Blog CZBG

Jedna davna neispričana priča – Delije Sarajevo

Od svih prekodrinskih grupa, dvije su zaslužile najveću pažnju i na samom severu Marakane imale su svoje posebno mjesto. To su bile grupe Delije Knin i Delije Sarajevo.

Bila mi je, a i sada je, ogromna čast što sam pripadao i pripadam grupi Delije Sarajevo. Grupi uz koju sam odrastao, proveo svoje djetinjstvo. Grupu u kojoj su bili i ostali moji prijatelji. Nažalost, neki od njih više nisu među nama, ali nisu i neće biti nikada zaboravljeni. A neki su tu, neki rasuti po belome svetu, ali gdje god da su, pravi i iskreni članovi grupe Delije Sarajevo ostali su prijatelji, privrženi jedni drugima, ostali su LJUDI.

Odlučio sam se da napišem ovaj tekst (da li će biti kraći ili duži, ne znam ni sam, zavisi od inspiracije) jer moji prijatelji, koji su činili i čine ovu grupu, to zaslužuju. Zaslužuju da im se mjesto nađe na portalu koji sam otvorio kao navijač Crvene zvezde i ponosni član te grupe Delije Sarajevo. Zaslužuju jer su za Zvezdu dali toliko toga, toliko da se izmjeriti ne može.

Maloprije kada sam vidio jednu objavu FK Crvena zvezda o utakmicama sa Milanom iz 1988. godine, sjećanja su mi počela navirati, a oko zaiskrilo suzom radosnicom jer sam se sjetio svih onih putovanja, ludovanja, radovanja, tugovanja, navijanja i svega ostalog što je pratilo onaj navijački život. Sjećam se kada smo dolazili na željezničku stanicu, okupljali se, neki su bježali od roditelja da ih ne vrate kući, ulazili u voz za Beograd i ludovali do pred samu zoru, a onda isto to nastavili po Beogradu, pred Marakanom i oko nje.

Sve su to bili dani koji će zauvijek ostati urezani u srcima nas koji smo živi, bilo da smo danas aktivni ili ne (mada od ove korone ne možeš biti aktivan sve i da hoćeš). Znam da ću neke nenamjerno izostaviti jer se možda neću sjetiti svakoga (zato ko god čita tekst neka se javi u komentaru i neka doda koga sam zaboravio), ali želim da posvetim ovaj tekst i sjećanja na neke prošle, lijepe dane – Ciletu, Tomi, Ćeli, Branetu, Šljoki, Simani, mlađem i starijem Žesti, Vuku, Kinezu, Aci, Arminu, Škobi, Dobrici, Čočetu, Šiniku, Bimbalu, Geri, Ljubiši, Daretu, Daci, Srletu, Bobaru, Veliboru, Mehi, Braci, Caji, Pilji,  Mihajlu, Sveti, Natku, Cviji, Slavenu…i da, pošto nađoh majicu sada znam da neću zaboraviti ni ostale. Živi mi i zdravi bili, gdje god da ste.

Nek živi Zvezda i neka žive Delije Sarajevo!

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

2 Komentara

Kliknite da biste objavili komentar

  • Nadao sam se opsirnijojj priči sa više detalja, ali mnogo ti hvala i za ovo.
    Da li ti je poznato šta je bilo sa Bimbalom? Kako I gdje je stradao? Takođe znaš li nešto o Geri?

    • Ovo je bilo onako, u naletu inspiracije i sjećanja na moje prijatelje i grupu. Za nešto više (a trebalo bi uraditi jednu opširniju priču) potrebno mi je vrijeme i da sjednem sa ljudima koji su ovdje, a na viber sa onima koji su napolju, pa da napravimo nešto pravo dobro. Bimbalo je koliko se sjećam stradao za vrijeme rata u Vogošći ili na Žuču (nisam siguran), a Gera je bio bolestan i nažalost preminuo.

Skoči na traku sa alatkama