lojd je konačno zaigrao kako se od njega očekuje, mada to nije bio njegov maksimum, a i promašio je šut na kraju meča. Dobrić je već standardno dobar. Da nije ušao rano u probleme sa faulovima, ne bi igrao samo 20 minuta. Još jedna dobra parija Noka. Ovoga puta je sebi češće nego ranije postizao poene bez da mu neko doda kad je sam pod košem. On i Lazić su igrali najbolju odbranu u našem timu. Lazić je pogodio 2 od 3 trojke, doneo ofanzivne skokove na početku meča, igrao sa mnogo energije, nema mu se šta zameriti. Hol je bio za nijansu bolji nego pre. Ako ništa, bar je pogodio 2 važna šuta. Odnos u prekršajima je bio 35:17 za Budućnost. Isti brojevi su kada su u pitanju izvedena slobodna bacanja.

Snimak cele utakmice: https://www.youtube.com/watch?v=Wz6Qkbn_wtw

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama