Интервјуи Хокеј ЦЗБГ

ЦЗБГ интервју: Марко Стојков – врсни хокејаш српских корена

Марко Стојков је непознаница за оне који хокеј на леду прате површно, али они који се мало више интересују о овој игри знају да преко “баре” има доста квалитетних играча српског порекла, а један од њих је управо Стојков. Рођен је 2004. године у Канади, а тамо тешко да ћете се бавити неким другим спортом осим хокејом на леду.

Марко, да ли је у твојим дечачким данима морала да постоји нека посебна љубав за овај спорт или је то, како код Канађана бива, било само питање времена када ћеш први пут стати на клизаљке?

Постојала је нека љубав према хокеју од оног тренутка када сам први пут видео децу са хокејашким штаповима. Ја сам помислио да су то неки витезови и хтео сам и ја да будем мали витез. Уствари, то нису били витезови, него су то били хокејаши!

Каква је конкуренција у тим почетним корацима на леду, тј. колико се тешко пробијати до бољих и виших селекција јер знамо да у Канади скоро сви желе да играју хокеј?

Јако је тешко постати врхунски хокејаш зато што постоји пуно хокејаша у млађим категоријама. Искрено, ја сам показивао таленат од млађих дана и то ми дало могућност да играм висок ниво хокеја.

Ко ти је у том периоду био највећи узор?

У том периоду, моји мама и тата су били моји највећи узори. Оба родитеља су се бавила спортом, тако да су ми давали подстрек да истрајем у томе што волим.

Имам једно шкакљиво питање. Пошто и сам имам кћерке које су се бавиле неким другим спортом, знам да се, барем на нашим подручјима бивше државе, родитељи некада мешају у све, па чак знају ствари боље и од тренера. Какав је однос у Канади по том питању?

Упоште није шкакљиво питање. Истина је да се родитељи јако мешају у све. Али у јачим лигама тренери су плаћени за свој рад, тако да родитељи немају никакву контролу.


Пре него ћемо урадити овај интервју, навео си ми шта си све урадио у Канади, где си играо и које си успехе постигао. Али хајде, реци ти нашим верним читатељима мало више о том периоду у Канади, о себи, својим успесима.

До сада сам имао врло успешну каријеру. Играо сам за све могуће и најјаче канадске селекције. Освојио сам најјачу омладинску лигу у Канади 4 пута. Био сам 4 пута Плеј оф шампион. Био сам два пута првак света у хокеју и освојио сам све могуће и најјаче турнире са мојим клубом. Био сам и доста пута МВП турнира. Био сам и једеини Србин драфтован у ОХЛ (Онтарио хокејашка лига). Тим који ме драфтово се зове Питербороух Петес. Са 16 година сам био једини Србин и једини Канађанин који је потписао трогодишњи уговор са Фролунда Индиансима из Гетеборга, Шведска.

Један наш форумаш пита колико уопште кошта хокеј у Канади или барем тај ниво што си тамо играо?

Хокеј је релативно скуп спорт. Једна сезона обично кошта у просеку око 20,000 канадских долара.

После Канаде одлазиш у Шведску у Гетеборг. Који су разлози тог одласка у Европу и како си се снашао у Шведској?

Главни разлог је због ситуацијом са корона вирусом. Због коронавируса ми није дозвољено да идем за Сједињене Државе да тмо играм. Према томе морао сам да нађем другу опцију која је на крају испала и најбоља опција. Супер се сналазим у Шведској. Сви су ме одлично прихватили и њима је драго што сам део тима и део њихове организације.

Када поредиш Канаду и Шведску, а обе су хокејашке земље, које су по теби највеће разлике те две школе хокеја?

Канада и Шведска имају другачије стилове игре. Највећи фокус у Шведској је одбрана и да се игра као тим. Тимска игра је под бројем један, као правило њиховог хокеја. У Канади се игра више на брзини и више се инсистира на физичкој игри.

Претпостављам да те је лок даун довео у Србију и Звезду?

Јесте, хокејашка сезона у Шведској је отказана због корона вируса. Мораом сам да нађем место где ћу да тренирам и дошао сам у Звезду.

Тренирајући са сениорима Звезде и јуниорима Ред Тима, реци нам како оцењијеш ниво хокеја у Србији што се тиче сениора и јуниора и колико заостајемо за Канадом, Шведском?

Тренирајући са сениорима и јуниорима Црвене звезде, дошао сам до закључка да и поред тога што хокеј није један од “великих” спортова у Србији, постоји висок ниво талента за овај спорт. Момци који играју заиста дају све од себе, воле овај спорт, али је то још увек недовољно за неке врхунске резултате. Овде су потребни стучњаци и систем, а тиме би се полако смањивао заостатак за земљама као што су Канада и Шведска. Тим земљама је хокеј спорт број један, имају услове и огромну базу играча. Овде је тај број ограничен, пре свега због малог броја арена и ту је, по мом мишљењу, основна разлика. Ми смо спортска нација, имамо неопходан таленат, а да имамо услове као развијене хокејашке земље били би вероватно у рангу тих земаља. Поглетајете Словенију, на пример. Ту можда лежи најбољи одговор на ово питање.

По твом мишљењу, који би ново наши играчи могли да играју у Канади, пита опет наш верни форумаш ФиМол и моли за искрен одговор?

Јако је тешко да ти дам одговор на то питање. Постоји много фактора који утичу на квалитет једног играча. Као што сам рекао, овде је сасвим ограничен број играча и из те мале базе врло је тешко створити играча који је способан да игра на највишем нивоу хокеја у развијеним хокејашким земљама. Ако генерализујемо одговор, наши играчи су способни да играју А и АА хокеј у Канади или дивизију 1 и 2 у Шведској.

Колико је реално да уђеш једног дана у НХЛ или је како кажу лакше добити на лоту него ли ући у НХЛ?

У мом случају, изгледи су врло реални јер сам већ у НХЛ систему и праћен сам од стране НХЛ Централ Скаутинга. Тиме су моје шансе повећане у тој мери што сам у малој групи играча којима се предвиђа НХЛ каријера. Врло је битна следећа година и како ћу да је одиграм јер је то најбољи предуслов за више место на НХЛ драфту. Праћен сам од стране Колумбус Блу Џекетса и Аризона Којота.

Како видиш своју репрезентативну каријеру и шта мислиш који су ти домети?

Моја репрезентативна каријера је наравно везана за Канадску репрезентацију. Биће веома занимљиво видети како ће се то даље одвијати јер по новим правилима ИИХФ-а професионалци из НХЛ-а неће учестовати на највећим светским такмичењима.

С тобом у Београду и Звезди је био и Коча Делић, још један изузетан млади хокејаш са наших простора. Да ли си имао прилику да играш са њим тј. против њега и како ти се он чини?

Коча и ја смо одрасли заједно и пуно пута смо играли заједно, као и један против другог. Он је дефинитивно један од најбољих играча са ким сам играо и кад играм против њега, један је од најтежих играча за чување.

Колика је популација младих хокејаша српских корена у Канади и Сједињеним Државама и да ли по теби има шансе да неки од њих заиграју за наш клуб/клубове и репрезентацију?

У Канади нема ба пуно хокејаша са српским коренима. Али верујем да има више српских играча у Сједињеним Државама и по Европи. Искрено, не знам да ли би играли за Цревену звезду или за српску репрезентацију, али ја сам сигуран да имају квалитета да играју за Звезду и за репрезентацију.

За крај, наш форумаш ФиМол поставља још једно питање: Како ти се у Србији свиђају храна и девојке?

Мени је српска храна најбоља на свету. Поготово када моја баба направи њен специјалитет, пљескавице и домаћи кајмак. Српске девојке су много лепе и можда најлепше на свету.

Хвала Марко на одвојеном времену и пуно среће у наставку каријере. Надамо се да ћеш једног дана заиграти и за сениоре Црвене звезде.

Хвала пуно!

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

5 Коментарa

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама